Acasă Medicină Riscurile gripei și importanța vaccinării antigripale, explicate publicului larg printr-o campanie educațională...

Riscurile gripei și importanța vaccinării antigripale, explicate publicului larg printr-o campanie educațională  

113
0

Sanofi România, prin divizia sa de vaccinuri Sanofi-Pasteur, anunță lansarea unei campanii de educare şi informare a publicului larg cu privire la importanța vaccinării antigripale. Desfășurată sub sloganul „Probabil ai o scuză să nu te vaccinezi… Întreabă medicul sau farmacistul despre vaccinarea antigripală!”, campania își propune să informeze publicul larg despre importanța prevenției și a vaccinării antigripale, dar și să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile gripei.

De multe ori, oamenii folosesc diverse scuze pentru a nu se vaccina antigripal, cum ar fi lipsa timpului, percepția greşită a unui risc redus de a contracta gripa sau existența protecției oferite de sistemul imunitar. Dar, nicio scuză nu schimbă realitatea: gripa poate cauza complicații și mortalitate, inclusiv în rândul adulților sănătoși. Gripa poate pune și mai multă presiune pe sistemul medical românesc deja suprasolicitat, iar în cazul pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2 gripa poate afecta și mai tare organismul deja sensibil. De aceea, nevoia implementării unei astfel de campanii de informare şi educare a publicului larg este cu atât mai evidentă”, a declarat Dr. Mirela Puchiliță, Medical Head Sanofi-Pasteur, România și Moldova.

Pe fondul agresivității crescute a valului 4 al pandemiei generate de virusul SARS-Cov-2, dar și al unui grad redus de acoperire vaccinală, gripa rămâne o amenințare serioasă. Coinfecția gripă–Covid‑19 poate cauza complicații serioase, cu un risc de mortalitate dublă[1], iar complicațiile gripei pot afecta și adulții sănătoși, nu doar populația din grupele de risc.

Unul dintre principalele instrumente utilizate în cadrul campaniei educaționale demarată de Sanofi Despre Gripă unde publicul larg are la dispoziție informații din surse avizate despre gripă și vaccinare antigripală. În plus, campania utilizează o varietate de tipuri de materiale educaţionale pentru a ajunge la un număr cât mai mare de persoane pe canalele de difuzare consacrate, inclusiv:

  • spoturi radio
  • broșură informativă
  • material video pentru publicul larg și pacienții din grupele la risc
  • bannere online
  • comunicare media.

Totodată, pentru a răspândi pe scară largă mesajele legate de importanța prevenției și a vaccinării antigripale, campania va include și colaborări cu persoane publice, lideri de opinie din domeniul sănătății, influenceri din domeniul mass-media și jurnaliști.

Campania este aprobată de Ministerul Sănătății și se desfășoară cu susținerea SNMF (Societatea Națională de Medicină Familiei). Aceasta se va desfășura până la finalul lunii martie a anului viitor.

În timp ce la nivel global se depun eforturi consistente pentru a încetini rata de răspândire a SARS‑CoV-2 prin vaccinarea în masă, virusurile gripale reprezintă în continuare o amenințare la sănătatea populației. Încă de la debutul pandemiei Covid-19, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să lanseze campanii extinse de vaccinare antigripală, pentru a reduce riscul de infectare simultană cu virus gripal și SARS-CoV-2 în sezonul gripal. Așadar, campanii precum aceasta sunt nu doar recomandate, ci şi necesare, pentru a spori încrederea populației în vaccinuri și în eficiența acestora. Ne bucurăm să susținem această inițiativă și, împreună, să atragem atenția asupra riscurilor gripei și a beneficiilor multiple ale vaccinării antigripale,” a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Vicepreședinte și Coordonator al Grupului de Vaccinologie al SNMF (Societatea Națională de Medicină Familiei).

Gripa poate declanșa complicații cardiovasculare și la adulții fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC)[2] gripa crește de 100 de ori riscul de pneumonie[3], iar procentul pacienților spitalizați cu gripă este ridicat și în cazul adulților sănătoși. Spre exemplu, în România, în sezonul gripal 2018-2019, 1 din 3 adulți care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare[4]

Pentru mai multe informații despre gripă, accesați linkul Despre Gripă

Despre virusul gripal

Gripa sezonieră este o infecție virală acută, care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta, cauzată de virusurile gripale care circulă pe tot parcursul anului în întreaga lume. Gripa sezonieră este caracterizată prin declanșarea bruscă a febrei, asociată cu tuse (de obicei seacă), frisoane, dureri de cap, dureri la nivelul ochilor, dureri musculare și articulare, sensibilitate la lumină,  Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni. În cazul majorității persoanelor, febra și alte simptome se ameliorează în termen de o săptămână, fără a fi nevoie de spitalizare. La persoanele cu risc crescut însă, gripa poate cauza boli grave sau chiar deces. Cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide (OMS consideră gravidele cel mai important grup de risc), copiilor cu vârsta mai mică de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 59 de luni), vârstnicilor, persoanelor care suferă de afecțiuni medicale cronice precum astm, afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, persoanelor cu boli imunosupresive, cum sunt HIV/SIDA. Personalul din sistemul de îngrijire medicală prezintă un risc crescut de a contracta infecția gripală din cauza contactului direct cu pacienții[5].

Recunoscând amenințarea semnificativă a gripei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și autoritățile naționale din domeniul sănătății din întreaga lume recomandă vaccinarea, ca fiind cea mai bună metodă de prevenție în cazul gripei și de reducere a riscurilor de complicații[6].

Despre Sanofi

Misiunea Sanofi este să fie alături de persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate. Suntem o companie biofarmaceutică globală dedicată sănătății umane. Prevenim afecțiuni cu ajutorul vaccinurilor și punem la dispoziție tratamente inovatoare. Suntem alături de cei care suferă de boli rare, dar și lângă milioanele de oameni care au o boală cronică. Cu ajutorul a peste 100.000 de angajați în 100 de țări, Sanofi transformă inovația științifică în soluții pentru sănătate pretutindeni în lume.

Despre Sanofi România

Sanofi Romania este unul dintre liderii industriei farmaceutice locale, având una dintre cele mai diversificate oferte de pe piață: îngrijire medicală primară (diabet, boli cardiovasculare, medicamente mature), îngrijire specializată (Sanofi Genzyme–boli rare, scleroză multiplă, oncologie, imunologie), vaccinuri (Sanofi Pasteur), medicamente fără prescripție și suplimente alimentare (Opella Consumer HealthCare). Aducem știința și inovația mai aproape de pacienții din România, fiindu-le alături pe parcursul întregii călătorii pentru sănătate – de la prevenție la terapie și suport în menținerea stării generale de sănătate. 

__________________________________

[1]Sarkar, S et al., Impact of Covid-19 in patients with concurrent co-infections: A systematic review and meta-analyses. Journal of Medical Virology, 2020

[2]Warren-Gash, C. et al. Eur. Respir. J. 51(3). pii: 1701794 (2018)

[3]The role of influenza in the epidemiology of pneumonia, Sourya Shrestha, Betsy Foxman, Joshua Berus, Willem G. van Panhuis, Claudia Steiner, Cécile Viboud & Pejman Rohani, Publish with Scientific Reports

[4]Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Disponibil la: – Infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) analiză sezon gripal 2018-2019. Data ultimei accesări: septembrie 2021

[5]Raport OMS din noiembrie 2018World Health Organization

[6]Organizația Mondială a Sănătății. Gripa (sezonieră), Factsheet, actualizat în noiembrie 2018:  World Health Organization

Notă. A se vedea și articolul asociat

Vaccinul gripal VaxigripTetra® este disponibil în farmaciile din România

Bibliography (Bibliografie)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.