Acasă Opinii Apel la normalitate! (Corespondență de la prof. univ. asoc. Pompiliu Comșa, directorul...

Apel la normalitate! (Corespondență de la prof. univ. asoc. Pompiliu Comșa, directorul ziarului Realitatea)

îDin copilul de altădată am vrut să salvez semnul întrebării.
Problemele complicate au de multe ori soluții simple și spontane. Știm încotro alergăm, dar nu și de ce. Frumusețea haosului ne orbește.
Bucățile de cer doar miros a albastru.
Veșnicia care promite să vină nu face altceva decât să plece. Dorul nu se tușește. De aceea noi, oamenii, urâm de atâta dor. Nu mai vedem nimic în jur. Mulți nici nu există.
Dar ne-am obișnuit să nu ne dăm de gol.
Nimeni nu explică nimănui de ce are atâta pământ pe pantofii cu care a fost la cimitir la mormântul părinților. Nota, vă rog.
La masa mea va începe altă poveste. Liniște, aici se moare. Des și definitiv. Chiar înainte de a lua nepotul de la grădiniță. Privind în icoanele nefăcătoare de minuni văd doar vise și remușcare, fără nici un pic de candoare. Ca la căruțele din Maramureș la care se înhamă câte un singur cal. Ba în dreapta, ba în stânga. În puțină liniște.
Conform gărilor noastre mici, în care niciodată trenurile nu opresc. Sau cum în război tragem numai în sus, înspre Dumnezeu, știind că în tranșeea cealaltă este fratele meu. Nu vroiam să fac păcate în fața lui Dumnezeu. El a făcut însă.
Nici măcar n-a răspuns apelului meu de a veni la claca pe care o organizam din când în când. Nici timpul n-a reușit să ne împace pe deplin. Care e vina, nu știe nimeni. Sau doar bănuiește.
Războaiele continuă mult după încheierea lor. Mă dor urechile. Și mai ales sufletul. Azi îmbătrânesc, dar nu mă simt bătrân. Așchii de cer în lingura de lemn. Degeaba cântă unii psalmi și îngenunchează des. Nu ajută pe nimeni, din contră.
E cum a pățit-o Beethoven care a compus melodii pe care nu le-a auzit niciodată.
Sau cum pe vremuri în Academia lui Platon era băgat câte un om beat pentru a le arăta studenților cum nu trebuie să fie. De aceea unii mor demult, dar singurul care știe asta și o păstrează secret e Dumnezeu.
Raiul devine plicticos fără tâmpeniile de la televizor. Așa și cu preoții care nu numără niciodată banii pe care-i primesc. Apoi regretă că unii le-au dat mai mulți decât trebuia. În ciuda unui Clămparu Hâmpăratu. Semne bune anu’ n-are. Când o înflori bostanul, totul va fi bine. Să ne fie de colo până dincolo. Boabe de piper crud. Plus senzația că suntem încă vii.
Câinele treaz din bătătură mă latră de aceea de câte ori mă vede. În esență și în aparență. Ca un sunet adevărat de vioară din Cremona. Care-mi permite să pot turui verzi și uscate. Înconjurat de români lacomi de bani și de putere, din ce în ce mai bolnavi deși ne inundă farmaciile.
Rar, din ce în ce mai rar, găsești o dâră de căldură umană.
E trist să vezi o țară răpusă de indiferența locuitorilor ei. Tragică țară, c-un surâs pe față. Și lumea literară dâmbovițeană este infectă, scârboasă. Plină de mafioți și nenorociți. Ca să nu mai amintim de perpetuum snobismul a celei mai mari gloate de scriitori supraveluați și jeguri umane care se găsesc în București.
]Înconjurați de lingăi notorii și canaliile dovedite ale provinciei.. Fără salarii mari, sigur România nu se va dezvolta. Suntem o nație de borfași. 
  
În 1941, apărea publicația ‘’Geopolitica și Geoistoria’’, condusă de un comitet de direcție format din Gheorghe I.Brătianu, Sabin Manuilă, Mircea Vulcănescu, Ion Conea și Anton Golopenția, în al căreia prim număr se putea citi:’Istoria românească stă, în mare măsură, scrisă în așezarea și în făptura pământului românesc, în ornamentația lui vegetală, în darurile solului și subsolului lui’’. Praful s-a ales de tot … 
  
Ca bonus că ați zăbovit la taraba mea cu deziluzii, vă reamintesc spusele lui Noam Chomsky: ’’Atât timp cât populația va fi pasivă, apatică și distrasă de consumism sau de ura față de cei vulnerabili, cei puternici vor putea face ce vor, iar cei care vor rămâne vor putea contempla rezultatele’’. Subscriu și vă urez iluzii plăcute. Rămân omul de curaj pe care-l știți. Care sancționează pe loc incultura și agramatismele. Plus noi trebuie să taxăm greșelile guvernanților și ale Opoziției, pentru că nu le suntem datori cu nimic. Suntem hopa-mitică, alții trag sforile iar noi dansăm. Nu am spus-o eu acum, ci în 1953 în timpul unui banchet la New York Press Club un anume John Swinton, decesul ziariștilor din America. Suntem doar niște prostituați intelectual, zombălăi teleghidați încolonați la curul de vădană al sasului. Atenție se închid ușile. Frumoasă țară, halal popor.
Cu plecăciune,  Pompiliu Comșa
 
Articolul precedentIstoria Israelului pe scurt!
Articolul următorProtejat: Ce s-a întâmplat cu Estelle Mouzin? Dezvăluirile pedofilului – violator și serial – killer, Michel Fourniret, în dosarul „disparițiilor misterioase”. Restabilirea adevărului istoric (Thomas CSINTA – Corespondență din Franța)
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.