Acasă Economie Propuneri susținere export: intrarea în normalitate (Corespondență de la Conf. dr. Costin...

Propuneri susținere export: intrarea în normalitate (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu Președinte ACEX, Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

În contextul în care sintagma pentru o Românie normală” s-a ridicat la rang de slogan, trebuie supus, în continuarea celor dezbătute anterior, că România, în materie de susținere și promovare a exportului și investițiilor este departe de a fi normală măcar, în sensul de aliniată la practicile europene. În situația actuală nu putem vorbi de un dispozitiv românesc coagulat și eficient, și mecanisme sau instrumente integrate fără de care competitivitatea româneasca suferă. Iată câteva repere, prin care ar trebui să intrăm măcar în normalitate:

  1. Dezvoltare instituțională: în prezent nu avem o agenție specializată care să gestioneze sistemul de instrumente de sprijin într-o manieră coerentă și unitară. Se impune crearea unei astfel de agenții, la nivelul unor bune practici europene și internaționale;
  2. Consolidarea parteneriatului cu mediu de afaceri prin Consiliul de Export;
  3. Integrarea instrumentului târguri și expoziții internaționale într-un mecanism diversificat și coerent care să cuprindă și alte instrumente moderne. Există în acest sens surse bogate de documentare și opțiuni dar și instrumente practicate și nebugetate (studii, misiuni, portal, centre regionale, etc) ;
  4. Instrumente moderne de evaluare a impactului;
  5. Realizarea unui optim între cuantumul subvenției, numărul de participări ale unei firme, numărul de participări noi/vechi, număr total de participări/sector/program; 
  6. Asigurarea unei predictibilități a programului și a unei fluidități ținând cont și de legislația privind achizițiile publice;
  7. Dezvoltarea de centre de afaceri de export, incubatoare de afaceri pentru IMM-uri și a unor platforme de operare a lor pe plan internațional;
  8. Digitalizarea internaționalizării și promovării;
  9. Programe de branding sectorial;
  10. Consolidare și profesionalizarea dispozitivului extern de reprezentare comercială și economică prin adaptarea la noile cerințe, inclusiv dezvoltarea în cadrul ambasadelor a unor formule care să permită angajarea localnicilor pentru susținerea activităților de prospectare a pieței sub îndrumarea consilierilor comerciali și economici externi, care și ei, la rândul lor, ar trebui să treacă prin formule de training continuu.

Multe din aceste deziderate au fost anunțate, amânate și nu ne-a încălzit cu nimic faptul că ultima Strategie Națională de Export, care s-a încheiat anul trecut, le-a menționat dar nu s-au realizat. Dacă ne pasă atât de mult de sistemul de pensii și emitem evaluări pesimiste și cinice legate de incapacitatea de a plăti pensiile pentru că nu vor fi venituri provenite din contribuțiile salariaților existenți, întrebarea normală este de ce nu cream un sistem național de competitivitate la export pentru a permite capitalului românesc să se dezvolte și să lărgim astfel sfera salariaților provenind dintr-un sector privat competitiv. Dacă nu intram în normalitate aici, și în ciuda intervențiilor noastre, PNRR nu a cuplat la folosirea inteligentă a banilor prin dezvoltarea unui sistem național de susținere la export, ne subminăm propria noastră capacitate de a asigura bunăstarea națională.

Conf. dr. Costin Lianu (Președinte ACEX, Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export. Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015, Coordonator științific Programul de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” UNESCO Chair, 2008-2021).

Nota redacției. A se vedea și articole conexe

Consiliul de Export, o instituție a parteneriatului în suferință (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu Președinte ACEX, Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

Liberalizarea promovării exportului românesc, un obiectiv confuz și anacronic (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu Președinte ACEX, Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

Unde vrem să ajungem prin Planul Național de Redresare și Reziliență? Obiectiv vag definit, puțin cunoscut și dezbătut. Provocări, perspective și mize ale aplicării PNRR în România! Masa Rotundă „Reziliența și Societatea  Civilă”

 

Articolul precedentIarăși despre „Istoria Galațiului”, a scriitorului Săndel Dumitru
Articolul următor„Noaptea Europeană a Muzeelor” la Muzeul Național de Istorie a României
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Knight of the Order of the Golden Cross the Defender of Human Rights-United Nations (Cavaler al Ordinului Crucea de Aur al Drepturilor Omului-Națiunile Unite), propus de către OADO (națiunile Unite) la Marele Premiu ONU (echivalentul premiului Nobel pentru Drepturile Omului) și cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 1.000 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.500 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.