Vi s-a întâmplat să fiţi învitaţi la cină şi să fiţi prinşi pe picior greşit în ceea ce priveşte capitolul bune maniere la masă, să nu şțiţi ce cuţit sau furculiţă să folosiţi? Aceste reguli de bune maniere la masă vă vin în ajutor, mai ales acum, când este prilejul meselor de sărbătoare.
Iată şi aceste bune maniere la masă
Cuţitele şi furculiţele
Tacâmurile aşezate la o masă pot da bătăi de cap celor care nu ştiu ce lingură, furculiţă sau cuţit să folosească. Dacă eşți invitat la restaurant, atunci vei găși pe masă aşezate o serie de furculiţe pe partea stângă, şi o serie de linguri şi cuţite pe partea dreaptă (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Cea mai simplă regulă este că, la primul fel, se folosește obiectul cel mai îndepărtat de farfurie şi tot aşa. Dacă eşți invitat la cineva acasă la cineva, aşteaptă prima mişcare a gazdei şi urmează-o. Când mesteci, lasă tacâmurile jos. Însă acestea trebuie puse pe farfurie şi NU înapoi pe masă şi nici sprijinite de farfurie. Când ai terminat de mâncat, aşază furculiţa şi cuţitul vertical pe mijlocul farfuriei, acesta este semnalul către chelner că nu mai mănânci.
Lingură de supă
Lingurile de supă pot avea două forme: una rotundă, că un castron, şi altă în formă de ouă. Când mănânci supă, castronul (farfuria) trebuie să rămână pe masă. Nu se bea supă din bol. Nu se bagă toată lingură în gură, ci se soarbe de la marginea ei. Fără zgomot însă.
Şervetul de masă
Şervetul de masă se despătureşte şi se aşază pe genunchi. Pe vremuri se punea la gât, dar acum este considerat un gest vulgar. Ştergerea cu şervetul se face prin tamponare. Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, aşază şervetul pe scaun, chelnerul va şți astfel că urmează să te întorci şi nu va ridică masă. Când ai terminat de mâncat, şervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, NU pe farfurie.
Iată 15 reguli de bune maniere pe care toată lumae ar trebui să le știe.
- Nu face o vizită fără să suni în prealabil. Gândește-te cum ar fi să-ți vină un musafir neanuntat și să te găsească în halatul de baie sau cu bigudiuri în cap.
- Nu pune telefonul pe masă, în public. Astfel arăți cât de important este telefonul pentru ține sau cât de plictisitoare este persoană din față ta, dacă, din când în când, îți mai și controlezi conturile de pe rețelele de socializare.
- Nu invită o persoană în oraș și să dai sms-uri toată întâlnirea.
- Un domn NU poartă niciodată poșetă doamnei. Îi poate ține, în schimb, haina sau umbrela.
- Când mergi alături de cineva, dacă persoană respectivă salută pe cineva sau este salutată de cineva, salută și tu, chiar dacă nu șții cine este.
- Ai grijă să ai tot timpul pantofii curați.
- Evita discuțiile fără rost la telefon. Dacă tot vrei să vorbeșți cu cineva, invită-l în oraș.
- Când cineva te insultă, nu coborî la nivelul lui. Zâmbește-i și părăsește compania neplăcută.
- Bărbatul ar trebui să stea în stânga femeii. Excepție fac militarii în uniformă pentru că ei trebuie să salute.
- Un om trebuie să țînă secret: vârstă, starea de sănătate, starea materială, certurile în familie, religia, aventurile amoroase, cadourile, onorurile și decăderile.
- La cinematograf, teatru, sala de spectacole, că să ajungi la locul tău, treci prin față persoanelor care stau jos cu față, nu cu spatele la ele. Bărbatul trece primul, apoi femeia.
- Un bărbat nu trebuie să atingă o femeie dacă nu are permisiunea ei. Așadar este inacceptabil să o ții de mâna, să o atingi în timpul unei conversații, să o împingi sau să o iei de mâna de deasupra cotului (excepție când ajuți o femeie să iasă sau să între într-o mașînă, sau să o treci stradă).
- Indiferent de statutul social, când intri într-o încăpere, saluți primul.
- Respectă confidențialitatea corespondenței. NU citi mesajele copilului/soției/soțului fără persimiunea lui/ei. De asemenea, NU controla buzunarele soțului, soției, copilului etc.
- Evita să razi zgomotos, să vorbeșți tare sau să te holbezi la oameni.
Sursa: Sfatul Parintilor