Acasă Evenimente Doliu în medicină! Unul dintre cei mai importanți chirurgi români a încetat...

Doliu în medicină! Unul dintre cei mai importanți chirurgi români a încetat din viață

Dr. Adrian Lobonțiu, unul din cei mai importanți chirurgi români, a încetat din viață la locuința sa din Washington.

Duminică, 7 martie, a încetat fulgerător din viață, în locuința sa din Wasahington, dr. Adrian Lobonțiu, unul din cei mai importanți chirurgi pe care i-a dat România în perioada postdecembristă. A lucrat aproape 20 de ani în sistemul medical din Franța și 8 ani în SUA. Mai întâi în Silicon Valley, unde s-a specializat în chirurgie robotică și din 2019 la EndoGastric Solutions, în Washington, unde a ocupat poziția de director medical. A fost un adevărat pionier în chirurgia robotică și telesatelitară. De numele său se leagă numeroase intervenții, unele în premieră mondială. El este medicul care, în anul 2006, a operat în premieră un pacient suferind de boală de reflux gastroesofagian, folosind tehnicile chirurgiei endoluminale–o chirurgie fără incizii, fără pierderi de sânge şi fără cicatrice. Tot în 2006 a fost desemnat de către Centrul Biografic din Cambridge–Anglia, drept cel mai bun medic specialist al anului (International Health Professional of the Year 2006).

A realizat o premieră mondială şi în chirurgia obezităţii. În 2009, la Paris, a operat o pacientă de 190 de kg prin chirurgie endoluminală micșorându-i stomacul fără incizii, fără sânge şi fără cicatrice. Dr. Adrian Labonțiu a fost singurul chirurg, in Franţa acceptat ca membru plin la Colegiul American al Chirurgilor (ACS) și membru al Societății Americane a Chirurgilor Gastrointestinali și Endoscopiști (SAGES). Îi spuneam „Chirurgul zburător” (Flying surgeon) pentru că, mai mereu, când aveam vești despre el, era abia întors de la vreun eveniment medical important sau urma să plece cât de curând fiind chemat să susțină demonstrații de chirurgie robotică ,pe ambele coaste ale Americii sau în Franţa, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Marea Britanie. A fost de câteva ori și în România, La București, Tg. Mureș, Iași. Zbor lin printre stele, Adi! Dumnezeu să te odihnească în pace!“, este mesajul postat pe pagina „Medici la Datorie“.

Adrian Lobonțiu, a fost expert în chirurgie robotică și deasemenea, cofondator al SMURD, după cum scrie chiar pe pagina sa de Facebook.

Cu profund regret vă anunț că soțul meu, Dr. Adrian Lobonțiu a încetat fulgerător din viață duminică, în locuința noastră din S.U.A. Dr. Adrian Lobonțiu a fost pionier al chirurgiei robotice în Europa, a realizat numeroase intervenții în premieră mondială, atât în străinătate, cât și în țara noastră, iar datorită profesionalismului și devotamentului său față de pacienți și de medicină i-au fost oferite numeroase distincții. Rămân în urma sa gesturile de mare noblețe profesională și umană, dar și cei trei copii pentru care a fost un tată extraordinar. Dumnezeu să îl odihnească! Înmormântarea va fi una restrânsă și va avea loc pe plaiurile natale, la Târgu-Mureș”, a anunțat soția medicului Adrian Lobonțiu pe Facebook, notează Stiri Diaspora

Bibliografie selectivă

A încetat din viață dr. Adrian Lobonțiu, pionier al chirurgiei robotice

Adrian Lobonţiu, chirurgul român care a scris pagini de istorie în istoria medicinei la nivel mondial. „Am colaborat cu specialişti NASA pentru robotul Da Vinci“

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului

 

Articolul precedentDistanțarea Covid-19, distanțarea pandemică, distanțarea fizică sau distanțarea socială? (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița)
Articolul următorSă nu ucizi cuvântul… Interviu cu poetul Cristian Bodnărescu
Fizician teoretician și matematiciancian de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.