Acasă Anchete Cutia de conserve – sănătate curată sau nu?

Cutia de conserve – sănătate curată sau nu?

O banalitate azi, un salt tehnic înainte uriaș ieri!

Negustorul englez Peter Durand a inventat cutia de conserve în 1810 și a patentat-o în același an. În 1813, John Hall și Bryan Dorkin au deschis prima fabrică de cutii de conserve, tot în Anglia.

La început procesul de fabricăție era relativ lent, dar acest s-a dezvoltat treptat, treptat, până în 1846, moment în care Henry Evans a inventat o mașînă care producea cutii de conserve cu o viteză “uriașă” de una pe minut, de zece ori mai rapid decât până în acel moment. Primele cutii de  conserve erau făcute din tablă groasă de fier, așa că nu puteau fi deschise decât cu ajutorul unui ciocan. Apoi s-a experimentat cu perete de metal (fier) din ce în ce mai subțire și s-a constatat că și acesta era la fel de eficient în conservarea alimentelor că și cel gros. Cutiile mai subțiri puteau fi deschise mai ușor, cu deschizătoare speciale.

Primul desfăcător de conserve a fost inventat de Ezra Warner, din Waterbury, Connecticut, în 1858, și trupele americane l-au folosit în timpul Războiului Civil. În 1866 a fost inventat un alt gen de deschizător, cu cheiță, de către J. Osterhoudt. Este exact modelul folosit încă pentru deschiderea conservelor de sardele. Genul de deschizător folosit astăzi în majoritatea gospodăriilor, cel cu o rolă tăietoare rotită în jurul marginii conservei, a fost inventat de William Lyman în 1870. O versiune electrică a acestui tip de desfăcător a fost produsă abia în 1931.

În secolul al XIX-lea, intenția era să se păstreze hrană proaspătă închizând-o într-un recipient absolut etanș. Cutia de conserve a fost o soluție de mare succes în acel moment. Și era și mai sănătoasă decât cele de azi, stratul de lac folosit fiind inert în comparație cu cel de azi!

În 1935 s-au folosit pentru prima dată cutii din tablă pentru păstrarea prospețimii băuturilor. Prima bere la cutie, Krueger Cream Alle, a fost vândută în acel an în Richmond, Virginia. Acum însă, odată cu trecerea la aluminiu au apărut și probleme mult mai mari și mai grave, nu de puține ori aluminiul, în stare oxidată ajungând în conținutul produsului conservat. Iar aluminiul este direct legat de apariția bolii Alzheimer și de numeroase alte probleme grave!

Concluzie: Mult mai bune erau vechile cutii metalice în comparație cu cele noi, de aluminiu. Nu tot ce e nou este și sănătos din păcate și deja de câteva generații tot experimentăm conservele de aluminiu, iar statisticile legate de apariția și proliferarea Alzheimer ar trebui să ne trezească! Dar …