Acasă Sănătate Floarea de salcâm și darurile sale pentru sănătatea omului

Floarea de salcâm și darurile sale pentru sănătatea omului

Salcâmul nu lipseşte de pe marginea drumurilor sau din gospodăriile ţăranilor, folosit pentru a fixa dunele de nisip sau pentru lemnul său care se poate prelucra uşor, acest arbore are şi valoare energetică fiind purtător de bine şi de sănătate.

Numele său înseamnă candoare, inocenţă, referindu-se, cu siguranţă, la florile sale. Salcâmul este un simbol al nemuririi şi, în Orient, este considerat purtător de noroc şi bunăstare.

Celor care suferă de astenii de primăvară este recomandat să se plimbe, pur şi simplu, printr-o zonă în care se află salcâmi înfloriţi, uleiurile volatile reuşind să-i calmeze şi să le dea echilibru psihic – spune dr. în farmacie și specialist în fitoterapie Anca Daniela Raiciu, care ne-a oferit în cadrul unui interviu detalii interesante despre virtuțile terapeutice ale acestuia:

Proprietăţile salcâmului

”Florile sale albe, unite în ciorchini parfumaţi, conţin flavonoizi, mucilagii, uleiuri volatile, vitamine şi minerale, taninuri şi rezine, toate cu influenţă miraculoasă asupra sănătăţii umane.

Puțină lume știe că florile de salcâm sunt extrem de eficiente pentru calmarea depresiei, a stărilor nervoase, a migrenelor – punctează interlocutoarea noastră. O cană cu infuzie, seara, înainte de culcare, reuşeşte să liniştească şi să aducă somn odihnitor celor care suferă de iritabilitate şi insomnii.

De reținut este și faptul că  infuzia de flori mărunţite, o linguriţă la o cană de apă, ajută digestia, calmează crampele intestinale şi diareea, are efecte antiinflamatoare, antiulceroase  şi antiinfecţioase. Se bea câte o cană după fiecare masă principală pentru tratarea gastritei şi pentru a proteja stomacul de aciditate.

Infuzia din flori de salcâm este de mare ajutor în calmarea tusei, având efect emolient şi expectorant. Se îndulceşte cu miere şi se consumă trei căni pe zi. Candidoza se combate tot cu salcâm, şase linguriţe de flori şi frunze mărunţite se adaugă peste o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat zece minute. Preparatul obţinut va fi folosit la irigaţii vaginale, fiind o formă de tratament care nu dereglează flora locală. Tot în uz extern, infuzia poate fi folosită pentru a calma durerile reumatice, pentru vindecarea plăgilor şi arsurilor, deoarece are efecte antimicotice şi cicatrizante.

Prin urmare să nu ignorăm darurile pentru sănătate și echilibru psihic pe care ni le poate face atât de delicata floare de salcâm” – conchide dr. A.D Raiciu.

Interviu realizat de Laura Tismana

Sursa: aquiahora.ro