Acasă Supliment Cultural Delta din Carpaţi, paradisul păsărilor

Delta din Carpaţi, paradisul păsărilor

Cum arată delta din Carpaţi, paradisul păsărilor. Este vorba despre zona Dumbrăviţa–Măgura Codlei–Rotbav, fiind cunoscută și ca „Delta din Carpaţi”, ce adăposteşte peste 100 de specii de păsări, chiar și unele foarte rare. Astfel că iubitorii de natură vin să le urmărească şi să se bucure de frumuseţea lor.

„Delta din Carpaţi” sau zona lacurilor de la Dumbrăviţa şi Rotbav, este un real paradis pentru păsările din țara noastră. Astfel că minim 100 de specii trăiesc aici, ori pe parcursul întregului an, ori în sezonul rece sau sezonul cald. Sunt și unele specii care doartranzitează zona şi se opresc pentru o perioadă mai scurtă de timp. În plus, unele dintre acestea vin doar în România, fiind de o frumusețe de nedescris. Dumbrăviţa, localizată la 25 de kilometri de Braşov, este un loc ideal pentru păsări care găsesc suficient peşte, dar şi un habitat în care să se poată bucura de tot ce le oferă această zonă.

În plus, două specii extrem de rare, corcodelul de iarnă şi pescăruşul roz-alb, au reușit să fie identificate în urmă cu patru ani la Dumbrăviţa. Cea mai recentă statistică ne dă câteva date interesante despre mai multe specii care cuibăresc în Delta din Carpaţi. Chiar dacă avem toate datele, nu am făcut o statistică a numărului de specii de păsări care vin aici, la Dumbrăviţa. Oricum, sunt, cu siguranţă, aproximativ 100 de specii, în special dintre cele de interes, cum sunt cele de apă, cele legate de habitatele umede. Acestea vin nu numai la lacul de acumulare. „Delta din Carpaţi” este o denumire populară dată întregii zone care este protejată şi face parte din situl Natura 2000, adică şi Dumbrăviţa, şi Rotbav, a spus ornitologul Dan Ionescu, profesor la Universitatea Transilvania din Braşov.

Tot în această zonă sunt prezente și trei mari categorii de păsări. Astfel că vorbim despre cele care vin iarna, cele care pleacă toamna şi cele care rămân pe durata întregului an. Astfel că majoritatea păsărilor sunt purtătoare de inele cu ajutorul cărora pot fi identificate, deoarece sunt vizibile înscrisurile de pe ele cu ajutorul binoclului. Cele mai multe dintre speciile care cuibăresc la noi sunt păsări migratoare sau care mai rămân o perioadă din toamnă, dar iarna părăsesc lacurile, mai ales că sunt perioade de îngheţ total şi atunci pleacă spre sud. Aici ar intra cam tot ce înseamnă specii cuibăritoare în stuf: stârc pitic, stârc roşu, egretă mică, stârc de noapte, stârc galben, o mulţime de păsărele mici, lăcari – care sunt mai multe specii. Dintre păsările care vin iarna nu sunt multe care rămân aici.

Una dintre speciile interesante care vin din nord şi rămân la noi – şi aici avem singurul loc cunoscut de concentrare din Transilvania – este eretele vânăt, care este un fel de uliu. Grosul, ca să spun aşa, vine în perioada de migraţie de toamnă. Atunci, aceste specii trec spre sud şi poposesc aici. Dintre aceste specii, poate cea mai importantă ar fi barza neagră. Aici avem locul cu cele mai mari concentrări din Transilvania, dacă nu din ţară, pentru o perioadă de două luni. Şi avem până la 80 de exemplare văzute într-o zi, a mai spus Dan Ionescu. (

Notă. redacției

Rezervația Delta din Carpați (Dumbrăvița – Rotbav – Măgura Codlei)  este localizată în județele Brașov și parțial în Covasna, pe teritoriile localităților: Dumbrăvița, Codlea, Holbav, Hălchiu, Feldioara, Măieruș, Belin, Hăghig. Este împărțită în trei zone distincte, și are o suprafață totală de peste 4.500 ha. Aria protejată a fost desemnată pentru protejarea speciilor de păsări sălbatice, în special a celor de interes comunitar (european), fiind una dintre cele mai importante zone de cuibărit şi popas din această parte a țării. În perioadele de migraţie, primăvara și toamna, populaţia totală a păsărilor acvatice de la Dumbrăvița depăşeşte 20.000 de exemplare, zona fiind una dintre cele mai importante zone umede din interiorul lanţului Carpatic. Păsările de primă importanţă sunt speciile cuibăritoare precum: cormoranul mic, buhaiul de baltă, stârcul pitic, stârcul roşu, stârcul de noapte, stârcul galben, egreta mică, egreta mare, raţa roşie, eretele de stuf, cresteţul cenuşiu, cristelul de câmp, huhurezul mare, ciocănitoarea cu spate alb, ciocănitoarea de stejar, ciocănitoarea neagră, ghionoaia sură, muscarul gulerat și muscarul mic. Dintre speciile care sunt doar în trecere prin rezervație, cele mai reprezentative, prezente anual în număr mare, sunt: barza neagră, bătăușul, fluierarul de mlaștină sau chirighița neagră. Pe lângă păsări, aria protejată mai adăpostește și alte specii de animale de interes comunitar, precum castorul și vidra. Rezervația se remarcă și prin varietatea peisajului, ce trece de la zonele umede (heleştee piscicole, lacuri, ape curgătoare, mlaştini și stufăriş), la fâneţe, păşuni şi păduri. Principalele puncte de acces sunt localitățile Dumbrăvița, Rotbav și Codlea.