Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului Oscar 2023 – O nouă eră (Corespondență de la Grid Modorcea, scriitor...

Oscar 2023 – O nouă eră (Corespondență de la Grid Modorcea, scriitor și cineast, Dr. în Arte – SUA, New York)

În Manhattan, unde mi-am trăit o parte din viață, spălătoriile sunt la fiece pas, pe fiecare stradă. E locul de întâlnire a oamenilor de diferite naționalități, care își duc lucrurile la curățat. Vezi pe ferestre mașinile mari, care rulează, care rotesc rufele, iar oamenii stau pe bănci să le vină rândul să-și ia hainele curățate. Spălătoria/Curățătoria este malaxorul uriaș, loc de întâlnire și de bârfă al americanilor. Acolo sunt rânduri de așteptare. Tinerii care vin, vin acolo și cu o carte, și citesc din ea cât timp așteaptă să-i anunțe aparatul că hainele lor sunt ca și noi. Mereu îmi imaginam, când treceam pe lângă o curățătorie, ce discută oamenii, ce se poate întâmpla într-un loc atât de special.

Nimic deosebit, ziceam. Dar iată că acum îmi arată că nu este așa, filmul Everything everywhere All at Once (2022), care a luat marele premiu Oscar. Filmul spune povestea unei spălătorese. Evelyn Quan Wang (Michelle Yeoh) este o imigrantă chineză din Statele Unite ale Americii, care are o spălătorie împreună cu soțul ei Waymond (Ke Huy Quan). Tensiunile în familie sunt mari: spălătoria este monitorizată de IRS, Waymond încearcă să prezinte actele de divorț lui Evelyn, tatăl pretențios al lui Evelyn, Gong Gong, tocmai a sosit din Hong Kong și fiica lesbiană a lui Evelyn, Joy, încearcă să-și convingă mama să-i accepte iubita, pe Becky.

Dar de la lucruri atât de terestre, comune, se trece la multivers, la plonjarea personajelor în universuri paralele, mai ales în universul artelor marțiale. Parcă am fi în Matrix. Apar apoi oameni cu degete de hot dog, apare și un raton, Evelyn capăt mai multe identități, în funcție de universuruile alternative în care plutește memoria sa, amintirile ei. Ele se numesc Alphaversuri. După ce Elvelyn și celelalte personaje ajung „oriunde și oricând”, se revine la normal, toate se împacă firesc cu situația, spălătoria nu dă faliment, taxele sunt plătite, Becky este acceptată în familie și orice abatere se tolerează.

Pentru Best Picture au concurat filme formidabile, unul și unul, precum Avatar 2, a doua serie a lui James Cameron, care, evident, a luat premiul pentru efecte speciale, apoi filmul Tár, în care Cate Blanchett joacă rolul unui mare dirijor, continuarea minunatului In Bruges, The Bansherin of Inisherin, unde Collin Farrell face iar un rol antologic, Top Gun al lui Tom Cruise, Elvis al lui Buz Luhrmann sau un formidabil remake al celebrului Nimic nou pe frontul de vest.

Nu-mi imaginez că Everything…estre mai bun ca ele, dar Gala Oscar marchează în acest an o nouă eră, fiindcă regula filmelor nominalizate la Oscar este de acum încolo ca în fiecare să existe o performanță asiatică, ori o poveste exotică, ori actori asiatici. Așa s-a întâmplat și acum câteva decenii când a fost revolta negrilor, că ei nu iau premii Oscar, ci numai albii, acum e rândul asiaticilor să-și revendice drepturile, fiindcă patru dintre actorii asiatici au luat premii Oscar (doi din Everything…, Michelle Yeoh și Ke Huy Quan, iar Stephanie Hsu nominalizată), iar un cântec indian, Naatu Naatu, a bătut melodiile cu care au participat pe Lady Gaga și Rihanna. Apoi se mai impune noul trend estetic, amestecul sui-generis dintre realism, comedie, fantastic și SF. Toate genurile cinematografice într-unul singur, într-o sudură originală. Într-un fel, se împlinește previziunea mea din cartea „Condamnați la nemurire”, dedicată fenomenului Oscar, în care spun că genul viitorului este filmul surrealist în stil crazy.

Și regizorii Daniel Kwan și Daniel Scheinert, care semnează Daniels, practică acest stil crazy, chiar de la debut cu Swiss Army Man (2016), în care spun povestea unui mort (jucat de Daniel Radcliffe). Ei au obținut Oscarul și pentru scenariu original, și pentru regie. Genul crazy este mult experimentat în America, avându-l în prim plan pe Tarantino, așa că nu e de mirare că și Everything…este un amestec sui generis de dramă și comedie, de parodie și fantezie, de thriller și SF, de kung-fu și animație. Evident, acest gen de film cere un alt timp de spectator. În general, spectatorii au fost formați la școala filmului clasic hollywoodian, în care povestrea logică este dominantă, dar acum spectatorul nu mai este mulțumit cu un singur fel de mâncare, el vrea de toate, un ghiveci. Și calitatea supremă pe care trebuie să o aibă este umorul.

Evelyin nu este un super erou, dar parodia se naște când această femeie simplă trece prin aventurile unui supererou. Evelyin nu este nici tânără, nici sexy, e o femeie matură, care are probleme cu familia ei, cu fiscul, plus cu sine, cu propria persoană. Tatăl ei o pisează cu problemele lui, soțul ei vrea să divorțeze, iar fiica lor, adolescentă, o deranjează fiindcă e lesbi. Oameni simpli, dar care adună toate păcatele mari ale lumii. De aceea filmul se și numește, Oricine, oriunde, oricând, fiindcă poveștile personajelor sunt general valabile, se pot petrece oricând și oriunde, dar Evelyn Wang, imigranta chineză, are curajul să pornească într-o aventură nebunească, asemenea eroilor asiatici,  convinsă că numai ea poate salva lumea, explorând universuri paralele și conectându-se la alte vieți pe care le-ar fi putut avea.

Sigur că trăim ca Evelyn, că ne multiplicăm în alte universuri, că vrem mai mult și mai mult. Suntem departe de lumea aceea în care domina sfatul înțelept cu „învață să te mulțumești cu puțin”. Trăim într-o lume aglomerată, în care totul este prea mult, iar preaplinul informațional este ca o ghilotină pentru un om simplu, neînvățat cu viața artificială. Aceasta a și fost ideea regizorilor Daniels, preaplinul în care trăim.

Faptul că suntem sufocați de prea multul existențial. Ei ne spun: „Sperăm ca mulți dintre voi să vă regăsiți în personaje. Sperăm să râdeți, să plângeți, să vă aruncați mâinile în aer și să vă bucurați de carusel într-o sală plină de străini. Sperăm să vă ofere începuturile unui vocabular pentru a înțelege mai bine tot acest prea-mult și cum să exiști în el. Dar cel mai mult, sperăm ca după ce îl vedeți, chiar dacă nu considerați că ne-am atins țelul de a include totul, să vă simțiți cel puțin incluși în acest film imens, dezordonat, ca o îmbrățișare de grup”.

Este o mărturisire care trădează existența unui conștiințe specifice modestiei, fiindcă este imens de greu ca în marele tăvălug al filmului American, cu zeci și sute de filme excelente, să te remarci, să faci ceva ce nu s-a mai făcut. De asemenea, Everythingeste o victorie a studioului A4, un studio independent, care marchează noua eră a filmului independent. O uriașă producție a studiourilor independente a stat ani de zile la ușa marelui Hollywood și a Academiei Americane de Film, care până acum parcă nu le-a văzut. Oricum, este o fericire că acest eveniment, Gala Oscar, desfășurată pe un covor nou, de culoarea șampaniei, eclipsează măcar și pentru o noapte orice alt eveniment de pe planetă, că ne face să uităm de bombe și orci.

Grid Modorcea (Scriitor și cineast, dr. în Arte, cel mai prolific autor român în viață, SUA–NewYork) 

Nota redscției. O asltfel de Istorie a Literaurii

Un mare eveniment editorial mult așteptat este apariția volumului „Istoria literaturii neînregimentate” de Grid Modorcea, a 120-a sa carte, volum scris din necesitatea de a lămuri o problemă de fond: literatura adevărată trebuie să fie neînregimentată.  Valoarea autentică este apanajul scriitorului liber, cu imaginația naturală fără frâu, neconstrâns de nici o ancorare exterioată. Este o Istorie ca un aisberg, care izbește în Titanici, iar supraviețuitorii sunt cei talentați, curați, curajoși, atleți ai spiritului creator. O privire în adâncul istoriei literare ne spune că a existat o istorie oficială, impusă de puternicii zilei, chiar de împăprați, ca în antichitate, și una neoficială, care nu s-a supus regulilor de curte, cum este folclorul sau creația scriitorilor și artiștior independenți. Literatura a avut numai de cîștigat din existența acestor creatori, care s-au opus direcțiilor obtuze sau osificate.

Necesitatra de a se aduna în bresle este opera scriitorilor și artiștilor liberi,  care voiau să facă o literatură și artă neînregimentată.  La noi, în România, un vârf al acestor bresle este societatea „Junimea”, un ferment creator, care a beneficiat de aportul unor genii ca Maiorescu, Eminescu, Creangă, Slavici, Caragiale.  Însă treptat breslele au fost asimilate de puterea politică și s-au transformat în clanuri mafiote, în grupări strânse în jurul PCR sau al unor Uniuni congelatoare, care să cânte puterea politică, în ciuda libertății interioare a artistului. Dimpotrivă, au călcat-o în picioare, i s-a cerut chiar să fie membru PCR dacă vrea să fie în breasla scriitorilor. Breasla nu mai era breaslă, devenise o organizație de gașcă, a unui grup privilegiat. Puteai să nu ai talent, dar dacă erai membru PCR, erai premiat și promovat să conduci frâiele organizației.  Și această practică nu a fost radical schimbată după ’89. Breasla a devenit o gașcă, poate mai rafinată, cu mască disidentă, dar tot o gașcă. Dacă există un stat de gașcă, de ce să nu existe și o literatură/artă de gașcă?

Grid Modorcea arată că există o istorie a literaturii/artei de gașcă, a scriitorilor/artiștilor înregimentați, și o istorie a scriitorilor/artiștilor neînregmentați, fără a face o separare rigidă. Dovadă că a formulat și o punte de trecere, numită Spațiul limitrof.  Aceste istorii țin de apartenența fie la Lumea I, lumea în care trăim, fie la Lumea II, lumea în care am vrea să trăim. Criteriul absolut al analizei, respectiv conceptul cărții, este Spiritul Critic, singurul care poate deosebi bobul de neghină. Numai el oferă garanția unei operații cinstite, realizată cu sinceritate și discernământ. Iar ceea ce aduce absolut nou Istoria lui Grid Modorcea este gruparea celor două direcții în funcție de viziunea asupra lumii, marcată prin cele două părți mari ale cărții numite Lumea I și Lumea II. Fără o astfel de viziune este imposibil să discerni scriitorii/artișii înregimentați de cei neînregimentați.

Volumul are 748 pagini, Format A5. Lectura integrală este obligatorie, fapt pentru care autorul a renunțat în mod deliberat să facă Indici, fiindcă și-a conceput Istoria ca pe un roman, cu zeci de portrete. Și la fiecare pas apar nunanțe noi, cum ar fi analiza literaturii americane. Autorul declară că această cartea esteun summum al carierei mele.  Numai un om nînregimentat cu experiența mea putea să scrie o astfel de carte. Am conceput-o ca pe un roman al viitorului. Adică este un amestec spiritual de critică, proză, poezie, teatru, pamflet, reportaj, filosofie, parabolă, memorialistică, portretistică. Și totul presărat cu mult umor. Și cu muzică, desigur. M-am gândit chiar ca imnul eroului meu să sune așa, pe o melodie cunoscută:Neînregimentatului îi place/Sus la munte, sus la munte la izvor/Liber și să fie-n pace/Al naturii, al naturii domnitor/El vine din breasla cerească/Dincolo de granițe și nori/Cu versu-i străpunge gașca lumească/Și-i falnic din veac și până-n zori. Îi invit la lansare în special pe cei pe care îi  înjur, adică pe toți. Sper să nu fie cu supăprare, fiindcă am pus pe jar mult umor și nu-i decât o Istorie-autoportret, nu pretind mai mult. Vă asigur, va fi un reper în istorie”.

Categoric, Istoria de față are nevoie de un cititor nou, din viitor, fără prejudecăți. Dacă ești un astfel de cititor, vei înțelege toate nuanțele acestei probleme de fond, care, odată lămurită, poate deschide larg, nestingherit, orizontul pentru literatura/arta de mâine, o literatură/artă neînregimentată, așa cu trebuie să fie ea în Civitas Innocentiae. (redacția Editurii Scriitorilor)

Iată în continuare un citat din prefața cărții: „„Eu am scris această Istorie pentru cititorul inocent din viitor. Și am scris-o ca pe un roman, cu zeci de portrete, cu multe pagini literare, o istorie autonomă, fără dependențe, nici ancorări în operele pe care le analizez, o istorie liberă de clișee ca poet național, cel mai mare prozator, cel mai mare dramaturg, fără generații, fără clasamente, fără parti-pris-uri, fiindcă prieten mi-e Platon, dar mai prieten adevărul, o gridophanie a sincerității, ca pentru o Cetate a inocenței. Dar nu forma este cheia, ci substratul. Pentru prima oară se arată că istoria literaturii române este o istorie a literaturii de gașcă, dovadă că marii ei scriitori au fost înregimentați. Mai ales în perioada comunistă, mulți au făcut pactul cu diavolul, și îi considerăm fără egal, iar lista este neîncăpătoare, în fruntre cu Sadoveanu, Arghezi, Călinescu, Stancu, Jebeleanu, Petru Dumitriu, Laurențiu Fulga, Eugen Barbu, Păunescu, până și Camil Petrescu a făcut pactul. Altfel ar fi sunat Un om între oameni dacă autorul ar fi fost un spirit liber, neînregimentat. Dacă a fost obligat s-o facă, să aflăm de ce, de ce Bălcescu e construit după modelul «omului nou», așa cum ni s-a confesat Corneliu Coposu. Dependența de o ideologie, mai ales de ideologia comunistă, a fost fatală pentru scriitori ca Victor Eftimiu, Aurel Baranga, Dan Deșliu, Nina Cassian, Maria Banuș, Veronica Porumbacu, Titus Popovici sau Paul Everac. S-au zbătut să iasă din cerc alde Pleșu, Tismăneanu, Grossu, Ioanid, Ghițescu, Lungu, Ierunca, Dinescu, Blandiana sau Goma, dar scrisul lor, cel puțin în faza incipientă, e cantonat tot pe aripile ideologiei comuniste. Sute, mii de scriitori și mii de cărți trebuie aruncate la coș.

E nevoie de o Mare Purificare pentru a intra în normal. Scriitori comuniști sunt o turmă. Unii credeau, alții erau obligați s-o facă. Literatura lor ar fi fost altfel dacă nu exista autopedeapsa de a-și pune talentul în slujba ideologiei. Chiar geniul unor Marin Preda, Nichita Stănescu sau Marin Sorescu a stat sub umbrela ei, fiindcă ea plana ca un spectru și libertatrea de expresie a scriitorului avea de suferit întrucât apărea autocenzura în spațiul limitrof al unei ideologii nefaste. Dependența de ea a fost fatală, deși unii au încercat să-i depășească limitele. Ei se numesc scriitori disidenți. Care sunt mai mult inventați. Înseși «victimele» regimului au făcut pactul, precum Caraion, care a devenit informatorul Artur.

Ce să mai spunem de marea gașcă literar-artistică a avangardei, care era plătită de NKVD (fostul Minister de Interne al Uniunii Sovietice activ între 1934-1946) din care se trage KGB (Comitetul Securității Statului, activ între 1954-1991) Iar dacă justificăm această deraiere ideologico-literară ca fiind inevitabilă, nu avem decât să deplângem soarta omenirii, a istoriei înseși, a destinului uman, nevoit să trăiască într-o lume strâmbă, bolnavă. Dar aceasta nu este o scuză. Mă dezic de o astfel de lume și de o astfel de literatură. Marea literatură o caut pe altă cărare. Pe cărarea purificării, a inocenței. De aceea, l-am creat pe Dumnezeul Disident, care se dezice de lumea în care trăim, și am oferit soluția evadării în Cetatea Inocenței, o cetate a Omului, posibil de realizat, fiindcă se bazează pe cuceririle umane sănătoase, pozitive, din toate timpurile”.  (Grid Modorcea)

Notă. Volumul poate fi achiziționat de la Compania „Cărturești” și de la librăriile CLB (Compania de Librării București).