Acasă Sănătate Să ai un auz sănătos înseamnă o viață plină de mulțumire

Să ai un auz sănătos înseamnă o viață plină de mulțumire

Hipoacuzia reprezintă o afecţiune care limitează capacitatea unei persoane în a recepta sunetele, în a-şi desfăşura optim activităţile alături de familie şi de cei dragi. Mai ales in cazul persoanele în vârstă care trec prin tot felul de momente stânjenitoare ,în cadrul interacţiunilor cu ceilalţi au dificultate în a discuta, în a-i înţelege sau în a răspunde la solicitări.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că 466 milioane oameni au grade diferite de hipoacuzie. Dintre aceștia, 340 de milioane sunt copii. 1 din 3 adulți peste 65 ani prezintă hipoacuzie. În Romania sunt  peste  1 milion de hipoacuzici.   Abilitatea de a localiza sunetul se bazează pe două urechi funcționale. Se poate constata că majoritatea pacienților care sunt diagnosticați cu această afecțiune decid să poarte aparate auditive abia în momentul în care nu mai aud conversațiile față în față cu o singură persoană.

Ce este Hipoacuzia?

Hipoacuzia constă în diminuarea auzului. Aceasta poate fi depistată de către audioprotezist, printr-o vizită la unul dintre cabinetele Clarfon, iar Hipoacuzicul este o persoană cu simțul auditiv diminuat. Multe hipoacuzii pot fi rezolvate pe cale chirurgicală, în timp ce altele nu pot fi ameliorate decât pe cale protetică. În unele cazuri, destul de rare, nu este posibil nici un remediu. Cauza care stă la baza hipoacuziei se poate afla la diferite niveluri ale sistemului auditiv. Dacă pierderea de auz este datorată celulelor senzoriale ale cohleei, atunci hipoacuzia este cohleară, iar dacă este datorată funcționării deficitare a fibrelor nervoase vorbim despre o hipoacuzie retrocohleară. Dacă substratul fizic al hipoacuziei se află la nivelul urechii externe sau medii atunci hipoacuzia se numește de transmisie.

O hipoacuzie de transmisie egală ca grad și ca aspect cu una neurosenzorială are efecte mai mici asupra audiției decât cea din urmă. În cazul hipoacuziei de transmisie pragul tonal mai ridicat decât cel normal poate fi singura problemă apărută ca urmare a funcționării defectuoase a unui element din urechea externă sau medie. Atunci când surditatea își are originea la nivel cohlear și retrocohlear la atenuarea sonoriei se adaugă și percepția distorsionată a sunetelor puternice. De asemenea hipoacuzia de percepție este însoțită de reducerea câmpului dinamic auditiv, prin creșterea nivelului pragului tonal și scăderea nivelului pragului de disconfort, fenomen cunoscut sub numele de recruitment. Discriminarea frecvențială poate fi și ea afectată în cazul hipoacuziei de origine cohleară, ca urmare a scăderii rezoluției frecvențiale. Majoritatea hipoacuziilor de origine cohleară sunt caracterizate de căderi ale pragului tonal pe frecvențele înalte, ceea ce poate avea ca urmare mascarea sunetelor acute de către cele joase, care sunt auzite cu o intensitate mai mare.

Cum prevenim Hipoacuzia?

  • Este indicat să ne adresăm specialiștilor audioprotezişti ori de câte ori simțim că intervine o problemă în perceperea sunetelor;
  • Este recomandat să facem o vizită/testare de auz o dată la 6 luni;
  • Nu este niciodată prea devreme pentru un bebeluș să aibă auzul testat.

În cabinetele Clarfon, se testează auzul și se propun soluții pentru problemele de auz, cele mai bune oferte de aparate auditive, la tehnologie modernă. Prin teste de auz şi folosirea de aparate auditive, copiii care suferă de hipoacuzie își vor dezvolta abilitățile de comunicare în același ritm cu cei care aud iar persoanele adulte care suferă de hipoacuzie îşi vor schimba viața şi vor fi mult mai fericiţi alături de familie şi de cei dragi.

În luna mai, în toate cabinetele, Clarfon reduce pe loc suma de 1.008 lei la achiziționarea oricărui aparatul auditiv SONOVA şi oferă gratuit baterii pentru un an, la aparatul auditiv achiziționat.

Alte articole despre Clarfon în Jurnalul Bucureştiului

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului