Acasă Evenimente culturale Serbare câmpenească la Drumbo (Corespondență de la Paulina Popescu, prozator, preşedintele ARTA...

Serbare câmpenească la Drumbo (Corespondență de la Paulina Popescu, prozator, preşedintele ARTA – Asociația Românilor din Triunghiul de Aur, Canada – Ontario)

Ieri a avut loc un eveniment al românilor din zona Kitchener Waterloo, găzduit pe proprietatea de vis a familiei Catană, în localitatea Drumbo, un adevărat parc, cu 6.000 de flori naturale plantate numai în acest sezon, pe malul râului Nith, cu o clădire majestoasă, la 30 de minute de Kitchener și o ora și un sfert de Toronto.
Mulțumim familiei Catană, un adevărat Mecena a asociației ARTA, care a participat și ne-a susținut de la înființarea asociației. Acesta familie generoasă: dna Lidia și dl Josif Catană ne-a primit cu brațele deschise pe proprietatea lor, unde au venit din toate colțurile provinciei Ontario peste 500 de români pentru a sărbători un deceniu de existența a Ansamblului de dansuri ARTA.

Asociația ARTA (Asociația Românilor din Triunghiul de Aur) fondată în anul 2000 este unică asociație care are și o echipa de dansatori dotată cu două seturi de costume originale din Transilvania și Banat. Aceste costume, o comoară pentru dansatori au fost cumpărate dintr-un grant oferit de Trilllium Foundation.
Echipa de dansatori are în prezent 20 de membrii activi care practică săptămînal sub conducerea instructorului Milivoi Vulpin. De asemenea s-a înfiripat pe lîngă ansamblu și o trupa de copii.
În anul 2008 la inițiativa lui Yotza Comenov, fondatorul și coreograful ansamblului s-a înființat această trupa de dansatori, care continuă să existe fiind o vedetă pe scenă festivalurilor multiculturale din Ontario, avînd un repertoriu variat din toate regiunile României.

De-a lungul a 10 de ani de existență în echipa de dansatori s-au perindat peste 60 de iubitori ai dansului. Cu această ocazie, Asociația ARTA a oferit fiecărui dansator implicat un certificat de merit.
Mulțumim trupelor de dans care au acceptat să sărbătorească cu noi un deceniu de existența a echipei de dansatori ARTA: ansamblul de dansuri Datina, Doina, Aroy și Hi Trend. Mulțumim de asemenea dlui Vas Anton, unul dintre fondatorii asociației care a acceptat să ne fie M. C, voluntarilor din partea asociației dna Ileana Palade și Daniela Dicu, Ioana Jora, Elvira Bradea, Lucian Bradea și Cristian Bălașa. Mii de mulțumiri dnei Alina Cristea care a venit cu roată olarului și dnei Veronica Lupu (Face painting).

Sponsorii evenimentului au fost dna Luminița Mironescu, Ana Dumbravă, Livia Chira și Nick Isăilă.
Am avut și invitați din domeniul culturii; dna Magdalena Manea scriitor, dl Georgescu pictor și poet, dna Gabriela Casineanu scriitor, Școala românească.
La această serbare cimpeneasca participanții au putut savura specialități românești că sarmale, mititei, cîrnați, langoși, prăjituri. Au fost preparate pentru acest eveniment 3.000 de sarmale și 200 kg de carne de mititei de către voluntarii Mihaela Hozan, Elena Gorgea, Nelu Ember și Codruța Moga. Banii obținuți din vînzarea mîncării au fost folosiți pentru o cauza nobilă, dragă familiei Catană, ajutorarea copiilor din Uganda.

Am avut că invitat de onoare pe talentatul cântăreț Grigore Zanfir, care a ținut ringul de dans ocupat până pe inserat cu melodii și cântece românești.
Dna Anca Toma Scarr a încîntat sufletele de români cu un medalion de cîntece de muzică ușoară românescă. Tinerii artiști Annamaria Toma, Român Scarr, frații Ciobanu și Tiffany Mareș au cîntat pe scenă evenimentului.
Cu această ocazie asociația ARTA a anunțat finaliștii concursului Cel mai bun elev român, un concurs cu tradiție, câștigătorii fiind Tifanny Mareș (elevă în clasa a șaptea din Toronto), Alex Ciobanu (elev în clasa a cincea din Kitchener) și Bianca Georgescu (elevă în casă a patra din Windsor).
Deși departe de țară de origine, românii din Canada duc flacăra românismului mai departe și transmit generațiilor viitoare tradițiile și bogăția folclorului contribuind al păstrarea identității naționale.

Paulina Popescu (Teacher at Brigadoon Public School, Kitchener, prozator, Preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiul de Aur-ARTA, Executive Team, Canada – Ontario)

Absolventă a Facultății de Limbi străine (Universitatea București), Paulina Popescu a fost profesoară de limba franceză în Kitchener din provincia Ontario (Canada). Din 2008 colaborează la ziarul Agenda românească cu rubricile: „Întreabă un profesor” și „Impresii de călătorie”. A câștigat două premii literare publicând proză scurtă în limba franceză la Editions David, Ottawa, în volumele „Parcours identitaires” (2005) și „La premiere fois” (2017). Este corespondent (de presă) din Canada al ziarului  Jurnalul Bucureştiului

Alte articole ale autoarei în Jurnalul Bucureştiului