Într-o Românie, pustiită și pandemică din cauza păcătosului virus Covid-19, unde întâlnești, străzi goale, suflete pustii, inimi reci, minți murdare, cu oameni în depresie și dispusi sa produca un rău, semenului, eu ma incapatanez să-mi continui dialogul cu fiica mea Rebecca pe un subiect, deloc ușor „viața și fericirea noastră!”.
Sigur că tot ce depăn în aceste rânduri probabil că s-au spus și scris de milioane de ori, ele sunt până la urmă aprecieri, făcute de scriitori, poeti, filozofi, politicieni, actori, liber cugetatori și multe din ele intrate de mult în folclorul popular al diferitelor națiuni. Rebecca întreabă… Dar, tati, ce ți-ai propus să-mi prezinți astăzi despre viața și fericirea noastră?
Fata tatii, într-o viață de om am auzit și am ascultat, foarte multe aforisme, butade, proverbe, cugetări pline de multă înțelepciune și care poartă cu ele, de fiecare dată o morală. Astăzi am să-ți evoc o baterie de proverbe evreiesti, deosebit de frumoase și înțelepte despre viața cărora am să le enunt și Morala.
1. Mi-a părut rău de mine însumi fiindcă nu avem pantofi până când am întâlnit un om care nu avea picioare.–Morala-Omule, fii fericit de mersul pe propriile picioare, restul nu contează.
2. Dumnezeu i-a dat omului doua urechi și o gura, ca sa asculte mai mult și sa vorbească mai puțin.–Morala-Tăcerea este sfântă. Ascultă profund înainte să te exprimi verbal.
3. O pasăre careia ii dai drumul poate fi prinsă din nou, însă un cuvânt care îți scapa de pe buze nu se va mai întoarce niciodată.–Morala-Gândește și cugetă de fiecare dată, fără sa dai drumul la cuvintele care rănesc.
4. Mai întâi repara-te pe tine însuți, apoi repara-i pe ceilalți.–Morala- Grija de sine e mai presus de orice.
5. Nu vinde soarele ca sa cumperi o lumanare.-Morala-Nu te vinde diavolului pentru nimic.
6. Cel care nu poate indura raul nu v-a trai sa vadă binele.–Morala-După ploaie și furtună iar se arată vremea bună. Dacă nu cunoști răul nu vei ști niciodată să apreciezi binele.
7. Ceea ce ai, nu îți dorești, iar ceea ceea ce îți dorești nu ai.–Morala-În viață nu tot ceea ce îți dorești îți va și aparține.
8. Lasă-ți urechile sa auda ce spune inima.–Morala-Ai încredere în simțurile tale cognitive. Inima primește iubirea, creierul lumina.
9. Îmbătrânind, omul vede mai rău, dar mai mult.–Morala-Cu cât ești ești mai în vârstă, cu atât devii mai înțelept și apeciezi lumea altfel.
10. Nu fi dulce, te vor mânca. Nu fi amar, te vor scuipa.–Morala-Dacă cineva te vorbește de rău, nu te supăra! Albina înțeapă mereu floarea cea mai frumoasă.
Sau-Evită să te bagi în cocina porcilor, că te vor mânca.
În dialogul, lung dar deloc plictisitor, cu fiica mea, Rebecca, a venit momentul să spun că pe această planetă, cu peste 7 miliarde de locuitori, sigur, dar sigur, nu a existat și nu există o singură persoană care să fie permanent fericită!
Fericirea este de fapt o iluzie, o amăgire a vieții noastre și la fel de nestatornică cum este omul! Ea apare la un moment dat, îți dă o stare de confort cu totul specială, ca apoi să dispară la fel de repede precum a apărut. Gândește-te, Rebecca, câtă fericire există într-o familie atunci când este întregită de un nou născut și de câtă tristețe și durere au parte membrii aceleiași familii atunci când unul dintre cei dragi îi părăsește, trece în neființă! Concret, metaforic vorbind cu tine, ți-aș spune că „după ploaie și furtună, iar se-arată vreme bună”. Și încă ceva care îți va da un moment de cugetare. Deși de foarte multe ori o anumită întâmplare îți poate induce senzația unei fericiri depline, sentimentul este efemer și rămâi doar cu iluzia fericirii.
Sunt de fapt șapte lucruri care ne distrug viața, iată-le!
- Bogăția fără muncă. Și ți-aș da cel mai simplu exemplu: câți dintre cei care au câștigat sume uriașe la jocurile de noroc, s-au bucurat cu adevărat de „fericirea” care a dat peste ei? Majoritatea ajung să risipească prostește banii, ba chiar să se distrugă psihic din cauza lor
- Plăcere fără conștiință. Nu poți trăi plăcerea lucrurilor dacă nu conștientizezi cu adevărat esența lor.
- Cunoaștere fără caracter. Ce cunoaștere e aia dacă nu ai caracter?
- Religie fără sacrificiu. Religia presupune să accepți și să te supui preceptelor ei, să te sacrifici și să le adopți pentru propria ta ființă. Istoria lumii are nenumărate exemple de sacrificii în slujba religiilor din care au făcut și fac parte diverse comunități umane.
- Politică fără principii. Într-adevăr, politica trebuie făcută pe bază de doctrine, ținând cont de necesitățile națiunii sau ale partidului pe care îl reprezinți. Ea trebuie înțeleasă și aplicată în forma cu care te-ai prezentat în campania electorală și respectată ca atare dacă ai fost ales, tocmai pentru că ai promis ceva electoratului. A face politică fără principii, de dragul unor beneficii personale sau din interese de grup, nu poate duce decât la un fiasco total.
- Știință fără umanism. Știința întotdeauna a constituit acel domeniu de activitate pus exclusiv în slujba progresului umanității. Din păcate, realitatea a demonstrat că știința este „bicefală”, pentru că atunci când se abate de la acest principiu major, ea duce la catastrofe umanitare incomensurabile. Cel mai elocvent exemplu îl constituie descoperirea energiei nucleare, care s-a considerat a fi rezolvarea tuturor problemelor energetice ale omenirii, drept pentru care s-a inventat bomba atomică. Folosită experimental de către americani în cel de-al doilea război mondial împotriva Japoniei – la Hiroshima și Nagasaki, a produs una din cele mai mari catastrofe umanitare, și asta pentru că s-a încălcat argumentul suprem: știința pentru umanitate și nu împotriva ei! Exemplul este unul negativ care nu face altceva decât să întărească adevărul că știința scoasă din slujba umanității este un mare pericol pentru planetă!!!
- Afaceri fără etică. Domeniul afacerilor este diversificat: afaceri de mică sau mai mare anvergură, afaceri cu statul și afaceri particulare. Indiferent de natura lor însă, afacerile presupun respectarea strictă a legalității și a eticii profesionale. Dar realitatea ne-a demonstrat că există extrem de multe afaceri oneroase, din dorința unor indivizi de a se îmbogăți rapid, eludând cu bună știință legalitatea demersurilor lor, făcând afaceri fără etică, comerț de junglă, câștigător fiind cel cu relații puternice sau cel mai șiret și mai pervers.
După periplul atât de interesant cu fiica mea Rebecca, pe marginea unui subiect care dăinuie dintotdeauna și va dăinui atâta timp cât vom exista ca ființe umane pe planeta Pământ, cred că a venit momentul să indicăm direcțiile de care omul va trebui să țină cont în timpul vieții lui. Iubita tatii, ai nevoie de cinci vectori importanți spre care sa te îndrepți în timpul vieții tale.
Primul, este să te uiți în sus cu recunoștință. Nu trebuie niciodată să uiți că suntem creația divinității și că nimic nu putem face fără bunăvoința Bunului Dumnezeu. Recunoștință totală pentru lumina din viață, liniștea din suflet, binecuvântarea din casă și armonia din familie pe care cu generozitate ne-o dă zilnic. Fiecare zi din viața noastră este un dar de la Dumnezeu. Primește-o cu brațele deschise și bucură-te de fiecare clipă. Să știi, fata mea, că tu ești o minune de la Dumnezeu și că viața ta este un dar de preț tot de la El.
Singura ta datorie în aceasta lume este să trăiești frumos, să fii o fată bună și să îți iubești aproapele. Dar să nu uiți niciodată că nimic din toate astea nu se vor înfăptui fără puterea și bunăvoința lui Dumnezeu. Să te uiți, Rebecca, în față, ca să știi în ce direcție te îndrepți, care îți este drumul și destinul, dar și viitorul pe care tu ți-l construiești în fiecare zi, lună de lună, an după an. Să te uiți, fata tatii, în spate, pentru a-ți aminti tot timpul de unde vii, care îți sunt rădăcinile și istoria neamului din care te tragi, religia ta, bunicii, părinții, neamurile tale, de care e bine să nu te dezici niciodată.
Draga mea, e foarte important să te uiți și în jos cu atenție și grijă, ca să nu calci pe nimeni ori să st=njenești existența cuiva. Niciodată nu este bine să-ți încarci sufletul tău curat cu fapte nedemne și neonorabile. Să nu uiți că cel mai mare păcat este să faci rău semenilor tăi și mai ales oamenilor care îți vor binele. Și, în sfârșit, dar nu în cele din urmă, să te uiți și în lateral, ca să vezi cine ți-e tovarăș de drum și să te convingi cine mai rămâne cu tine în momentele de cumpănă, dificile, grele, cu care te încearcă uneori viața. Numai atunci realizezi cine ți-a fost aproape cu adevărat. Tu trebuie să ai grijă de tine, pentru că în viață este posibil să apară momente când, uitându-te în lateral, să constați că te-au părăsit toți, că ai rămas singură și te ai doar pe tine însuți.
Închei acest capitol într-un ton optimist, spunându-ți ca după ce ți-am arătat cele cinci căi unde să privești, am să-ți indic faptul ca viața poate fi rezumată tot cu cifra cinci, de data asta fiind vorba de „cuvinte”:
1. Dumnezeu
2. Credință
3. Nadejde
4. Dragoste
5. Sănătate
Cred că îți amintești că ți-am spus că în viață nu contează cine ești tu ca ființă umană, din ce neam faci parte, ce strămoși ai și în ce domeniu vei fi în stare să performezi de-a lungul vieții. Este foarte important ca cineva să te aprecieze cu adevărat și să te iubească necondiționat, indiferent de cine ești tu. Să nu uiți asta niciodată! Viața trebuie trăită așa cum este, pentru că ni s-a dat fără să o cerem, e un dar de la Bunul Dumnezeu.
Am să încerc să îți prezint cum se pierde viața, dar nu înainte de a-ți spune cum nu se pierde viața. De câte ori tu, Rebecca, vei avea liniște în suflet, să știi că nu se poate pune problema să-ți pierzi bunul cel mai de preț primit de la Dumnezeu – Viața. E bine să știi că deși cîteodată viața îți dă o sută de motive să plângi, tu trebuie să restabilești echilibrul existențial și să-i arăți vieții că ai o sută de motive să zâmbești. Rebe, nu îți vei pierde niciodată viața dacă vei avea ca suport moral credința în Dumnezeu!
Și ar mai fi ceva, desigur că nu în ultimul rând și anume, învață-te să trăiești fericită cu puținul pe care l-ai primit de la providență. Altfel, din dorința de a avea tot ce nu îți aparține, vei eșua permanent. După ce am luat la cunoștință, iubita tatii, cum nu se pierde viața,am să te surprind, spunându-ți că vei putea ușor de tot să-ți pierzi viața când începi să fii nemulțumită de tot ce te înconjoară și când începi să-i critici pe toți, dar în primul rând când o faci chiar cu tine însuți.
Viața, draga mea, se poate pierde atunci când tu începi să-i invidiezi pe cei din preajma ta, mai ales pe cei de lângă tine care performează, fac ceva bun, înainte ca tu să încerci să te depășești pe tine însuți. De asemenea, viața se pierde la fel de repede când tu uiți să te bucuri de fiecare moment trăit de tine. Este foarte important să-ți faci din viață o bucurie permanentă. Despre viață s-ar putea scrie mii de cărți, s-ar putea comenta mii de ore pe această temă complexă, sau totul se poate rezuma la un singur cuvânt: trece! Tocmai pentru că viața trece, stă în puterea ta Rebecca să o faci să treacă cu bucurie și cu cât mai multe momente de fericire.
Se mai poate pierde, fetiță dragă, această frumoasă viață atunci când uităm să iubim. Învață să iubești țara, neamul și părinții, învață să nu te lași afectată de răutățile unora din preajma ta, de la care sigur poți învăța câte ceva, ba chiar învață să-ți iubești și dușmanii, așa cum ne-a învățat Isus și cum de altfel este scris în Sfânta Scriptură. Învață să iubești cărțile, istoria, cultura și tradițiile neamului tău. Și mai cred că viața ne-o pierdem, copilul meu, atunci când punem mare preț pe bani și nu pe lucrurile simple. Tot ceea ce ține de viață și fericire pleacă din suflet, și nicidecum din cantitatea de bani din buzunare.
Ca urmare, draga mea, ți-aș spune să lași ca fiecare zi din viața ta să fie un motiv pentru care merită cu adevărat să trăiești, pentru că viața, în unicitatea ei, deși plină de surprize și neprevăzut, este minunată, de-a dreptul mirifică!
Fie, fata tatii, ca primul, și anume Bunul Dumnezeu, să te protejeze mereu, iar celelalte patru să nu-ți lipsească niciodată. În loc de concluzie, vreau să-ți spun că, de-a lungul vieții, omul are parte doar de mici bucurii care, însumate, constituie – hai să zicem – marea fericire!
Și, pentru că suntem în Săptămâna Luminată, închei cu Hristos a înviat!
Dar Tatii, tu ce părere ai, „Fericirea” are vârstă?
Draga mea fetiță, aș putea să-ți spun că, indiferent de vârsta pe care o ai, indiferent dacă ești, copil, adolescent, adult sau matur, ai nevoie de iubire, speranță, bucurie și fericire. Sunt sentimente și stări de care ai nevoie toată viața, fie că ești tânăr sau bătrân.
Asta înseamnă de fapt că fericirea nu are vârstă. Dar să nu uiți niciodată că este de datoria ta, și chiar a noastră, a tuturor, să găsim frumosul chiar și în cele mai neplăcute zile. Tu, draga mea, să te gândești tot timpul la ceea ce ai, la ceea ce ești în stare să faci și nu-ți irosi timpul visând la ceva ce îți lipsește acum, dacă vrei să trăiești în liniște și voie bună.
Tu, Rebecca, poți fi puternică dacă îți cunoști bine slăbiciunile și știi să ți le și controlezi. Poți fi neînfricată dacă reușești să deosebești iluzia de realitate. Ești cu adevărat frumoasă, ființă a lui Dumnezeu, dar să fii, în același timp, conștientă și de defectele tale, pe care trebuie să ți le asumi. Poți deveni înțeleaptă dacă privești în jurul tău și înveți din greșelile oamenilor, dar mai ales din propriile tale eșecuri, acestea din urmă fiind adevărate lecții de viață. Fetiță, să fii iubitoare și cu sufletul bun și, știind ce înseamnă să urăști, să nu lași niciodată ca acest sentiment să-ți întunece rațiunea, altfel vei trăi dintr-un eșec în altul.
Ți-aș mai spune ceva. Unii oamenii, făcând referire la călătoriile mele cu vaporul pe când eram comandant de navă, mă întreabă deseori: în care dintre locurile pe unde ai fost, pe care le-ai vizitat, te-ai simțit cel mai bine? La toți le spun că oriunde te afli, acolo poate fi cel mai frumos loc din lume, dar asta depinde de fiecare dată de compania pe care o ai. Tu să trăiești cu speranță, credință și blândețe și să ai, iubita mea, tot timpul fereastra deschisă fericirii tale. Sufletul tău fraged, Rebecca, să-ți fie plin de blândețe și bucurii.
Tu trebuie să zâmbești mereu, să iubești și să ierți, chiar dacă nu e mereu ușor să faci acest lucru. Să nu uiți că de multe ori o simplă îmbrățișare alină sufletul și poate opri mii de lacrimi. Părinții tăi, care te iubesc și te vor iubi o eternitate, pot fi „pansamentul” tău, tată. Să știi, fata mea, că totdeauna, acolo unde ți-e gândul, îți este și sufletul tău tânăr și plăpând. Ți-aș indica să nu-ți încarci sufletul cu problemele, aventurile și întâmplările altora, deoarece nu îți faci decât rău. Viața altui om în mod normal nu trebuie discutată, criticată sau bârfită. Lasă să-și trăiască fiecare viața cum îi place, nu încerca să dai tu lecții, pentru că de cele mai multe ori acestea pot fi interpretate eronat de către cel căruia îi sunt adresate. Cât despre greșelile pe care le face acest personaj, tot el plătește!
Tu trebuie să te depărtezi de toți cei care îți rănesc sufletul și te fac să suferi. Caută să stai cât mai mult în preajma persoanelor pozitive și înconjoară-te de oameni care te fac să râzi și să te simți bine, fericită, în plenitudinea firii tale. Îți spun toate astea pentru că am constatat că lumea devine tot mai rea, iar politețea, modestia, blândețea și toleranța sunt considerate desuete și luate în derâdere, în timp ce aroganța și tupeul au devenit cheia succesului în societatea de azi.
În aceste condiții, tu să pui suflet doar în familia ta și în acei oameni care contează pentru tine. În rest, fii ca vântul, zăbovește un pic, apoi pleacă mai departe, sau precum albina, care zboară din floare în floare. Constat cum cei 7 ani de acasă s-au transformat într-un bagaj greu de purtat într-o lume în care nesimțirea, mediocritatea, aroganța, mitocănia și violența au căpătat statut de calitate!!! Fii puternică și îndepărtează-te de asemenea atitudini!
În sfârșit, spune-mi tati, ce valoare are timpul în viața noastră?
Ei, fata tatii, trebuie să fii sigură că timpul, și nimeni altul, va decide pe cine întâlnești în viață, apoi inima ta va decide pe cine vrei alături de tine și de ce tocmai acea persoană, ca apoi, în funcție de comportamentul tău, dar și al persoanei alese, vei decide cine va rămâne cu adevărat în viața ta. Să știi, draga mea, că nici o zi pe care o ai ca dar de la bunul Dumnezeu nu seamănă cu alta, dar cu certitudine va exista ceva frumos în fiecare nouă zi din existența ta.
Tată, când sau cum te poți declara învingător în viață?
Cred, iubita, fără teamă de a greși, că poți fi un învingător în orice acțiune, mai grea sau mai ușoară, dacă vei ține cont de 3 (trei) reguli simple în viață. Prima regulă – nu poți obține ceva dacă nu lupți pentru acel lucru. Cu cât ești mai insistent și mai dedicat scopului propus, cu atât mai repede vei ajunge la rezultatul dorit. Altfel nu vei cunoaște bucuria împlinirii dorințelor tale. A doua regulă – trebuie să știi că nu există ființă umană care să cunoască totul despre viață. Este arhicunoscută axioma omul cât trăiește, învață. De aceea, atunci când dorești un anumit lucru despre care nu știi foarte multe, ca să fii sigură de reușită, informează-te, documentează-te, dar mai ales întreabă, că nu e nicio rușine! A treia regulă – simplă dar definitorie pentru viața ta, este necesitatea, absolut obligatorie, de a merge mereu și mereu înainte, indiferent cât de greu îți va fi. Altfel vei rămâne permanent în același loc, blocată în timp și spațiu.
Există pe lume atâtea destine ratate, de neinvidiat, ale unora care au trăit toată viața lor o existență plată. S-au născut, au crescut și au trăit toată viața lor într-un spațiu restrâns, cum ar fi un sat cu câțiva locuitori, plecând în final la cele veșnice, fără să fi făcut ceva, fără să fi părăsit locurile natale, fără să cunoască complexitatea lumii în care trăim noi toți. Și îți mai spun ceva fetiță dragă: sigur tu trebuie să știi că oamenii niciodată nu te vor urî pentru că ai făcut ceva rău, care i-a deranjat (cel mult vor dori să se răzbune!), ci o vor face, de fiecare dată, pentru că ai realizat ceva mai bun decât ei, lucruri pe care, cu siguranță, ar fi putut să le facă și ei dar nu le-au făcut.
Tudor Arghezi a creionat excelent această realitate în poezia Cuiul: „… dragul meu, așa cui făceam și eu, poate chiar mai dichisit, însă vezi, nu m-am gândit”.
Crede-mă că eu, tatăl tău, am cunoscut, acest sentiment de ură din partea colegilor mei de breaslă, marinari, atunci când am plecat cu vaporul în lumea liberă, de parcă ei, dacă voiau să o facă, nu o puteau face. Așa se manifestă invidia și ura la oameni. Atunci te-aș întreba tati, mai există cale de vindecare pentru corpul omului, mintea lui, inima lui, sufletul și spiritul lui. Ți-aș spune, fata tatii, că omul poate să se bucure de un corp sănătos printr-un stil de viață echilibrat, liniștit, fără stres, fără epuizare, știut fiind faptul că orice este excesiv de mult în viață, strică.
Dacă muncești mult, dacă mănânci abundent, dacă bei peste măsură și ai o viață sexuală în dezmăț, toate la un loc nu fac altceva decât să te dezechilibreze. Corpul se vindecă prin joaca cu viața. Poate de aceea se spune că, în fiecare adult „stă cuibărit copilul care a fost cândva”! Mintea se vindecă prin bună dispoziție, printr-o permanentă stare de bine și desigur, prin râs, considerat elixirul tinereții. Inima se vindecă dintotdeauna prin iubire.
Însuși Domnul nostru, Iisus Cristos, ne îndeamnă să iubim aproapele, dar și dușmanii, căci de fapt prin iubirea pe care o dăruim noi suntem primii care ne vom vindeca sufletul. Iar spiritul tău se vindecă printr-o înțelegere cu tine însuți, o pace cu tine și sufletul tău prin credință și, desigur, având cât mai multe bucurii, care vor da acea stare de bine psihicului tău.
Fetița mea, viața nu este scurtă dacă te gândești că speranța de a trăi a ajuns aproape de 80 de ani. Eu consider că avem o existență suficient de îndelungată. Noi de fapt nu suntem decât o energie, căreia îi spunem suflet, într-un păcătos de trup, și nu murim niciodată. Probabil că bântuim prin univers miliarde de ani după ce părăsim trupul. Se spune, și poate e adevărat, că ne putem reîncarna după o perioadă de timp pe care însă nimeni nu o știe. Spuneam că viața este atât cât este, mulți dintre semenii noștri considerând ca fiind suficient timpul petrecut în această lume. Adevărul este că numai noi suntem vinovați dacă ne pierdem timpul cu lucruri inutile, punându-ne de multe ori în situații de-a dreptul penibile.
Din păcate omul își dă seama de adevărata valoare a vieții abia atunci, și numai atunci, când se află la un pas de a o pierde. Cum la fel de adevărat este faptul că apreciezi valoarea unui om doar atunci când nu mai face parte din viața ta. La fel se întâmplă în cazul părinților. Îi vei aprecia la justa lor valoare, atât pe ei, cât și eforturile depuse să te crească și să-ți creeze un univers de valori, abia atunci când și tu vei fi părinte. Când ești tânăr îți închipui că ai la dispoziție tot timpul din lume, dar viața se duce, una-două, numai și numai din cauza noastră. Astăzi nu avem timp pentru că ne pierdem vremea cu fleacuri, mâine s-ar putea să nu mai avem puterea pentru realizarea proiectelor, iar poimâine, extrapolând trecerea timpului, poate că nu vom mai fi. Și astea toate pentru că nu știm să ne trăim viața în deplinătatea ei.
Cam cum ar trebui să fiu eu ca să cuceresc inimile oamenilor cu care mă intersectez în viață?
Rebecca, tu trebuie să fii bună, să iubești și să respecți ființa umană, natura, viața ta. Tu știi că ești frumoasă, dar frumusețea fizică nu înseamnă mare lucru dacă nu ai și un suflet curat și bun. Draga mea, să nu regreți niciodată relațiile inter-umane, chiar dacă vei fi dezamăgităuneori de cineva. Așa e în viață, oamenii buni îți vor oferi fericire, în timp ce oamenii răi te vor dezamăgi. Dar ține minte, cei mai răi dintre ei sunt aceia de la care vei primi adevăratele lecții de viață, e drept că urâte, dar pe care nu le vei uita și, cu înțelepciune, nu le vei repeta niciodată. Cu alte cuvinte, de la cei răi capeți experiență, iar oamenii buni îți vor oferi bucurie și amintiri frumoase.
Dar de ce, tati, unii oameni aleg singurătatea în locul socializării și a unei vieți active?
Copila mea, să știi că Singurătatea, în esența ei, câteodată este frumoasă și benefică, fiindcă ești TU, și numai tu, cu propriul tău Eu. Dar aceste momente de singurătate se pot repeta la diferite intervale de timp și țin doar de alegerea ta, atunci când simți nevoia să vorbești tu cu tine. Singurătatea însă devine îngrozitoare atunci când te alege ea pe tine! Te poate termina psihic! Și-ți mai spun ceva, să știi că sunt oameni care își doresc singurătatea pentru că au plătit prea scump compania cuiva în viața lor.
Dar ce te face înțelept în viață, tati?
Ca să fii înțelept, Rebecca, este eminamente necesar ca în viață să ții cont de două lucruri esențiale. Pe primul loc sunt cărțile, filmele, reportajele despre lume și viață, valorile morale și materiale pe care le consumi și, extraordinar de important, oamenii pe care îi întâlnești de-a lungul vieții, cât de multe lucruri poți să înveți de la ei, deținători deinformații și cunoștințe acumulate de omenire de-a lungul a milioane de ani de existență și transmise succesiv din generație în generație. Știi, fata mea, ce nu înțeleg oamenii din toată viața lor? Că săracul nu a lăsat nimic pentru umanitate, în timp ce bogatul nu a luat nimic cu el atunci când a plecat la cele veșnice! Îți vei face viața frumoasă și vei găsi fericirea și un suport moral puternic dacă îl vei îmbrățișa și îl vei alina pe rănit, dacă poți să îl săruți pe cel distrus, dacă vei reuși să te împrietenești cu cel pierdut și, nu în ultimul rând, dacă vei încerca să-l iubești pe cel singur.
În sfârșit, cum să fii fericit, tati, în lumea asta aflată în totală degringoladă, bolnavă, plină de conflicte armate, peste care s-a abătut și o pandemie ucigătoare – Covid 19?
Draga mea, primul lucru și probabil cel mai important din viața ta este să ai grijă de propria-ți sănătatea, chiar dacă ești foarte tânără. Sau poate tocmai pentru că ești tânără, știut fiind faptul că lucrurile care nu sunt făcute la timpul lor, îți vor crea probleme în viitorul apropiat sau mai îndelungat. Nu bagateliza și nu aborda simplist nici măcar o simplă răceală. Îmbracă-te adecvat vremii și anotimpului și, pe cât este posibil, ferește-te de boli și viruși. Dar să știi, Rebecca, că de multe ori în viața și fericirea noastră apar și momente de disperare și neliniște, uneori poate chiar de frică, dar nu pentru că trăim într-o lume imperfectă, ci mai degrabă pentru că sufletele oamenilor sunt pustiite de sentimente în acest secol materialist. De aceea este foarte important să-ți petreci timpul cu oamenii care te iubesc necondiționat, nu-l irosi cu cei care te iubesc în funcție de dispoziție sau de interes.
Învață să zâmbești în fiecare zi, tot atât de firesc precum respiri, să iubești în fiecare moment, să poți să savurezi fiecare secundă. Cu alte cuvinte, trăiește intens fiecare clipă și bucură-te de tot ce îți face sufletul fericit.
Fetiță dragă, cu siguranță vei fi fericită dacă nu aștepți nimic de la nimeni, excluzând părinții tăi. Știi oare de ce? Pentru că în acest fel nu vei fi niciodată dezamăgită și nici rănită! Eu te îndemn ca niciodată să nu-ți pierzi timpul gândindu-te la greșelile trecutului, deși până acum nu cred că ai făcut multe greșeli care să-ți fi marcat viața, așa cum mi s-a întâmplat mie, eu tatăl tău, ci trăiește în prezent fiecare moment cu bucurie, numai pentru ca mâine să ai amintiri frumoase despre azi.
Deși, ți-am mai spus de zeci de ori, probabil că de fiecare dată când ne întâlnim o să-ți spun: zâmbește! Știi, e o vorbă care spune că zâmbetul costă mai puțin decât electricitatea, dar luminează mai mult decât lumina. Tu trebuie să ai în vedere că viața are suișuri și coborâșuri, este și bună, dar și rea, azi poți avea tot ce-ți dorești, iar mâine nimic. Ai să constați că toate vin și trec, pentru simplul motiv că nimic nu durează o veșnicie. E bine să trăiești cu toată inima ta tânără, să ierți și să iubești, găsindu-ți un motiv în fiecare zi pentru care să te bucuri și să fii fericită. Ți-am spus toate astea pentru că un om cu experiență și cu înțelepciunea pe care a căpătat-o întreaga viață, îți ”vinde gratuit!” trei sfaturi: învață să te aperi cu zâmbetul, să ataci cu tăcerea și să învingi cu indiferența ta.
Dar tati, mi-ai dat atâtea sfaturi bune despre cum să trăiesc frumos încât, dacă aș ține cont de ele cu strictețe, aș avea o viață de vis. Oare așa este?
Ei, draga mea, ce bine ar fi să fie așa, numai că în viață nimeni nu știe ce ne este prevede destinul nostru. Îți spuneam, cândva, că zilele nu seamănă una cu alta, că evenimentele trăite nu se repetă. Tot ce te-am învățat în viață este experiența dobândită în urma consecințelor unor evenimente și fapte pe care le-am trăit eu, fetița tatii, căci, fără teama de a exagera, eu am trăit atât de intens încât pot să spun că am consumat trei vieți într-o viață.
Știi cum stau lucrurile? În viață, de la anumiți oameni vei învăța foarte multe lucruri care îți vor folosi și te vor face mai înțeleaptă și mai puternică, în schimb vor exista și indivizi de care nu știi cum să te îndepărtezi mai repede. Dar și de la aceștia ai de învățat ceva și anume, că nu vrei să fii niciodată ca ei! Viața poate fi plină de capcane la care niciodată nu te gândești, unele de-a dreptul periculoase sau distrugătoare. Totuși, Rebecca, tu ai la îndemână trei modalități prin care să-ți exprimi autoritatea.
În primul rând aș zice „modestia”, calitate care te obligă să nu afișezi superioritate față de nimeni, chiar dacă ai mult mai mult decât alții, atât spiritual cât și material. În al doilea rând „curajul”: este important în viață să ai puterea, forța, aș zice chiar temeritatea, să faci față oricărei situații dificile sau penibile. I-a gândește-te ce curaj am avut eu, tatăl tău, să fug cu vaporul în lumea liberă din dictatura și tirania comunistă, asumându-mi consecințele acestei acțiuni deosebit de periculoase. Dumnezeu m-a ocrotit și ajutat să urc Muntele Golgota, ca azi să pot să-ți spun despre tot ce știu și ce am învățat despre lume și viață. Am învățat, fetiță dragă, că nu fiecare furtună vine să-ți distrugă viața, uneori vine să-ți netezească și curețe calea. Și în al treilea rând „înțelepciunea” de a ști să păstrezi tăcerea în fața aberațiilor și prostiei unor oameni. O vorbă înțeleaptă spune: să te ferească Dumnezeu de săracul ajuns bogat și de prostul ajuns șef!
Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite
Articolele lui Florentin Scaletchi în Jurnalul Bucureştiului, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)
Nota redacției. A se vedea și părțile I și II
Nota redacției
[…] Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea III). Corespondenţă de la Prof. dr. Florenti… […]
[…] […]