Acasă Nutritionist De ce mănâncă oltenii dude?

De ce mănâncă oltenii dude?

”Dudele au fost deliciul copilăriei noastre şi a multor generaţii înaintea noastră. Gustul lor delicat, culoarea şi sucul lor au provocat mereu adevărate ”bătălii” pe crengile acestui pom, pe nedrept uitat în zilele noastre. Era ”dulcele” nostru, obținut direct de la sursă și n-o să uit niciodată trotuarele cu fructele sale albe sau de un roşu închis care stăteau mărturie pentru adevărate comori de sănătate – povestește cu nostalgie dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, care deplânge faptul că astăzi România are probleme serioase la capitolul sănătatea copiilor:

Într-adevăr cu doar una sau două generații în urmă obezitatea era un lucru excepțional de rar în rândul copiilor, în comparație cu situația din prezent, de-a dreptul deprimantă! Suntem pe locul 2 în Europa la supraponderalitate și obezitate infantilă! Și, așa cum se știe, adesea obezitatea se împletește cu diabetul, o boală caracterizată prin complicații care se dezvoltă în timp și care afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge – atenționează specialistul.

Parafrazându-l pe cercetătorul Ștefan Manea, care ne explica într-un interviu de ce au oltenii duzi în curte (nota redacției: articolul poate fi citit aici), întreb și eu retoric de ce mănâncă oltenii dude? Și au mâncat dintotdeauna? Pentru că încă din medicina veche s-au cunoscut proprietățile medicinale ale acestuia, și oltenii, dar nu numai, aveau un cult pentru acești copaci cu fructe atât de modeste dar cu un potențial atât de mare – subliniază dr. A.D.Raiciu.

Atât fructele de dud cât și frunzele au efecte terapeutice certe!

Atât fructele de dud cât și frunzele au efecte terapeutice certe! Sunt fructe românești, accesibile care n-ar trebui să lipsească din hrana noastră, mai ales în sezon! Rețineți: o porţie de 100 grame de dude conţine foarte mult fier, adică 180 mg, lucru rar pentru astfel de fructe. Sunt bogate în taninuri, proteine, vitamina A, B şi C și au foarte puţine calorii.

S-o luăm pe rând și să începem cu dudele roşii: trebui să știți că acestea conţin antioxidanţi foarte puternici, printre care resveratrol, care se regăseşte doar în strugurii negri şi-n vinul roşu, substanţă antitumorală, decongestionantă, tonică şi emolientă, cu efecte benefice asupra inimii. Conform studiilor ştiinţifice, ea poate prelungi durata de viaţă şi întări întregul sistem imunitar.

Nici dudele albe nu sunt mai prejos! Ele au capacitate antibacteriană, și încă din medicina populară se foloseau pentru a păstra igiena orală şi a opri formarea cariilor. Tot ele au efecte diuretice şi laxative, consumarea dudelor albe fiind utilă celor care suferă de constipaţie.

Frunzele de dud sunt şi ele miraculoase, în primul rând pentru că micşorează glicemia, ajutând organismul să lupte împotriva formelor de diabet. De fapt, în cazul în care începeţi o cură cu infuzie de frunze de dud, cereţi întâi părerea medicului şi urmăriţi zilnic valorile glicemiei, luând în paralel şi tratamentul prescris. Aceeaşi infuzie este foarte utilă şi pentru a calma tusea şi orice infecţie orală datorită proprietăţilor antibiotice.

În portofoliul HOFIGAL dudul este folosit la întreaga sa valoare și recomand folosirea următoarelor remedii atât de către cei bolnavi, în paralel cu urmarea regimului medicamentos cât și de către cei sănătoși, în scop profilactic.”

Suplimente alimentare HOFIGAL pe baza de dud. Cum le puteți achiziționa?

Ceaiul de dud este un supliment alimentar dietetic recomandat ca adjuvant în diabetul noninsulino-dependent, în afecţiuni digestive – enterite acute ca astringen și antiseptic – şi hepatice.

Fitodiab este un supliment alimentar care poate fi folosit ca adjuvant în diabet zaharat de tip II  – noninsulino-dependent – cu sau fără exces ponderal. Prin acţiunea sa preponderent periferică, produsul poate fi asociat insulinoterapiei în diabetul zaharat de tip I – insulino-dependent – inducând o mai bună echilibrare a bolii, fără ca insulinoterapia să fie întreruptă.

Gemoderivatul din muguri de dud  are o acțiune pozitivă în diabetul non insulinodependent  – de tip II –  toleranţa alterată la glucoză, diabetul latent, în complicaţiile vasculare ale diabetului  – hemoragii retiniene la diabetici şi retinita diabetic . Este de asemenea indicat în afecţiunile inflamatorii ale căilor respiratorii de etiologie bacteriană sau virală.

Interviu realizat de Iuliana Zamfir

Sursa: aquiahora.ro