Acasă Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" Evenimentele lunii iunie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Evenimentele lunii iunie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Jurnalul Bucureştiului şi platforma media Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. De reţinut: ”La porțile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului”; Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel; Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Făgărașului; expoziția Curierul timpului; Tabăra de creație „Vara pe uliță”, ediția a 29-a. Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor, 21 iunie 2021.

„Cu ocazia aniversării, la 10 mai 2020, a deschiderii Muzeului Satului, Majestatea Sa a adresat o scrisoare de felicitare colectivului muzeului național. Definitorie ctitorie culturală și educațională a Regelui Carol al II-lea, muzeul se află astăzi sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta a României.” Sursa: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Muzeul a împlinit 85 de ani în luna mai 2021.

Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) şi platforma media  Intell News Romania  (al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de  Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Claudiu Victor Gheorghiu Senior Editor.

Comunicate de presă

„La porțile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului”

Joi, 24 iunie 2021 Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la evenimentul cultural „La porțile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului”. Ca în fiecare an, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniței din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea și participarea la târgul de Sânziene.

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment  pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită Ziua internațională a ei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

În cadrul evenimentului vizitatorii mari și mici vor învăța despre proprietățile plantelor de leac cu domnul Ing. Petre Biolan (cu participare pe bază de înscriere – la adresa de e-mail relatii.publice@muzeul-satului.ro) și vor asista la reconstituirea obiceiurilor de odinioară – pe care oamenii le practicau în  ziua de Sânziene–de către Ansamblul Vatra Hărmanului din Brașov.

La ora 14.00 va avea loc vernisajul expoziției Arta cămășii cu altiță, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România și cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, în contextul susținerii și promovării dosarului „Cămașa cu altiță” cu scopul înscrierii lui în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO. Programul se va încheia cu un recital de muzică clasică susținut de soprana Stephanie Radu și tenorul Alin Stoica, începând cu ora 15.00.

Copii și adulți, vor avea ocazia de a participa la atelierul de confecționat coronițe din sânziene. Rezervările se fac la adresa de e-mail relatii.publice@muzeul-satului.ro, iar costul este de 25 de lei de persoană, cu un număr de cel mult 10 participanți. De asemenea, cei care vor veni la muzeu îmbrăcați în ie/cămașă românească vor avea intrarea gratuită iar cei care nu au, vor avea are ocazia să își cumpere de la târg, de la meșterii populari prezenți la eveniment care vor avea produse din registrul țesăturilor și nu numai –  ii, cămăși, ștergare, brâie, marame, trăistuțe, opinci, podoabe și alte accesorii, flori, produse de sezon, carte.

Program eveniment – 9.00 – 19.00, Activități – 11.00 – 15.30

Participare pe baza biletului de intrare în muzeu –  5 lei/elev-student, 10 lei/pensionar, 20 lei/adult Intrare gratuită – cei care vor veni la muzeu îmbrăcați în ie/cămașă românească!

Sursa: La Portile soarelui de sânziene la Muzeul Satului

Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 25 – 27 iunie 2021 la Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Programul va debuta vineri, 25 iunie cu târgul meșterilor populari, astfel că, vizitatorii vor putea târgui, așa cum se făcea în vremurile de altădată.

Sâmbătă, 26 iunie, rapsodul Ion Crețeanu va delecta publicul cu Cântece din vatra satului. Va fi urmat de grupul folcloric „Gorjeanca” al Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu și de artiștii din tânăra generație a cântecului popular românesc Mădălina Ciucu–Oltenia, Elena Nistor–Dobrogea și Nicu Mâță–Moldova. Va fi deschisă la Casa Glod din incinta muzeului expoziția Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Făgărașului, care include costume populare din satul Veneția de Jos, județul Brașov și fotografii din viața satului realizate de Dinu Constantin.

Duminică, 27 iunie, cu ocazia prăznuirii tuturor sfinților, la Biserica Turea va fi oficiată Sfânta Liturghie. Începând cu ora 13.00, la Scena Dumitra, va avea loc lansarea de carte Anotimpurile Ianei a cunoscutului jurnalist Ileana Vieru urmată de o sesiune de autografe și de concertul de muzică populară susținut de rapsodul Daniel Trifu și Grupul „Târgoveții de odinioară”. Tot duminică, va fi deschisă la Șura Bancu din incinta muzeului expoziția Curierul timpului, cuprinzând lucrări ale artistului plastic și dramaturgului Flavius Lucăcel.

În perioada târgului copiii vor putea lua parte la atelierele de creație organizate de muzeu: Sâmbătă, 26 iunie–Atelierul de opincărit (7–14 ani) și Atelierul de modelaj în lut (4–7 ani) și Duminică, 27 iunie – Atelierul de opincărit (7–14 ani). Costul unui atelier este de 30 de lei de participant, în limita a 5 locuri per atelier. Înscrierile au loc la adresa de e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro.

Program târg: 9.00 – 19.00, Activități: Sâmbătă, 26 iunie–12.00–15.30, Duminică, 27 iunie–9.00–17.00, Participare pe baza biletului de intrare în muzeu–5 lei/elev-student, 10 lei/pensionar, 20 lei/adult

Sursa: Târgul de Sfinții Apostoliâ

Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Făgărașului

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” împreună cu Asociația Culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu” organizează expoziția „Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Făgărașului”. Expoziția prezintă costume populare din satul Veneția de Jos, județul Brașov și fotografii din viața satului realizate de Dinu Constantin. Localnicii din satul Veneția de Jos, județul Brașov, sunt moștenitorii unui tezaur vestimentar de excepție pentru zona de răsărit a Țării Făgărașului, cu piese de port popular unice și destul de puțin cunoscute publicului larg. Pe lângă minunatele exponate vestimentare, în cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de fotografii din viața satului, mare parte făcute în cadrul proiectului de documentare a portului popular „Acasă la Origini”La Blouse Roumaine, de către experimentatul fotograf Dinu Constantin. Ca orice proiect fotografic, musai să spună o poveste, o poveste despre oameni, despre obiceiuri, despre cine sunt ei cu adevărat, despre origini, despre moșteniri primite, despre moșteniri ce vor fi dăruite. O poveste despre ce ne definește, despre ce ne face să fim unici, despre un fir roșu pe care să-l lăsăm de urmat alor noștri.”- Dinu Constantin

Vernisajul va avea loc în 26 iunie 2021, ora 13.00 iar expoziția va putea fi vizitată în perioada 26 iunie – 25 iulie 2021, de Miercuri până Duminică, între orele 10.00–18.00 la Casa Glod din incinta Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”. Mulțumiri organizatorilor și voluntarilor: Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, Antrec România, Primăria Comunei Părău, Revista „Vacanțe la tară”

Sursa: Viața, oamenii și diversitatea  portului popular din Veneția Făgărașului

Expoziția Curierul timpului

La Șura Bancu din incinta Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” din București va avea loc duminică, 27 iunie 2021, ora 16, vernisajul expoziției „Curierul timpului” a pictorului și dramaturgului Flavius Lucăcel. Prezintă Ioana Olăhuț și Ion Bogdan Lefter. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 27 iunie–18 iulie 2021.

Organizator: Cultură’n Șură, Partener: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” București, Sponsor principal: Spornic, Sponsori: Lecom, Ruben Chiș, Parteneri: Hassium.ro, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Ceramic Cafe, Curierul Timpului (Flavius Lucăcel)

Cu obiecte create de: Clara Năprădean, Maria Suciu, Rozalia Cormoș, Gheorghe Sână și alți meșteri anonimi

„Acum, când întreaga clasă țărănească românească dispare pur și simplu, pe cale biologică, iar satul românesc este metamorfozat sub presiunea anamorfozatoare a extrem-contemporaneității, Flavius Lucăcel fixează, în tablourile lui fantastic– nostalgice, această lume care a fost, dar, gata!, nu mai este. Cu trăsături de pensulă sigure, grăbite, tablourile lui Lucăcel spun o poveste de dragoste față de-această lume care a fost a noastră, și-acum se-nalță fără voia ei la cer”. (Marta Petreu)

„Totdeauna efervescent, cu poftă de viață și de oameni. Lucăcel e un melc. Își cară ideile și dorința de a face peste tot pe unde umblă. Oriunde stă, camera cea mai mică, colțul cel mai neîmblânzit al casei, spațiul cel mai înghesuit dar nerevendicat devine atelierul lui. Unde pictează”. (Ioana Olăhuț)

„Cu permanente pendulări între natură și civilizația umană, între vechi și nou, între idilic și (auto)ironic, între real și distorsiunile sale, reverberând precum ecourile în „ochiurile” din interiorul câte unei singure rame sau în și mai numeroasele pătrățele în care sunt împărțite „polipticurile” considerate locații alternative. Și-o fantasmatică viziune a Atlantidei! Curier al timpului, într-adevăr…” (Ion Bogdan Lefter)

„Pe fereastră te poți uita la lume. Din casă. Pe fereastră te poți uita și în casă. Din lume. Proiectul lui Flavius Lucăcel ne propune o fereastră-oglindă. Dar și o fereastră-tablou. O oglindă dramatică, tristă și veselă, a unei lumi care nu mai există decât în casă. O lume care, de fapt, nu prea mai există. Decât în amintirile unor bătrâni, uitați de lume. Nici în Alunișul Sălajului atât de drag pictorului”. (Daniel Săuca)

 Sursa: Expozișia Curierul Timpului

Tabăra de creație „Vara pe uliță”, ediția a 29-a

Din 22 iunie 2021 încep înscrierile la Tabăra de creaţie „Vara pe uliţă”!

În buna tradiţie a ultimilor 29 de ani, Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”vă invită în tabără între 12 iulie şi 6 august 2021. Tabăra include o paletă largă de activități prin care copiii își pot petrece vacanța de vară într-o atmosferă prietenoasă și rustică, ce amintește de curtea bunicilor de la țară. Scopul programului este de a insufla celor mici dragostea pentru tradiție și cultură și de a duce meșteșugurile tradiționale mai departe. Îmbinăm utilul cu plăcutul și sperăm ca participanții vor deveni mai responsabili și vor manifesta mai multă grijă pentru patrimoniul cultural național.

Timp de 4 săptămâni copiii vor lucra alături de meșteri populari din întreaga țară, care îi vor iniția în tainele meșteșugurilor populare: olărit, ţesut, croit-cusut-brodat, încondeiat ouă, confecționat păpuşi, măşti și podoabe populare, sculptat în lemn, pictat icoane pe lemn și pe sticlă, prelucrarea artistică a pielii, dar pictură pe șevalet, gravură, dansuri populare, modelaj în lut, confecționat jucării din lemn.. Atelierele se adresează copiilor de la 4 ani la 18 ani. Taxa de participare este de 300 de lei/participant/săptâmână/atelier și include și taxa de însoțitor pentru copii cu vârsta între 4 și 8 ani. Sunt acceptați 10 copii per atelier.

Înscrierile au loc atât la sediul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, clădirea Arhondaric, Șos. Kiseleff nr. 28, de luni până joi, între orele 10:00 și 15:00, iar vineri între orele 10:00 și 13:00, cât și online, la adresa de e-mail programe.culturala@muzeul-satului.ro

Pentru înscrierile online se trimite fișa de înscriere completată corect, însoţită de dovada plăţii (o copie după ordinul de plată) şi copie a certificatului de naştere. Vă rugăm ca, în momentul înscrierii, să parcurgeți Regulamentul de participare și lista de materiale necesare desfășurării fiecărui atelier. Recomandăm un telefon în prealabil, pentru a verifica disponibilitatea locurilor la ateliere! La înscrierile online sosite în week-end se răspunde în ziua de luni.

Plata online se face folosind următoarele detalii: Beneficiar: MuzeulNational al Satului „Dimitrie Gusti” CUI 4754848, Trezorerie Sector 1 Bucuresști, Cont IBAN: RO64TREZ70120G331900XXXX. Înscrierile sunt valabile când sunt confirmate pe mail sau telefonic!

Săptămâna 1: 12-16 iulie–Ateliere: modelaj în lut baby, bricolaj baby, olărit, ţesut, păpuşi, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, podoabe populare, jucării din lemn, prelucrarea artistică a pielii, croit-cusut-brodat, dans popular, încondeiat ouă

Săptămâna 2: 19-23 iulie–Ateliere: modelaj în lut baby, bricolaj baby, olărit, modelaj în lut, ţesut, păpuşi, icoane pe sticlă, podoabe populare, jucării din lemn, pictură pe șevalet, prelucrarea artistică a pielii

Săptămâna 3: 26-30 iulie–Ateliere: modelaj în lut baby, bricolaj baby, olărit, modelaj în lut, ţesut, păpuşi, icoane pe sticlă, podoabe populare, jucării din lemn, pictură pe șevalet, sculptură în lemn, gravură

Săptămâna 4: 3-7 august–Ateliere: modelaj în lut baby, bricolaj baby, olărit, ţesut, păpuşi, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, podoabe populare, jucării din lemn, măști populare, artă medievală

Mai multe detalii la tel. 021.317.91.10/interior 190, programe.culturale@muzeul-satului.ro

Sursa: Tabăra de creație „Vara pe uliță” ediția-a-29-a

Grupaj realizat pentru Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) de Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor – Jurnalul Bucureștiului

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor Jurnalul Bucureştiului(„Le Petit Parisien”)

Nota redacției

Lansare de carte la BCU București. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers. Carte de investigaţii jurnalistice din actualitatea internaţională dedicată Generalului Bartolomeu–Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor–Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române fondată în 1880

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului

1 COMENTARIU

  1. […] În buna tradiţie a ultimilor 29 de ani, Muzeul Naţional al Satului vă invită în tabără între 12 iulie şi 6 august 2021. Pe larg: Evenimentele lunii iunie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Jurnalul Bucureştiului, 21 iunie 2021. https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/evenimentele-lunii-iunie-la-muzeul-national-al-satului-dimitri… […]

Comments are closed.