,,Cu ocazia aniversării, la 10 mai 2020, a deschiderii Muzeului Satului, Majestatea Sa a adresat o scrisoare de felicitare colectivului muzeului național. Definitorie ctitorie culturală și educațională a Regelui Carol al II-lea, muzeul se află astăzi sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta a României.” Sursa: Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
Ziarul Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) şi agenția de presă Intell News Romania (al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016.
Comunicate de presă
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”: secțiunea artă religioasă@ SNAC 2020
Expoziția secțiunii artă religioasă din cadrul SNAC 2020 este pe simeze la Sala de Sticlă de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” , cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti, gazda și totodată partenerul tradițional al AFAPRR a din România. Mulțumim frumos conducerii Muzeului și întregului colectiv pentru această colaborare fructuoasă.
Coordonatorii expoziției@juriu@echipa curatorială desemnată de Consiliul Director al din România la SNAC 2020, secțiunea artă religioasă: Irina Sava, Cristian Olteanu, Claudiu Victor Gheorghiu.
Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează Salonul Național de Artă Contemporană – SNAC 2020, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) continuă tradiția istorică a saloanelor oficiale organizate în România începând cu anul 1864, sub diferite titulaturi, ca expoziții ale artiștilor în viață, urmărind să păstreze cu rigoare spiritul acestora, în direcția unei relevări cât mai fidele a preocupărilor actuale ale artiștilor români și a realizărilor lor artistice.
La secțiunea artă religioasă au fost selectați 18 artiști dintre cei care au aplicat, în majoritate membri AFAPRR a: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, dar și colegi de la alte filiale: Arte Decorative și Sculptură București, filiala Alba Iulia. Lista artiștilor selectați la secțiunea Artă Plastică Religioasă și Restaurare, din cadrul SNAC 2020: Albu Nicoleta, Anastase Irina Otilia, Boca Cristian, Borundel Elena, Dumitrescu Liviu Florin, Dumitrescu Nicu, Flore Laura, Găinaru Cecilia, Georgescu Cristina Mariana, Gheorghiu Claudiu-Victor, Giurgiu Antonela, Ilie Cristina-Daniela, Mihăilă Anca, Mihăilescu Florian, Olteanu Cristian, Safta Elena, Târcavu Marlena, Zaharia Gheorghe.
Echipa curatorială are și artiști invitați, pe care vi-i prezentăm alfabetic: Butnaru Gheorghe, Buzuloi Ciprian, Codrescu Daniel, Dănilă Gheorghe, Mihail Gavril, Murivale Mureşan Vasile, Nicolae Ovidiu Popa, Popescu Paul, Sava Irina, Sava Nicolae, Stoenică Eduard, Virginia Videa.
Vernisajul s-a desfășurat online, din cauza pandemiei Covid 19.
Lucrările expuse la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”: Salonul Național de Artă Contemporană@SNAC 2020, secțiunea artă religioasă SNAC – AFAPRR
Concepție grafică: Cristian Olteanu©AFAPRR. Credit fotografii: Claudiu Victor Gheorghiu©AFAPRR, Cristian Olteanu©AFAPRR
Text și prezentare: Claudiu Victor Gheorghiu©AFAPRR, 4 decembrie 2020
Sursa: AFAPRR
Articol similar Intell News despre toate secțiunile SNAC: ,,EVENIMENT: Salonul Național de Artă Contemporană – SNAC 2020” Eveniment Salonul National de Arta Contemporană SNAC 2020
Deschidem cartea faptelor bune
Colectă de cadouri organizată de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” organizează o colectă de cadouri în holul clădirii administrative din Șos. Kiseleff nr. 30 pentru copiii instituționalizați din 3 case de tip familial din județul Giurgiu. Pot fi donate atât haine, cât și jucării, cu condiția ca acestea să fie în stare bună. Cu sprijinul Parohiei „Buna Vestire” din Giurgiu, copii cu vârste cuprinse între 5 luni și 12 ani se vor putea bucura de Crăciun și Anul Nou de hăinuțe noi și jucării.
Donațiile se fac în perioada 2-20 decembrie 2020, de luni până duminică, între orele 9:00 și 17:00.
Sursa: Muzeul Satului
Întâlnirea cu Moș Nicolae
În pragul sărbătorilor de iarnă Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită să îi treceți pragul.
Duminică, 6 decembrie 2020, între orele 11.00 – 14.00, în Holul intrării din Kiseleff 30 vă așteptăm la întâlnirea cu Moș Nicolae și la atelierul de confecționat Sorcove.
Invitați speciali sunt copii cu sindrom Down din Asociația Down Plus București cărora le vom aduce o bucurie așteptându-i cu surprize și colinde. Participanții la atelierul de confecționat sorcove cât și părinții acestora sunt invitați să scrie în Cartea Faptelor Bune și să trimită o scrisoare lui Moș Crăciun deoarece muzeul pune la dispoziție un oficiu poștal special.
Reamintim publicului despre campania „Deschidem Cartea Faptelor Bune” și îi invităm să participe cu haine, cât și jucării în stare bună pentru copiii instituționalizați din 3 case de tip familial din județul Giurgiu. Mai multe detalii despre acest proiect – Muzeul Satului
„Deschide ușa, creștine!”
Expoziție de fotografii realizate de Nicoleta Constantin
În luna decembrie, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la o expoziție inedită. Nicoleta Constantin, fotograf amator și student al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București, pune în prim-plan legătura dintre spațiul sacru și spațiul profan printr-o expoziție cu peste 20 de fotografii înfățișând uși ce aparțin unor cunoscute lăcașuri de cult creștine din România.
Aflându-ne în pragul unei uși avem așteptări, dorințe, emoții, o întreagă paletă afectiv-comportamentală, care ne determină să punem niște întrebări legitime: „ce este în spatele ușii?”, „de ce mă aflu aici?”, „ce m-a determinat să ajung în fața ușii?”, „să intru sau să nu intru?”, „oare am cheia potrivită?”. A minimaliza rolul acestui element de arhitectură ce delimitează spații și lumi, a-l reduce la nivelul unui simplu obiect de decor sau utilitate, ar însemna lipsirea de importanță a elementului de legătură dintre spațiul sacru și spațiul profan. Accesoriile ușii/porții (tocul, pragul, cheia, mânerul) prezintă aceeași importanță, indiferent că ne raportăm la ușa unei locuințe sau a unui loc public (lăcaș de cult, muzeu, teatru, școală etc).
Uși mari, mici, ferecate, închise, întredeschise… te îmbie sau te alungă. „Deschide ușa, creștine!” este un mesaj cu două direcții într-o societate tot mai secularizată: spre oamenii care au căzut în uitare și au subvalorizat importanța salvării prin intermediul Bisericii; spre autorități, de a nu închide calea credincioșilor spre Casa lui Dumnezeu. Să ne amintim învățătura lui Isus Cristos „Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” (Marcu 12, 17).
Expoziția va putea fi vizitată începând cu data de 12 decembrie 2020, în foaierul Clădirii Administrative din Șoseaua Kiseleff nr. 30, de luni până duminică, între orele 9:00 și 17:00.
Biroul de Relații Publice al Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
Sursa: Events
Am venit să colindăm ,,Florile Dalbe”
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12 – 20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm ,,Florile Dalbe”. Spre deosebire de edițiile precedente ale evenimentului ,,Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou Florile Dalbe” și dată fiind situația actuală, ediția de anul acesta se va organiza cu un număr restrâns de participanți iar ansamblurile care, odinioară, ne încântau cu colindele și jocurile cu măști specifice Crăciunului și Anului Nou nu mai pot fi prezente la această ediție decât într-un număr mult restrâns.
Așadar, sâmbătă și duminică, 12 și 13 decembrie 2020, între orele 09.00 – 17.00, vizitatorii sunt așteptați la întâlnirea cu meșterii populari și artiștii plastici, precum și la atelierele de confecționat sorcove, stele și măști populare.
Sâmbătă și Duminică, 19 și 20 decembrie 2020, tot între orele 09.00 – 17.00, pe lângă întâlnirea cu meșterii populari și artiștii plastici, vor mai avea loc ateliere de confecționat sorcove, globuri, decorațiuni pentru bradul de Crăciun și turtă dulce decorată.
Un moment special al programului îl constituie prezența cunoscutului interpret de muzică populară Gelu Voicu, care, împreună cu Taraful „Lăutarii” din Teleorman, vor colinda pe la ferești și le vor ura vizitatorilor muzeului un an îmbelșugat.
Pentru că a fost vrăjit de frumusețea Muzeului Satului acoperit de zăpadă, Moș Crăciun se va plimba pe aleile muzeului, iar copiii care se vor întâlni cu el vor primi câte un mic cadou.
La ateliere de creație pot participa atât copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Înscrierile au loc la adresa de e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro. Programul atelierelor poate fi consultat pe pagina evenimentului.
Pregătit de sărbătoare, muzeul pune la dispoziția publicului vizitator și expozițiile temporare: Restituiri – pământ, apă, aer, foc – Sala Gheorghe Focșa; Icoana ortodoxă – Lumina credinței – Sala H. H. Stahl; Deschide ușa, creștine! – Foaier Victor Ion Popa, Salonul Național de Artă Contemporană – SNAC 2020, secțiunea artă religioasă – Sala de Sticlă.
Reamintim vizitatorilor că în această perioadă pot dona haine și jucării în stare bună, pentru copii cu vârste cuprinse între 5 luni și 12 ani, în cadrul campaniei „Deschidem Cartea Faptelor Bune”. Obiectele vor fi date copiilor instituționalizați din 3 case de tip familial din județul Giurgiu. Mai multe detalii despre acest proiect: Muzeul Satului – Events
Accesul la eveniment se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 3245/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară ı̂n domeniul culturii și H.G nr. 967/2020 privind prelungirea stării de alertă.
Expoziția de obiecte conservate și restaurate ,,Restituiri – pământ, apă, aer, foc” în cadrul Conferinței ,,Doina Darvaș”
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în fiecare an – începând din 2006 -, Conferința Națională de Conservare-Restaurare ,,Doina Darvaș”, cu acronimul CONScience. Conferința constituie un bun prilej de întâlnire a specialiștilor din întreaga țară, pentru a face schimb de experiență, pentru a prezenta cazuri reale și soluții concrete de rezolvare a problemelor specifice lor. Rezultatele cercetării, conservării și restaurării patrimoniului cultural prezentate în cadrul Conferinței sunt publicate în Buletinul de Conservare-Restaurare ,,Restitutio”.
Buletinul ,,Restitutio” nr.13, publicat anul acesta cuprinde un număr de douăzeci și șase de lucrări prezentate de către specialiști în cadrul celor trei secțiuni ale Conferinței ,,Doina Darvaș”:
- a) Cercetarea științifică de laborator
- b) Studii de caz în conservarea și restaurarea patrimoniului construit
- c) Metode moderne de conservare și restaurare a patrimoniului cultural mobil
În contextul Conferinței ,,Doina Darvaș”, specialiștii Laboratorului de profil al Muzeului Național al Satului prezintă și expoziția de obiecte conservate și restaurate. Anul acesta evenimentul este organizat sub genericul ,,Restituiri – pământ, apă, aer, foc” și cuprinde un număr de peste două sute cincizeci de bunuri culturale din patrimoniul instituției noastre, care au fost supuse unor intervenții de specialitate, cu diverse grade de dificultate. Bunurile expuse prezintă o mare diversitate, sunt foarte valoroase și au fost atent selectate din colecțiile muzeului, pentru a ilustra cele patru principii fundamentale ale existenței – pământul, apa, aerul și focul, elemente definitorii pentru viața satului românesc. Cei interesați vor avea prilejul să descopere în expoziție bunuri etalate în premieră, care fac dovada preocupărilor permanente ale cercetătorilor, conservatorilor, restauratorilor și investigatorilor de a cunoaște patrimoniul cultural și de a-i prelungi existența.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 11 decembrie 2020 – 31 martie 2021, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00, la Sala ,,Gheorghe Focșa”, intrarea din Kiseleff 28.
A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR a , totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură (în limbile română şi engleză Intell News Romania), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”), publicist comentator al ziarului Ultima oră, 5 decembrie 2020

Partenariat Jurnalul Bucureştiului