Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Apare si un antidot la produsele neconforme de pe piata

Apare si un antidot la produsele neconforme de pe piata

361
0

Protectia consumatorului inseamna volens nolens toate produsele la care cumparatorul este expus, nu numai cele alimentare. Tocmai de aceea am fost la SRR si am inregistrat o emisiune.

Cum numarul celor care tin cont de informarile destul de frecvente din mass media este cam acelasi, valorile situandu-se in jurul unui procentaj de 5% din populatia totala iar reactia autoritatilor statului in unele cazuri este extraordinara dar lipseste cu desavarsire, autoritatile europeene au hotarat trecerea la un nou nivel.

Daca la produsele alimentare se face si zic eu cu destul succes “reclama” la neconformitati, acestea fiind apoi relativ intens mediatizate, la cele nealimentare “critica” din pacate lipseste aproape cu desavarsire. Ici si colo cate un articol dar mediatizarea este extrem de limitata.

De la blugii Kenvelo care pateaza de la husa de piele a scaunului auto la pielea cumparatorului pana la incaltamintea “de firma” produsa in China care a reusit performanta de a imbolnavi de ciuperca unghiei piciorului o patura larga a populatiei, probleme aparand si la anumite produse vestimentare si de incaltaminte provenite in special din Spania si Italia, autoritatile romane dorm linistite.

Zi de zi, milioane de produse intra in tara. Multe sunt achizitionate sub imperiul lui cat mai ieftin! Asa apar produse din zone intens poluate radioactiv (Fukushima, Cernobil) pe piata romaneasca! Si nimeni nu pare sa constientizeze efectele consumului sau utilizarii unor astfel de produse.

Aici meritul revine d-nei europarlamentar Maria Grappini, cea care a reincalzit problema la Bruxelles, punand o intrebare destul de incomoda birocratilor de acolo. Intrebarea in sine este una care va atrage luarea de masuri la nivel de stat, acesta devenind direct responsabil de sanatatea propriei populatii. Tin sa precizez ca, doamna europarlamentar Maria Grappini este invitatul special al emisiunii.

Oare atat de sus, sau de jos, am ajuns, incat, daca nu vine o initiativa legislativa cu penalitati de la Bruxelles, autoritatile romane nu iau absolut nici o masura. Un veritabil blat! Blat total si pe toata linia!

Un blat bine regizat, in care ANPC, ANM, ANVSA precum si ONG-urile aferente: APC, ANPCPPS, etc., joaca la doua capete si se fac ca nu vad aceste probleme sau, mai grav, le vad, le semnalizeaza dar produsele raman in continuare pe rafturile magazinelor, asta chiar si dupa mediatizarea fenomenului in mass media. Si aici exemplele ar putea umple o pagina! Uneori chiar evita anumite subiecte ca sa nu supere … producatorii!

Blat total, bani cheltuiti pe studii aiurea, rezultate legislative zero! De ce oare mai cheltuim bani pe studii daca rezultatul acestora este mereu acelasi! Adica zero! Aceasta se cheama blat!

De ce autoritatile statului nu iau nici o masura este o intrebare devenita retorica, pentru ca adevarul este ca, date fiind minunatele conditii din Romania, salariul mediu nu permite prea multe produse de calitate care sa fie la dispozitia cetateanului. Aici de vina este insa si onor cetateanul! Da, chiar el!

Cetateanul care accepta salarii de mizerie in loc sa se informeze si sa reactioneze corespunzator. Toti vor salarii mai mari dar sunt incapabili sa zica nu la salariile mici oferite!

Aberatii specific romanesti!

Cand patronatul va avea de a face cu un bloc unit care va refuza salariile mici si nu va pune nimeni botul la smecheriile HR-ului atunci lucrurile se vor schimba. Schimbarea de mentalitate se produce doar atunci cand cutitul ajunge la os. Sa speram ca nu va fi nevoie de inca 45 de ani pentru acest lucru!

Capacitatea mult prea ridicata, psihologic vorbind, de a tolera diverse neajunsuri si magarii de orice fel, inclusiv legislative, fiscale, ne-a adus in situatia de azi. Din pacate asta este cauza principala a situatiei de aici din tara.

Aduceti-va aminte ca, la inceput, imediat dupa ‘89, companiile straine ofereau salarii decente si daca nu interveneau cei din HR care “aduceau ei pe cineva” care sa faca treaba pe te miri ce si mai nimic, nu se ajungea aici. Dar, din pacate, aceste cozi de topor nu vor fi niciodata trase la raspundere!

Revenind la problema noastra constatam ca, intr-un final apoteotic, se va muta actiunea fix in ograda statului, institutiile sale vor trebui sa verifice absolut TOT ce intra pe piata, si sa dea si un verdict! Verdict care sa se traduca rapid in lege!

Daca autoritatile vor fi prinse cu fofarlica, (coruptie in termeni juridici) lucrurile se vor traduce in proceduri de infringement, adica amenzi peste amenzi, amenzi care vor curge pana se va remedia problema. Ca altfel nu se poate!

O problema insa tot nu isi va regasi rezolvarea, nici de data asta din pacate:

Produsele provenind din Vest, conforme dar mult inferioare celor vandute pe piata vestica isi vor continua nestingherite drumul spre rafturile magazinelor romanesti! Iar cumparatorul le va achizitiona gandindu-se ca sunt de aceeasi calitate!

***

Emisiunea in care s-au discutat aceste aspecte legate de neconformitatile produselor nealimentare va putea fi urmarita Duminica, pe Antena Satelor (12:45) si in reluare la Radio Romania International (11:13).