Acasă Reportaj Printr-o Bulgarie enigmatică și nostalgică după 30 de ani! (Corespondență de la...

Printr-o Bulgarie enigmatică și nostalgică după 30 de ani! (Corespondență de la Paulina Popescu, prozator, preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiul de Aur-ARTA, Canada – Ontario)

531
0

Am revenit în Bulgaria după 30 de ani, când bulgarii erau atrași de România și veneau cu sutele la cumpărături în București. Acum românii asaltează hotelurile all inclusive și vezi peste tot mașini cu numere românești. Am petrecut 5 zile de Paște  formulă all inclusive pentru care am plătit 100 de euro de persoană într-un hotel de 4 stele în stațiunea Sfântul Constantin și Elena, care era mai degrabă de 3 stele dar curat și cu un personal amabil. Mâncarea mi s-a părut foarte gustoasă și variată cu tot feluri de carne, legume, fructe iar că prăjituri baclava, cataif. Băutură constă din vin alb și roșu, rachiul, mastica, mai ales băuturi locale și bere. Am avut chiar o slujbă de Paște cu un preot și ouă roșii precum și un program artistic.

Bulgaria este membră Uniunii Europene din 2007,  fiind țara cea mai săracă și mai poluată din uniune cu sate fantome, cu șomaj ridicat și corupție. În satul Kanitz nu mai locuiesc decât 4 locuitori din 100 cât erau odinioară. O ziaristă care ancheta bănuieli de fraudă la subvențiile europene a fost ucisă la Ruse. Guvernul a creat o emisiune anti corupție. Bulgaria se află pe locul 111 din 180 pentru libertatea presei. Țară a făcut ceva progres în domeniul poliției rutiere și a birocrației deși este considerată că una dintre cele mai corupte țări din Comunitatea Europeană.

Bulgaria este țară trandafirilor, 70% din apă de trandafiri din lume provine din Valea Trandafirilor, situată între munții Balcani și munții Sredna Gora. Uleiul de trandafiri  de la Kazanlak este cel mai căutat pe piață internațională.

Bulgaria este țară cu salariul minim cel mai scăzut  286 euro (560 leva) în timp cel mai mare salariu minim în Europa se află în Luxemburg, 2.071 euro.

Alcoolismul este o problema în Bulgaria. Bulgaria figurează printre primele șase țări din lume în ceea ce privește consumul de alcool și băuturi alcoolice.  Fiecare bulgar consumă 14 litri de alcool pe an. Stațiunea Sunny Beach este renumită pentru alcool, droguri și prostituție.

Prostituția este o catastrofă socială, după un studiu 21.000 de fete bulgare se prostituează în Europa, mai ales în Franța, Italia, Spania, Germania, Belgia, Grecia și Olanda. În orașul Sliven o fată din 15 se prostituează.

Mașinile sunt un alt mare pericol în Bulgaria, nu respectă regulile de circulăție, trec pe roșu. Autobuzele circula cu ușile deschise. Bulgarii mai au încă mentalitatea comunistă de a ascunde totul, de a nu divulgă nimic. Ei acuză trecutul pentru problemele pe care le au acum. Țara moare lent, este în agonie, tinerii părăsesc Bulgaria.

Circulă o glumă o femeie se scoală noaptea aleargă în casă, se uită la dulăpiorul cu medicamente, frigider și pe fereastră dinspre stradă. Soțul o întreabă. Ce se întâmplă dragă. Am avut un teribil coșmar. Am visat că ne putem permite să ne plătim medicamentele, că frigiderul este plin și că stradă este curată și securitatea. Cum poți să spui că este un coșmar? Credeam că au revenit la putere comuniștii“.

Există o mare diferență între săraci și bogați, 20 % din populație a emigrat. Pentagonul are 4 baze militare în Bulgaria. Bulgarii consideră că este o situație insuportabilă în țara lor. Într-un studiu  se menționează că o familie bulgară cu venit mediu cheltuiește anual 6 euro pe cărți și 2 euro pe cinema, teatre sau concerte. Azi a merge la cinema este un lux în Bulgaria.

Varna este al treilea oraș al Bulgariei și de asemenea capitala sa maritimă. Grecii l-au botezat Odesos iar românii au instalat aici termele care se pot vedea și azi. Aici se pot vizită termele române, cea mai mare construcție antică din Bulgaria, situată pe o suprafață de 7 km pătrați, unde au fost conservate coloane, scări precum și fresce magnifice. Orașul atrage tineretul avid după distracții, nopți lungi pe plajă și discoteci. Este un oraș universitar cu cinci universități.

Varna leagănul civilizației trace este renumită pentru necropola de la Varna, un grup de morminte conțînînd cel mai vechi aur descoperit până acum datând între 4600 și 4200 înaintea erei noastre. Necropola a fost descoperită în 1972 lîngă un lac din Varna, aducând la lumina 280 de morminte în care s-au găsit bijuterii, brățări, coliere  din perle, diademe, paruri rafinate, un total de 6 kg de aur, bani, arme, sceptru în aur, ceramică. Necropola aparține culturii Gumelita. Această societate părea avansată în raport cu Europa.  Aceste obiecte sunt păstrate în muzeul arheologic care conține 32 de săli.

Palatul Euxinograd este la 8 km de Varna  pe o suprafață de 3 km de litoral nu departe de stațiunea balneară Sf Constantin și Elena. Ansamblul a fost reședința de vara a monarhilor Bulgariei: Alexandru I Battenberg, Ferdinand și Boris al treilea, după eliberarea de dominația otomană 1878. În 1880 regele Battenberg vizitează Varna și este primit la mănăstirea Sf Dimitar care se găsea pe locul palatului actual. Monarhul a fast cucerit de frumusețea  împrejurimilor încât orașul Varna i-a oferit în dar mănăstirea. Regele a început construirea palatului numit de localnici Sandrovo dar proiectul nu a fost terminat decât în 1900 de regele Ferdinand.

Din exterior palatul seamănă cu palatele franceze din sec 18. Interiorul este impresionant cu saloane vaste, mobilier englez rafinat, lustre franțuzești, tablouri valoroase. În 1839 palatul Sandrovo își schimbă numele și devine Euxinograd, după numele Marii Negre, Euxeinos Pontos (mare ospitalieră). În același an una dintre primele centrale electrice din Bulgaria a fost construită lângă palat. Palatul este înconjurat de un parc cu o suprafață de 80 de hectare conțînînd o colecție de stejar negru și cedru atlantic. Lângă palat se află ruinele fortăreței Kastristi datând din antichitate.

La Varna există și un acvarium interesant construit în 1912 cu pești din Marea Neagră situat în grădina maritimă. Grădina maritimă este decorată de un cadran solar în formă de lebădă.

Catedrala din Varna, un simbol al orașului este primul monument construit în oraș pentru a comemora jertfă soldaților ruși și a celor care au murit pentru eliberarea Bulgariei în războiul ruso-turc 1877-1878. Construcția a fost inspirată după biserica Peterhof din Saint Petersbourg. Edificiul a fost construit de prizonierii din închisorea orașului.

Litoralul bulgar cu o lungime de 378 km este apreciat de către turiștii germani, ruși, britanici, olandezi, scandinavi, români și israelieni. Este o tradiție pentru evrei să mergi pe litoral la Burgas înainte de a face stagiul militar. Litoralul bulgar este o destinație competitivă cu Spania, Grecia și Turcia.

Mănăstirea Aladja este una dintre rarele mînăstiri rupestre bulgare. Numele de origine turcă însemană „multicolor” datorită frescilor ce acopereau perețîi. Este menționată oficial în secolul 10. Se spune că în pereții ei se află sufletul unui călugăr care a murit aici care ii ajută pe cei rătăciți să iasă din labirinturi în caz că s-au pierdut.

Nu desparte de Varna  există o atracție naturală interesantă, pădurea din piatră, copaci fosile datând de 50 de milioane de ani.

Bulgaria este una dintre primele destinații de turism termal, având 600 de izvoare naturale. În antichitate Bulgaria țară lui Orfeu și a lui Spartacus făcea parte din regatul Macedonia, locuitori ei find traci. Tracii și românii au construit băi în aproprierea izvoarelor termale, unde veneau Asclepius zeul Macedoniei și Hygie zeiță sănătății în mitologia greacă. Cea mai mare stațiune termala se află la 120 km de Sofia, Velingrad, având 80 de izvoare, unde se tratează boli respiratorii, probleme de articulație, de ordin neurologic și ginecologic. Nessebar, situat la 30 km de Burgas amplasat pe o mică peninsula din Marea Neagră este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, fondant de traci acum 3000 de ani și bogat în arhitectură bizantină. În antichitate a fost una dintre cele mai puternice colonii grecești de pe coasta bulgară. Face parte din patrimoniul UNESCO  din 1983 cu cele 23 de biserici grecești, române și bizantine, cît pe aci să i se ia denominația de UNESCO datorită kitchului și invaziei vânzatorilor de suveniruri.

Vechiul oraș nu măsoară decît 850 m lungime pe 350 metri lățime, o parte fiind pierdută în mare. Vestigiile zidurilor pot fi observate de scafandri. Nessebar a cunoscut o mare creștere ecomomica în Antichitate fiind o colonie puternică, cu propria să moneda. A fost cucerit de legiunile române în anul 70 fiind un loc priveligiat de împărațîi români care veneau aici să se trateze la izvorele termale. Familii bizantine nobile și-au gasati refugiu la Nessebar la sfîrșitul imperiului bizantin.  Prințesă Mataiss descendența a familiei imperiale a fost înmormântată în oraș în 1444.

La 45 de km de Varna se află localitatea Balcic, cuibul singuratic al reginei Maria, ultima regina romantică.

Marie de Saxe-Gobourg-Gotha, alintată Missy a fost o brunetă cu ochii albaștri de o frumusețe rară, extrem de energică. Maria era o pictoriță și muziciană talentată, scria poezii. Perioada de la Balcic a post perioada cea mai fericită din viață ei. Era iubita de populația locală. A creat un mic paradis aici, locul ei preferat fiind tronul de marmură. Complexul de la Balcic conține vila reginei și cele șase case construite pentru cei șase copii ai ei. Grădina botanică a palatului a fost realizată de un elvețian și aici se găsesc la un loc cu  plante de ginko biloba, cactuși, grădina de trandafiri, un total de 2000 de specii de plante și 250 de cactuși. Se spune că după moartea soțului regina aștepta pe enigmaticul om pe care l-a văzut o singură dată, marinarul arab Ali care s-a îndrăgostit de ea cînd a văzut-o în Egipt. Ali a început să îi trimită scrisori.

Bulgarii mănâncă multă fasole, linte, orez, brânză și cașcavel, porc, pui, cu multe legume și fructe. Piersicile bulgare sunt magice, dulci și suculente. Secretul sănătății și longevității bulgare este iaurtul bulgăresc, făcut din lapte de oaie și capra. Bucătăria bulgară este renumită prin sopsca salată și târâtor (o supă rece din iaurt, castraveți, mărar și nuci).

Din Bulgaria puteți cumpără produse cosmetice pe baza de ulei de trandafir, săpun cu parfum de petale de trandafir, rahat cu aromă de trandafir, halva, ceramică, produse din piele, băuturi alcoolice.
Paulina Popescu (Teacher at Brigadoon Public School, Kitchener, prozator, Preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiul de Aur-ARTA, Executive Team, Canada – Ontario)
Absolventă a Facultății de Limbi străine (Universitatea București), Paulina Popescu a fost profesoară de limba franceză în Kitchener din provincia Ontario (Canada). Din 2008 colaborează la ziarul Agenda românească cu rubricile: „Întreabă un profesor” și „Impresii de călătorie”. A câștigat două premii literare publicând proză scurtă în limba franceză la Editions David, Ottawa, în volumele „Parcours identitaires” (2005) și „La premiere fois” (2017). Este corespondent (de presă) din Canada al ziarului  Jurnalul Bucureştiului