
Ecuadorul, una dintre cele mai mici țări din America, are o suprafață aproape că a României și o populație de 14 milione de locuitori. Țară se situează pe primul loc în lume în ceea ce privește speciile de păsări și animale pe kilometru pătrat, având și cea mai mare biodiversitate din lume, cu 300 de specii de arbori pe hectar și 3500 de orhidee diferite. Arborele național în Ecuador este arborele de „quinquina” care produce chinina.În 2008 Ecuadorul a fost prima țară din lume care a recunoscut „drepturile naturii”. Această țară a îndrăznit să acorde azil politic lui Julian Assange în 2012. Se spunde că Ecuadorul este țară cea mai apropriată de miezul pămîntului. În Ecuador se află primele două locuri de pe lista patrimoniul umanității: Insulele Galápagos și orașul Quito(capitalaEcuadorului, situată la o altitudine de 2850 m, la poalele vulcanului Pichincha, fiind singura capitală din lume amenințată de un vulcan activ, fiind capitala cea mai apropiată de Ecuator din lume la 0°14′ latitudine sudică și a doua capitală din lume ca altitudine după La Paz din Bolivia). Ecuador este primul exportator mondial de banane care reprezintă 29% din producția mondială exportată.
Se spune că Ecuadorul este una din țările cele mai ieftine din America de Sud, dar prețurile au început să crească. Prețurile în Ecuador sunt mai ridicate decît cele din Peru și Bolivia, dar mai mici decât în Chile. Din anul 2000 Ecuador a adoptat dolarul american că moneda oficială a țării și a renunțat la moneda să națională „sucre” care se depreciase constant și masiv. Toate prețurile menționate în articol sunt în dolari americani. Atenție în Ecuador nu puteți schimbă dolarul canadian sau alte monede în afară de aeroport.

În Ecuador învățămîntul, asigurarea de sănătate, transportul este aproape gratis, taxele la casă sunt în jur de 100 de dolari pe an. Cel mai bogat om din Ecuador deține 60% din economia țării. Ecuadorul nu mai este considerat că o țară săracă, avînd 5% creștere economică, totuși salariul minim este de numai $350. Țara se americanizează în ritm trepidant începînd cu fast foodurile de gen KFC, McDonalds, Burger King, Subway care denaturează atmosfera latină.
Dacă va rezervați camera prin internet trebuie să va așteptați să vi se mărească prețul cu o taxa de 14%.
Un plus în Ecuador este că în toate hotelurile aveți WiFi gratuit. În orașele mari nu ieșiți seară după ora 8, cînd se recomandă să luați un taxi în care există un buton roșu conectat cu poliția pe care clientul îl poate folosi în caz de pericol.

Ecuator este un amestec de culturi format din patru grupuri etnice: indieni 40%, metiși 40% albi sau creoli 10% și negri 8%. Orașele sunt dotate cu mari spitale publice. Școală este gratuită și obligatorie, elevii primind 3 uniforme gratuite anual: pentru sport, paradă și clasa. Ecologia a devenit o prioritate, guvernul face un efort colosal să păstreze pădurea ecuatorială și apă. Președintele Correra, de formație economist, este la putere din 2006 și a promovat„Revoluția cetățeanului“. El a alungat multinațională Shell, a spus nu Băncii mondiale și FMI. Regulile sunt stricte în Ecuador, depășirea limitei de viteză cu 11km îți aduce 3 zile de închisoare. Prezența poliției înarmate, extrem de vizibilă în zonele turistice, face că țară să aibă un indice de criminalitate mai redus în comparație cu alte țări ale Americii Latine.
Ecuador nu este o țară scumpă, o masă de prânz („almuerzo”) într-un mic restaurant pentru localnici putând să coste între 2$ și 3.50$. Meniul constă în general dintr-o supă ft gustoasă și consistentă, o bucată de pui cu orez, fasole și/sau legume, precum și un un suc natural de fructe. Mîncarea ecuadoriană este delicioasă, în unele restaurante puteți savura cevice (bucăți de peste crud marinat în suc de lamie și condimente), bolones de verde (bule de plantain verzi și brînză). Apă este potabilă în Ecuador dar noi nu am riscat și am cumpărat apă îmbuteliată. Berea locală (Club sau Pilsener) este bună și mai ieftină decât în Canada, dar prețul vinului este comparabil sau chiar mai scump decât la LCBO.
Transportul în comun în Ecuador este excelent, eficace și ieftin, un bilet de autobuz costind 0.25$. Există troleibuze și autobuze moderne, unele sunt de fabricație Volvo și au o capacitate de 200 persoane în picioare și 50 de persoane pe scaun. Transportul de la o localitate la altă este confortabil, ifeftin (1$ pentru un km) și poți viziona un film în limba spaniolă. Există mai multe companii care asigura transportul interurban, cea mai renumită find la Reina del Camino, cu autocare elegante, cu aer condiționat și toaletă exclusiv pentru doamne. La celealte companii mai ieftine sunt lăsăți să urce în stații tot felul de vânzători ambulanți și chiar cerșetori, o invazie de „lăcuste“ cum le-am numit eu, care vând tot felul de produse: peste prăjit, orez cald, înghețată, papas, fructe, apă, jus, telefoane, medicamente. Vânzătorii ambulanți sunt îmbrăcăți în cămașă albă sau violetă și pantaloni negri, sunt politicoși și nu prea insistenți.

Taxiurile sunt o alternativă ieftină, prețul de pornire fiind 0.35$ și aproximativ 0.50 $ pe km. Toate taxiurile au un contoir. Noaptea prețul taxiurilor se dublează. Pentru aeroportul din Quito prețul este fix variind de la $25 -$30 pentru un traseu de o oră. Există și un autobuz care se ia de la terminalul terestru și care costă numai $2 de persoană. Multă atenție la traversarea străzii, deoarece conducătorii vehiculelor adesea tind să nu respecte prioritatea pietenilor (este chiar mai rău că în România!).
Locuitorii Ecuadorului sunt oameni muncitori, vorbesc cu diminutive( cărniță, dolaras), prietenoși, veseli, amabili, am avut numai experiențe pozitive cu ei. Au înfățișarea Încă cu nasul coroiat, un ten măsliniu și sunt mici de statura. În Ecuador este deviza „amo la vida“ iubesc viața.
În Ecuador am fost în plină campanie electorală și propagandă electorală specifică Americii Latine este foarte zgomotoasă. Se utilizează automobile care au porbagajul deschis pentru a acomoda difuzoare enorme („bochinchona”) prin care răsună slogane propagandistice în favoarea unuia sau altuia din candidați. Ne-a amuzat numele unui candidat de stânga la președenție: Lenin (după numele lui Vladimir Ilici Lenin).
[A se vedea pentru detalii articolul de mai jos].
Notă. Paulina Popescu (Teacher at Brigadoon Public School, Kitchener, prozator, Preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiulde Aur-ARTA, Executive Team, Canada – Ontario)
Absolventă a Facultății de Limbi străine (Universitatea București), Paulina Popescu a fost profesoară de limba franceză în Kitchener din provincia Ontario (Canada). Din 2008 colaborează la ziarul Agenda românească cu rubricile: „Întreabă un profesor” și „Impresii de călătorie”. A câștigat două premii literare publicând proză scurtă în limba franceză la Editions David, Ottawa, în volumele „Parcours identitaires” (2005) și „La premiere fois” (2017). Este corespondent (de presă) din Canada al ziarului Jurnalul Bucureştiului.

Notă. Chief editor J-B
Transcrierea textului cu diacritice și conform limbii române moderne, ca de altfel, și completările (imagini,hyperlinkuri, videoclipuri, etc.) aparțin, în exclusivitate, redacției.