Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Poliuretanul izolant și focul

Poliuretanul izolant și focul

Aproape toate blocurile reabilitate termic pe  banii primăriilor, ai primăriilor și asociațiilor în diverse proporții, după caz, sau doar ai asociațiilor de proprietari, “beneficiază” de prezența acestui material. Și grădinițele, și mall-urile, fie ele ultra, mega, city, și spitalele, și creșele, și maternitățile, etc.  Tot, dar absolut tot este acum învelit în poliuretan. Același material care a declanșat tragedia din club. Exact același … dar într-o altă prezentare, aspect culoare și … formă!

Ne-am mai întâlnit cu el fie în scurtă prezentare a tipurilor de plastic utilizate la ambalajele alimentare, fie ne-am căptușit camerele cu el ca să mai reducem facturile la agentul termic devenit bau baul modern grație prețului sau, fie dormim pe saltele cu și din poliuretan, însă întâmplarea face că saltelele noi, cele “memory foam” sunt mult mai dăunătoare sănătății decât cele pe arcuri, fie avem perne cu și din poliuretan, fie ne invelim cu pilote cu și din exact același material. Pentru că poliuretanul este acum arhicunoscut, răspândit și utilizat, și efectele lui sunt și ele la fel de … cunoscute, dar doar de cei ce au ceva cunoștiinte elementare de chimie, restul, Dumnezeu cu mila.

Și totuși, din masă plasticului poliuretanic se scurg, încet, încet, în funcție de temperatura și presiune, compuși chimici toxici (HCN), compuși cancerigeni (aditivii sau coloranții utilizați), compuși care ne … ajută să avem un somn cât mai liniștit, cât mai … veșnic chiar, și asta cât mai repede cu putință. Orice produs macromolecular (adică, policlorură de vinil, polietilenă, poliuretan, poliacetat de vinil, etc.) se obține în urmă unor reacții chimice ce sunt, de cele mai multe ori, incomplete și ele pot continua în timp, să zicem un an, doi, trei ani sau chiar mai mult, în funcție de tipul de reacție, de catalizatorul utilizat, de condițiile de reacție, etc.

Notă

Poliuretanul este un polimer ce se obține prin condensarea poliolilor combinați cu poliizocianați, în finarea legarea moleculelor făcându-se prin grupe carbamat (uretan). Prin modificarea chimică calitativă și cantitativă a componenților ce alcătuiesc poliuretanul se pot obține materii prime pentru nenumărate produse cum ar fi: elastomeri, adezivi și etanșanți de înaltă performanță, vopsele, fibre, produse ambalare, garnituri, prezervative, componente de automobile, în industria de construcții, mobilier și multe alte aplicații, chiar și în medicină. Datorită acestor modificări ale componentei chimice, produse de poliuretan se pot împărți în 2 mari categorii: rigide și flexibile.

Concluzionând, absolut toți produșii macromoleculari sunt produși instabili ce, în timp, eliberează produși de reacție secundari, adică put (asta mai pe românește fie spus, această fiind o situație fericită care te obligă să aeriseșți cât mai des cu puțință!) și eliberează în tot acest timp fel de fel de vapori toxici. De exemplu poliizocianatii sau poliuretanii eliberează diferiți compuși ai acidului cianhidric rezultând o toxicitate crescută în mediul respirabil. Tot ceea ce este  așa-zisul material plastic este toxic și se degradează lent în sute de ani!

Problema principală este că foarte mulți compuși toxici emanati de această spumă numită poliuretanică sau “memory foam”, nu au un miros strident, așa încât se poate produce o intoxicare foarte lentă , de durata, care până la urmă se dovedește că este tot una letală!

Standardele europeene nu se referă doar la emisiile cauzate de substanțe volatile, ci și la influență nocivă pe orice cale: nas, gură, piele sau chiar ochi. Sunt testate printre altele durabilitatea și praful care se degajă atunci când se rupe spumă poliuretanică, criteriu extrem de important de exemplu la saltelele îmbătrânite ce conțîn fragmente faramitate de material. Pe lângă efectele asupra oamenilor sunt luate în calcul și efectele asupra mediului. În urma testelor, materialele primesc certificări pentru o perioada de aproximativ 3 ani, după aceea certificarea expiră și firma trebuie să obțînă din nou certificare pentru acel tip de material.

Organizațiile fac de asemenea verificări la aceste firme pentru a nu există situații când doar mostră trimisă pentru testare este în conformitate cu …realitatea din teren. De asemenea, este menținută chiar și lista cu certificările retrase. Totuși în Europa stăm bine cu aceste organizații, în alte zone există organizații derivate din ele (de exemplu CertiPUR-US) sau chiar nu există deloc.

Materialele bazate pe spumă poliuretanică apar în tot mai multe produse: canapele, scaunele mașinilor sau chiar în saltelele cu arcuri. Așa că cei care au fugit de saltele din spumă poliuretanică și și-au cumpărat cu arcuri pot să înceapă să verifice. Materialele din care sunt făcute aceste saltele sunt hidrocarburi și derivati foarte toxici, care atacă neuronii și sistemul imunitar, ducând la alergii puternice. Adesea au fost găsite otrăvuri puternice în compoziția lor, că săruri de arsenic sau fosfor. Asemenea saltele costă, atenție, și 12.000 RON și asta este ce primesc oamenii în schimbul bnilor atât de greu munciți și obținuți. Chiar cei de la NASA au abandonat experimentele cu spume cu memorie tocmai datorită emanatiilor de toxine (să fie doar folclor internautic sau … altceva, mult mai grav). În rachetă sau naveta spațiul este îngust, iar degajarea de compuși toxici e ultimul lucru pe care ți l-ai dori să se întâmple într-un spațiu și așa extrem de … îngust.

Dacă din punct de vedere termic lucrurile mai stau cum mai stau, în sității nedorite, cauzate de diverse incidente nedorite: incendii cu foc deschis sau cauzate  de un scurt circuite, o țigară aprinsă uitată într-un colț, un foc deschis lăsat nesupravegheat, o țigară aruncată șmecherește sau chiar îndesată, “pusă” bine, între rosturile blocurilor, pot constitui tot atâtea pericole mortale pentru cei ce-și duc veacul între acele ziduri cât și pentru cei aflăți pentru o scurtă perioada în preajma, sau în clădiri astfel izolate termic. Iar rezultatele ne întrec, cum altfel, absolut orice așteptare, cât ar fi ea de sumbră, conform principiului că la noi, viață bate filmul, oricând oricum și mai ales oriunde.

În privința modului de combustie, în cazul producerii acestuia în spații închise, înguste, cu cantități mari de poliuretan în pereții falși, în tavanele false și ele, la fel de false ca și grija față de … om din tranziția încă sălbatică, sau cu care sunt căptușiți temeinic stâlpii de susținere, cu oxigen aflat în concentrație scăzută, puțîn rarefiat, asta datorită zecile de oameni aflăți acolo, întâmplător sau nu, acesta se aprinde și arde mocnit sau extrem de violent, cu o flacăra albastră sau mai galben-verzuie, asta că să ne spună cam care este concentrația de oxigen existent în aerul respirabil, dar se și topește și cade, cade, fie sub formă de picături aprinse, fierbinți, pe absolut orice suprafață întâlnită în drumul ei gravitațional către pământ, răspândind și incendiind mai orice material cu potențial combustibil …. absolut orice material, inclusiv carnea, fie sub formă de bucăți întregi, aprinse, lipicioase, contribuind și ele la … dezastrul general!

Și acum, grație primăriilor și fondurilor mai mult sau mai puțîn europene el se află cam peste tot. Probabilitatea este deci mai mare că oricând, incredibil de mare chiar, am putea spune fără să greșim câtuși de puțîn. Așa că mare atenție la … neatenție. Mare … Uriașă … . Sporită chiar. Altfel, ghinionul e pe aproape și pândește absolut fiecare … ocazie ivița.