Acasă Sănătate Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj...

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Studiu: Pizza e pe primul loc la Cluj pe timp de caniculă. Ce mai comandă românii vara”

 

Suntem ceea ce mâncăm, spune un vechi dicton, atribuit avocatului Anthelme Brillat-Savarin, cel care a dat numele savarinei. Într-o formulă mai complexă, după cum demonstra Claude Lévi-Strauss, gătitul și mâncarea reprezintă unele dintre cele mai importante trasee prin care se construiește o cultură și prin intermediul cărora putem înțelege întregi civilizații. Astăzi există domenii de studiu specializate în analizarea culturilor gastronomice, numite studii culinare, care fac parte din disciplina largă a studiilor culturale. Ele oferă explicații cu privire la formarea identității sociale sau de grup prin analizarea practicilor alimentare. Premisa o găsim tot la Lévi-Strauss, care spunea în studiul despre totemism că, deși mâncarea e bună „pentru stomac” (bonne à manger), modul cum ne raportăm la hrană poate deveni un instrument prin care avem acces la subconștientul colectiv, e „bună pentru a gândi” (bonne à penser). De fapt ceea ce mâncăm și mai ales modul cum gătim și ne hrănim formează structuri de gândire, iar preferințele pentru felurile de mâncare sunt și un fel de a înțelege lumea și de a-i înțelege pe semenii noștri. 

Aici schema explicativă a lui Lévi-Strauss este extrem de utilă, antropologul francez observa că orice pregătire a hranei presupune o transformare culturală. Ea se bazează pe triunghiul primordial ce presupune trecerea de la crud la gătit și apoi la stricat. Simplificând, relațiile binare între cultură și natură sunt marcate de indicii culinare, structurile profunde ale unei societăți pot fi înțelese prin gusteme. Alimentele, ca și limbajul, pot fi organizate în categorii elementare- carnea, cartofii, salatele, prăjiturile etc.care au funcții similare cu unitățile de bază ale limbii, fonemele. În plus unele alimente sunt endogene (adică locale), iar altele sunt exogene (adică străine). Ansamblul acestor elemente, ce constituie preferințele din cadrul unei gastronomii naționale ori locale, ne oferă indicii cu privire la mentalul unei națiuni, al unor grupuri sau chiar al unor oameni. E clar că mâncarea stabilește diferențe între grupurile umane. Unele popoare preferă carnea prăjită, altele aleg mâncarea fiartă, unele alimentele afumate, iar altele aleg produsele crude (triunghiul apă, foc, fum). În unele societăți nu se consumă carne de porc, unele familii nu gătesc decât crudități, iar unii indivizi nu pot digera laptele.

Informațiile furnizate recent de platforma de livrări numită Tazz, aflată în proprietatea grupului eMAG, ne oferă câteva date extrem de relevante pentru a înțelege societatea românească. Reprezentanții companiei au făcut publice o serie de statistici cu privire la comenzile efectuate prin aplicaţia de tip „home delivery” în perioada iunie-august 2023. Dincolo de situația cifrică referitoare la câtă apă și câte meniuri au comandat concetățenii noștri, datele arată că, dacă Parisul este capitala gastronomiei, Bucureștii s-au transformat în capitala șaormăriei, iar Clujul a devenit capitala pițeriei.

Comenzile făcute prin Tazz sugerează că trăm în plină gastro-anomalie. Suntem un popor hrănit mai ales cu pițe, șaorme și burgheri (pentru că, dacă scriem „burger”, în limba română trebuie să pronunțăm un diftong, ca în grupul ge-gi, nu ca în triftongul ghe-ghi), căruia i se schimbă nu doar gusturile, ci și identitatea. Ce se întâmplă cu viața gastronomică a unui popor care a aderat la practicile culinare de inspirație americană și la civilizația alimentației de masă? Un impact imediat este acela că până și peisajul urban s-a schimbat, marile orașe ale României sunt împânzite de popote rulante (food trucks), iar în centrele urbane vedem șaormărie lângă șaormărie. E relevant că, în topul preferințelor românilor pentru mâncărurile livrate la domiciliu, se numără preparate care nici măcar nu au nume românesc, dar nu au nici vreo legătură naturală cu bucătăria autohtonă. Concetățenii noștri preferă bucătăria „internațională”, pe primele locuri fiind șaorma (shaorma), pița (pizza), suși (sushi) sau burgherii (burger). Ca termen de comparație, compania de livrări la domiciliu a vândut în această perioadă 3.900 de pițe pe zi, în timp ce comenzile de mici mioritici au fost puțin peste 340.

Devine evident și faptul că românii sunt împărțiți în funcție de preferințe geografice, culturale și comportamentale. Astfel bucureștenii preferă șaormele (1000 de astfel de preparate sunt vândute pe zi doar în Capitală), în vreme ce clujenii și timișorenii aleg pițele. Dacă ar fi să facem o hartă gastronomică a României putem observa o linie de demarcație clară între consumatorii de șaorme și pasionații de pițe. Ambele categorii par parte a alimentației rapide (fast-food), dar ele sunt cu totul diferite ca gusteme. O șaorma „cu di tăti” este rezultatul unei rotiserii, de altfel cuvântul vine din arăbescu shawarma, însemnând chiar răsucire. Indiferent dacă e făcută în mod tradițional, adică din carne de miel, sau ca în șaormăriile de la noi, unde sunt preferate mai degrabă variantele cu carne de pui, acest mod de preparare este specific civilizației fostului Imperiu otoman. Pița nu e doar o plăcintă prăjită la cuptor. Ea vine pe filieră mediteraneană, fiind un indicator al gustului urban, al preferințelor „occidentalizate”. În plus o pița permite alegeri individuale, selecții specializate a ingredientelor și oferă consumatorului senzația de opțiunii personalizate.

Doru Pop este profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Master în Jurnalism și Comunicare de la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, în 2002, și un Doctorat în Filosofie obținut la Universitatea Babeș-Bolyai în 2003, susținând o teză despre filosofia culturii vizuale. A fost bursier Fulbright și Ron Brown în 1995-96 respectiv 2000, și a predat cursuri de film românesc și european la Bard College din New York în 2012 și visiting professor la Universitatea Columbus, Georgia în 2017. Cea mai recentă carte este Romanian New Wave Cinema (McFarland, 2014).

Nota redacției

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

Articolul precedentGala premiilor UCIN (Uniunea Cineaștilor din România) – 2023. Mariana Mihuț, Horatiu Mălăele și Dan Condurache printre laureați
Articolul următor„Omul fără linia vieții” – Un nou film realizat în Republica Moldova în cinematografele românești
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Knight of the Order of the Golden Cross the Defender of Human Rights-United Nations (Cavaler al Ordinului Crucea de Aur al Drepturilor Omului-Națiunile Unite), propus de către OADO (națiunile Unite) la Marele Premiu ONU (echivalentul premiului Nobel pentru Drepturile Omului) și cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 1.000 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.500 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.