Acasă Evenimente Remember: 10 Decembrie 2020 – Un an de când Ziua Internaţională a...

Remember: 10 Decembrie 2020 – Un an de când Ziua Internaţională a Drepturilor Omului a suferit din cauza pandemiei (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

179
1
Nota redacției
Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită anual în jurul lumii pe 10 decembrie. Data a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO), prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore a noii organizații a Națiunilor Unite. Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului, a avut loc la plenara 317 a Adunării Generale, la 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a declarat Rezoluția 423 (V), prin care invita toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum cred că e potrivit. Ziua este marcată în mod normal atât de conferințe și reuniuni politice la nivel înalt cât și de evenimente culturale și expoziții care se ocupă cu probleme legate de drepturile omului.

După ce întreaga naţiune, a suferit din lipsa ceremoniilor organizate în 1 Decembrie, ziua naţională a României şi a românilor, a urmat 10 decembrie, o zi care a fost declarată de ONU, Ziua internațională a Drepturilor Omului  când, ca urmare a restricţiilor impuse de Organele Fito-Sanitare, nu a mai fost posibilă organizarea unei ceremonii de talie internaţionlă, aşa cum am obişnuit să facem anual, şi în România la singurul Monument pentru Drepturile Omului din Bucureşti.

Păstrând proporţiile legate de restricţiile pandemiei, s-au depus cîteva coroane de flori la Monumentul Drepturilor Omului   în semn de recunoştinţă pentru martirii neamului care s-au jerfit în lupta pentru apărarea drepturilor omului.

Monumentul din fața sediului OADO din București

După momentul depunerii coroanelor, pe care l-am imortalizat în diverse imagini şi filmuleţe, ne-am retras în sala de Conferinţă a OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), unde am organizat un moment de premiere a unor personalităţi din viaţa socio-politică românească, care a avut o bună colaborare în anul 2020, dar şi unor membri ai OADO , care ne-au susţinut şi participat alături de noi, la activităţile specifice privind cunoaşterea, respectarea şi apărarea drepturilor omului.

Am continuat să socializăm în jurul mesei de prezidiu, la un fursec, o cafea, un ceai şi un suc natural. Am păstrat măştile pe faţă şi distanţa socială, încercând ca în decursul celor câteva ore, să nu depăşim numărul de 20 de persoane impus de guvern, la întâlniri şi ceremonii oficiale.

Aşteptăm, un an nou, în care, datorită vaccinului, pe care, cu bunăvoinţa Statului Român, o să ni-l administrăm, și așa vom  scăpa de această pandemie păcătoasă cu gândul că vom reveni la un mod de viaţă cât de cât normal şi sănătos.

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Articolele autorului Florentin Scaletchi  în  Jurnalul Bucureştiului

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached, Organization for the Defense of Human Rights – United Nations)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.