Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Mierea de albine

Mierea de albine

433
0

E plina piata de miere, de toate felurile, soiurile, aromele si culorile. De ce?

După culoarea mierii, aceasta poate varia de la alb aparent incolor până la chihlimbar brun, în funcţie de sortiment. Pentru că  mierea naturala este polivalenta, fiind utilizata in bucatarie, tratamente de infrumusetare, tratarea ranilor/bolilor si pierderea in greutate. Este o sursa de energie, bogata in vitamine si minerale, si are proprietati anti-inflamatorii si antifungice.

Există  trei clase de baza din miere: naturala (pura), alterata si artificiala. Mierea naturala este miere pura, mierea alterata contine si ceva miere naturala plus alte ingrediente, iar cea artificiala este fabricata exclusiv din sirop de zahar sau din porumb, aditivi si coloranti alimentar.

Mierea de albine este gustoasă, poate fi întrebuinţată în prepararea anumitor prăjituri şi are numeroase beneficii pentru sănătatea omului.

Mierea artificială poate face mai mult rău decat ne-am putea astepta!

Cum ne dăm seama ce miere cumpărăm?

1. Cititi eticheta. Producătorii ar trebui sa enumere toate ingredientele din recipient. In cazul in care mierea nu este pura, pe eticheta ar trebui să apără si procentul de miere real din flacon, dacă  este cazul.

2. Frecati putină  miere între două  degete până  când se dezintegrează – o parte din ea va fi absorbita in piele daca este miere; mierea in stare pura este foarte buna pentru piele. Mierea naturala nu este lipicioasa. Dacă degetele raman lipicioase, inseaman ca are si zahar sau indulcitor artificial in ea.

3. Pune câteva picaturi pe o hartie sau servetel. Mierea in stare pura nu va perfora hartia pentru o lunga perioada de timp, deoarece nu contine apa.

4. Aruncă putină miere aproape de furnici. Albinele îsi construiesc instinctiv stupii pe copaci si intre pietre. Ele adauga un aditiv in miere, in scopul de a se proteja de daunatori, cum ar fi furnicile. Furnicile nu se vor apropia de mierea naturala.

5. Se amestecă cu o furculita mierea cu un galbenus de ou. Dacă mierea este pură, galbenusul va arăta ca si cum ar fi fiert.

6. Umple un pahar cu apa si adaugă 1 lingura de miere. Mierea pura nu se dizolva in apa si va ramane pe fundul paharului, in timp ce mierea alterata si cea artificiala se vor dizolva.

7. Intindeti-o pe o felie de pâine. Mierea naturala va intari painea in cateva minute. Miere artificiala si cea alterat va uda painea, din cauza continutului de apa.

8. Când o veti gusta, mierea naturala va va face sa simtiti furnicaturi in partea din spate a gurii, chiar inainte de a o inghiti.

9. Vezi dacă se cristalizează  în timp, mierea zaharisită este cu siguranţă naturală. Miere falsa va ramane in aceeasi stare asemanatoare unui sirop, indiferent de timp, in timp ce mierea naturala se va cristaliza.

10. Înmoaie vârful unui bat de chibrit în miere si apoi încearca să-l aprinzi. Mierea naturala va aprinde chibritul usor iar flacara va arde mierea. Miere falsa nu se va aprinde din cauza umezelii.

11. Adaugă  2 – 3 linguri într-un castron si pune-l în cuptorul cu microunde la putere mare până se incălzeste. Mierea naturala se va carameliza repede si nu va deveni spumoasă. Mierea artificială si cea alterată va face bule si nu se va carameliza usor.

12. Putem verifica şi dizolvând mierea cu apă sau alcool. Amestecăm o lingură de miere cu trei de alcool, după care zbatem bine conţinutul într-o sticlă incoloră. Dacă rezultatul este unul tulbure şi se depozitează pe fundul sticlei, avem de-a face cu miere falsificată pentru că cea naturală rămâne clară. Mierea artificială are un gust puternic de zahăr şi seamănă cu un sirop fără aromă. Aceasta se prepară din siropuri tari de zahăr, glucoză, dextrină, amidon, gelatină şi nu cristalizează niciodată ca mierea naturală. Mierea artificiala este rapid dizolvata cea naturala trebuie amestecata. Dacă este si colorată, colorantul va difuza rapid în apă!

13. Înainte să cumpărăm miere, trebuie să fim atenţi la aspect, pentru că acesta face diferenţa: mierea naturală este de obicei tulbure şi poate conţine particule de ceară sau urme de fagure, iar cea artificială este perfect transparentă.

14. Mierea de origine naturală are şi un miros de flori sau plante. Cealaltă are doar gust dulce, fără parfum.

15. Putem să verificăm şi din punctul de vedere al densităţii: lăsăm o linguriţă de miere să se scurgă în pahar. Dacă va cădea rapid către fundul paharului şi va rămâne acolo, putem avea încredere că este miere naturală, deoarece aceasta are o densitate de 1,4 ori mai mare decât apa. Cea contrafăcută are în compoziţie zahăr şi are o densitate mai mică. Nu va cădea pe fundul paharului ci se va împrăştia repede în tot volumul apei.

Mierea reală, de obicei, este scumpă, iar imitatia a fost dezvoltată pentru a oferi o alternativă mai putin costisitoare. Există, însă o serie de comercianţi care oferă cumpărătorilor miere artificială dar susţin că este 100%naturală.

Este important să consumăm doar miere naturală deoarece aceasta combate mai multe maladii. Mierea 100% naturală este rezultatul prelucrării de către albine a nectarului florilor, sau a sucurilor dulci de pe alte părţi ale plantelor şi este depozitat de acestea în celulele fagurilor spre a le servi drept hrană.

Sper că pe baza acestor sfaturi simple să  alegeti pentru consum întotdeauna doar mierea naturala.

Dr. ing. bioch. Mihai Rissdörfer, Senior editor