Acasă Evenimente (internaționale) cu caracter politico - militar Deschiderea expoziției „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă”, cu...

Deschiderea expoziției „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă”, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Maternela MNIR (Muzeul Național de Istorie a României) partener al Jurnalului Bucureștiului (magazin cultural – educațional și de cercetare științifică în științele socio – judiciare franco – român)  

„Târgu’ Ieșilor” – prin intermediul Universității Apollonia – din nou Capitala Culturală a Cercetării Internaționale. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Expoziția „Pandemiile și epidemiile trecutului–provocări de comunicare multilingvă” organizată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” va fi vernisată la  Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din Calea Victoriei nr. 12, București, miercuri, 22 februarie, ora 13h00. cu prilejul Zilei Internaționale a Limbii Materne (sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul, anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și  recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor). În cadrul evenimentului vor lua cuvântul:

Acest proiect expozițional face parte din inițiativele Departamentului pentru Relații Interetnice privind promovarea și monitorizarea utilizării limbilor minorităților naționale din România în spațiul public și evidențiază exemplele de bună practică a vieții medicale din trecutul conviețuirii interetnice din România. Cele prezentate pot servi drept inspirație pentru sistemul actual de sănătate.

În cadrul expoziției sunt prezentate în detaliu perioadele de criză sanitară de-a lungul istoriei ce au contribuit la descoperirea limbilor materne ale diferitelor comunități ca vehicule de comunicare generatoare de încredere. În rândul populației supuse unor reglementări de sănătate publică, adesea foarte drastice, utilizarea acestor limbi a fost esențială în coagularea și adoptarea unor comportamente adecvate situației.

Se prezintă un bogat patrimoniu interetnic începând cu primul ghid de protecție în fața ciumei tipărit pe teritoriul României în 1530. Ca un arc peste timp, expoziția realizată de Departamentul pentru Relații Interetnice se încheie cu o trimitere la comunicarea multilingvă din România în contextul pandemiei generate de Covid-19. Expoziția este deschisă la  Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) până la data de 12 martie 2023, în Sala Lapidarium, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09h00–17h00 (ultimul acces la 16h15).

Direcția & Redacția Jurnalului Bucureştiului

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR)în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.