Acasă Confesiuni la o ceasca de cafea A Five Leglefant sau impulsul pentru aceste rânduri…(Corespondenţă de la JHK...

A Five Leglefant sau impulsul pentru aceste rânduri…(Corespondenţă de la JHK – Julia Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, Germania – Frankfurt am Main)

Anul 2017 se apropie de sfârșit și trebuie să recunosc că o retrospectivă îmi încețoșează gândurile.

A fost un an bun? A fost un an rău?

Ce mă va determina să-i pun amprenta? Are un sens să-l ștampilez?

Undeva, poate sus de tot… dar poate altundeva… de exemplu, ascuns în mine, stă cineva și așteaptă să mă hotaresc, să aleg adjectivul potrivit. Nu pot însă răspunde întrebării. Să mă orientez doar după evenimentele vieții mele minuscule sau să includ mersul haotic al lumii politice de pretutindeni?

Pot fi fericită în timp ce citesc ziarele? În mod sigur însă, în pauzele dintre știri, lectura presei, în timpul exercițiilor de autosugestie, în timpul escapadelor pe tărâmul fanteziei.

Astăzi este prima mea zi de vacanță. Vacanță de Crăciun se numește aici, ceea ce poate altundeva se mai numește vacanță de iarnă. Crăiasa Zăpezii a lui Christian Andersen are o inima de ghiață. Un sloi… Toți cei care o admiră își pierd căldura, se trezesc cu un țurțure în piept. Cred că uneori îi împunge adânc în carne, doar în gând nu le mai pătrunde.

Prietenia, dragostea, deschide calea spre fericire, ne sugerează basmul… dar basmele sunt povești… ceea ce povestim sunt vorbe…Ce se întâmplă dacă nu mai credem în ele?

Uneori, tocmai în momentul în care încep să fiu sigură că 2+2=4, mă vizitează elefantul cu cinci picioare. Mi l-a dăruit un băiețaș timid, ai cărui ochi caută stelele și în timpul orei de matematică.

Ai observat? A dispărut turnul pe care-l vedeam zilnic din fereastră…“, îmi spune visător în timp ce încerc să-i arăt că cifrele scrise corespund unei realități palpabile. Îl înțeleg… Dispariția lucrurilor într-o altă dimensiune îmi este cunoscută. Le caut mereu și dacă am noroc, le și găsesc. În dezordinea mea există o ordine de o mare acribie. Apropos, ți-am povestit de prelegerea Fluch der Akribik care parafrazează titlul german al filmului Pirates of the Caribbean? Fluch der Karibik?

Uneori ajunge să arunci în aer literele și să le lași apoi să cadă pe tabla mesei de scris… Nu? Ce bine… Înseamnă că mai avem ce să ne spunem…

Se pare că negura m-a luat cu ea în această ultimă oră a anului. Nu am remarcat desenul făcut cu cretă albă pe tablă. Elefantul cu cinci picioare și doar cu o ureche, mă privea zâmbind. „Nu trebuie să auzi tot“, mi-a șoptit. „Doar lucrurile bune. Să vezi ceea ce nu se comunica. Să-ți descoperi și tu al cincilea picior cu care vei reuși să treci peste toate greutățile ivite în cale“.

Iată ce-ți doresc și eu în Noul An care vine…

Corespondenţă de la Julia-Henriette Kakucs (Poet, scriitor, eseist, membru al Uniunii Compozitorilor din România,  Germania – Frankfurt am Main)

Julia-Henriette Kakucs, membră a UCMR-ADA – Uniunea Compozitorilor, profesor de psihopedagogie, scriitoare, libretistă și textieră de succes. Muzicalurile „Pip, copilul stelelor” și „Noua poveste a Scufiței Roșii” figurează în repertoriul permanent al Operei din Brașov și al Teatrului Merlin din Timișoara. Cântecele compuse pe textele sale au primit distincții și premii naționale și internaționale. A debutat literar în revista Orizont din Timișoara (1982). Concomitent cu recitalurile de lirică și muzică susținute în Germania și Polonia, scriitoarea a colaborat, cu eseuri și poezie, la numeroase reviste literare, între care Jurnalul Bucureştiului, Observatorul (Toronto), Haifa literară, Isro-Press, Taifas literar, Nautilus, Alchemia și Temeschburger Heimatblatt. Din opera literară a scriitoarei amintim, selectiv, volumele: „Träumerei” (carte bibliofilă de lirică, în limba germană, 2009), „Jurnalul unei emigrații” (2010), „Ploaia din mine” (poezii și eseuri, 2013) și „Cu tine. Solitudini” (însemnări, eseuri, amintiri, 2016). (George ROCA, Rexlibris Media Group. Sydney, Australia, 4 iulie 2019)  
Alte articole ale autoarei  Julia–Henriette Kakucs în  Jurnalul Bucureştiului

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentProtejat: Problemele copilului în lumea contemporană (Poliția Capitalei – Mondo Police)
Articolul următorProtejat: Blestematul Pod „blestemat”! (Mondo Police, Mondo Cane – Thomas CSINTA)
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.