Acasă Evenimente culturale Laureații celei de a 51-a ediții a Galei Premiilor UCIN (Uniunea Cineaștilor...

Laureații celei de a 51-a ediții a Galei Premiilor UCIN (Uniunea Cineaștilor din România) – 2023

Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) a organizat luni, 25 septembrie 2023, la Opera Națională București, cea de a 51-a ediție a Galei Premiilor UCIN. În cadrul acestei  Gale, care a avut prima ediție în anul 1972, au fost aduse în atenția publicului cinefil și a presei, valorile filmului românesc, fiind premiate producțiile cinematografice din anul precedent. Marele Premiu și Trofeul UCIN precum și Premiul pentru regie „Lucian Pintilie” au fost acordate filmului Marocco”–regia: Emanuel Pârvu, producător: Miruna Berescu, Asociația FamArt,  iar Premiul Special al juriului a fost oferit filmului „Imaculat”, regia: Monica Stan și George Chiper Lillemark.

Premiile acordate în cadrul Galei UCIN

 • Marele Premiu și Trofeul UCINMarocco, regia: Emanuel Pârvu
 • Premiul Special al juriuluiImaculat, regia: Monica Stan și George Chiper Lillemark
 • Premiul pentru regie „Lucian Pintilie„Marocco”, regia: Emanuel Pârvu
 • Premiul pentru scenariuMonica Stan pentru filmul „Imaculat”
 • Premiul pentru imagineOleg Mutu pentru filmul „Miracol”
 • Premiul pentru costumeNicoleta Cârnu pentru filmul „Spioni de ocazie”
 • Premiul pentru decorCristina Milea pentru filmul „Clouds of Chernobyl”                                                                    
 • Premiul pentru interpretare feminină-rol principal–Ana Dumitrașcu pentru rolul Daria din filmul „Imaculat”
 • Premiul pentru interpretare masculină-rol principal–Iulian Postelnicu pentru rolul Ilie din filmul „Oameni de treabă”
 • Premiul pentru interpretare feminină – rol secundar–Emilia Popescu pentru rolul Emilia Avram din filmul „Marocco”
 • Premiul pentru interpretare masculină – rol secundar–Vasile Muraru pentru rolul Primarul Constantin din filmul „Oameni de treabă”
 • Premiul pentru montajDelia Oniga pentru filmul „Imaculat”
 • Premiul pentru coloana sonorăMartins Rozentals, Jirí Klenka pentru filmul „Miracol”
 • Premiul pentru muzică originală „Adrian Enescu”Marius Leftărache pentru filmul „Oameni de treabă”
 • Premiul pentru film de scurt metraj de ficțiuneTudor Pojoni pentru filmul „Cori și Willi”
 • Premiul pentru film documentar„Spioni de ocazie”,  regia: Oana  Bujgoi-Giurgiu
 • Premiul pentru film de televiziun  „Moștenirea clandestină: Tezaurul României de la Moscova”, în regia lui Vitalie Lupașcu                                                                                                              
 • Premiul Opera Prima „Alexandru Tatos”Octav Chelaru pentru filmul „Balaur”
 • Premiul Speranțe cinematograficeAlina Grigore pentru filmul „Crai nou/Blue Moon”

Premiile Președintelui UCIN au fost anunțate și oferite de Laurențiu Damian– președintele Uniunii Cineaștilor din România, ex aequo, Izabelei Bostan pentru volumul „Mari regizori, mari coregrafi în muzicalul american” și regizorului Alexandru Oiță pentru filmul studențesc „Blocat în propriul film”. Premiul  de Excelență al Uniunii Cineaștilor a fost acordat  Revistei Film. Diploma de Excelență a fost acordată tânărului regizor Michael Cuptor pentru filmul studențesc „Control”. Premiile Academice „Mihnea Gheorghiu” au fost acordate doamnei Mariana Mihuț, lui Dan Condurache și lui Horațiu Mălăele, care a încântat audiența cu recitalul său.

Ca de fiecare dată, in cadrul Galei s-au acordat Premiile Asociației Criticilor și Filmologilor. Acestea  au fost oferite de doamna Dana Duma, secretar al Asociației Criticilor și Filmologilor din cadrul UCIN. Premiul „George Littera” pentru carte de film a fost acordat domnului Titus Vâjeu pentru volumul „Filmul, un paradis în mișcare”, iar premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică a fost oferit domnului Lucian Georgescu pentru site-ul dedicat cinematografului românesc. Diploma pentru cel mai bun film românesc al anului 2022 a revenit filmului „Miracol, regia Bogdan George Apetri. Totodată, în cadrul Galei Premiilor UCIN au fost omagiate două persoanlități marcante ale teatrului, filmului și animației românești: Ion Popescu Gopo (fost președinte al Asociației Cineaștilor) și Liviu Ciulei (unul dintre membrii fondatori ai ACIN, devenit ulterior UCIN) și de la a căror naștere se împlinesc 100 de ani. 

Juriul a fost compus din personalități din lumea filmului și a teatrului: Cristian Tudor Popescu-președintele juriului (scriitor, jurnalist, filmolog), prof. univ.dr. Manuela Cernat (critic și istoric de film), Marina Constantinescu (critic de teatru și film, realizatoare de emisiuni culturale), Tereza Barta (regizoare, profesor universitar la York University din Montreal) și Valeriu Jereghi (regizor și scenarist). Prezentatorii Galei UCIN au fost Alexandra Velniciuc și Bogdan Chenciu, iar momentele muzicale au fost susținute de Orchestra Operei Naționale București, dirijată de Daniel Jinga. Evenimentul a fost transmis live de Cinemaraton.

Parteneri: Ministerul Culturii, CNC–Centrul Naţional al Cinematografiei, ICR–Institutul Cultural Român, DACIN SARA–Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual–Societatea Autorilor Români din Audiovizual, UPFAR-ARGOA–Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România–Asociația Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual. Sponsori: Autonet, Jidvei, Aurelia Vișnescu, Trends by Adina Buzatu, Alina Cernătescu, Ana Are. Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, All about Romanian Cinema, Revista Film, CineFan, Cinemagia, CineGhid, Prompt Media, Ultima oră, Agenția de cArte, România Pozitivă, Timp românesc, Starfilme, Radio 7. Organizator: UCIN–Uniunea Cineaştilor din România. Producător: Asociația CineCultura

Gala premiilor UCIN (Uniunea Cineaștilor din România) – 2023. Mariana Mihuț, Horatiu Mălăele și Dan Condurache printre laureați

Nota redacției

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra