Acasă Evenimente culturale „Un cosmonaut despre cosmogonia eminesciană”, Dumitru Prunariu – primul cosmonaut român si...

„Un cosmonaut despre cosmogonia eminesciană”, Dumitru Prunariu – primul cosmonaut român si singurul român care a zburat în spațiul cosmic (ca membru al expediției Saliout 6 EP-11, între 14 – 22 mai 1981, la bordul capsulei Soyouz 40 și al laboratorului spațial Saliout 6)

Seratele „Eminescu, jurnalistul” revin la început de toamnă cu o manifestare culturală grandioasă, prin prezența invitatului de marcă, membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, membru al Academiei Internaționale de Asstronautică (din 2007) cu sediul general la Stockholm (Suedia) și al filialei române al Committee on Space Research (din 1994) cu sediul general la Paris (Franța).

Evenimentul își propune un remember în istoria spațiului cosmic, în anul când se împlinesc 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, cosmonautul Dorin-Dumitru Prunariu. Vom asculta o disertație-premieră despre doi deschizători de drumuri: Iuri Alexeevici Gagarin (1936-1968, fost un cosmonaut rus, Erou al Uniunii Sovietice, primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului,   distins cu numeroase medalii în diferite țări pentru zborul său de pionierat în spațiul cosmic) la 60 de ani de când a devenit primul om în spațiu, și Neil Armstrong (1930-2012, astronaut american, pilot de încercare și pilot naval), cunoscut ca fiind primul om care a pășit pe Lună.

Generalul de aviație cu trei stele, Dumitru-Dorin Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, va vorbi despre deschiderea epocii spațiale, dar și despre românii pionieri în ale zborului, personalități marcante ale aviației mondiale. O premieră absolută o va reprezenta disertația cosmonautului despre cosmogonia creației eminesciene, într-o paralelă extravagantă între practica zborului și viziunea zborului.

Vă invităm, de asemenea, să urmăriți videoclipul „Year 1961”, după lucrarea artistică sub formă de carte a prozatorului George Canache, film realizat de RockHouseEvents, prilej în care autorul cărții va oferi tuturor celor prezenți lucrarea bibiofilă unică.

La eveniment sunt invitate personalități de seamă ale culturii române, academicieni, diplomați, jurnaliști și scriitori sau membri ai Forțelor Aeriene Române și ai Agenției Spațiale Române. Evenimentul, în parteneriat cu Universitatea Ecologică din București, va avea loc în data de 6 septembrie 2021, cu începere de la ora 17.00, în Aula Universității din Bulevardul General Vasile Milea nr. 1G.

Departamentul de Comunicare
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Notă. Dumitru-Dorin Prunariu este selecționat pentru participarea la zborurule spațiale spațiale în cadrul programului Intercosmos (realizat sub egida Academiei de Științe ale URSS/Academia de Științe a Rusiei) încă din luna mai 1977. Grație performanțelor obținute în timpul pregătii (1978-1981), în perioada 14-22 mai 1981, el va realiza un zbor spațial de 8 zile la bordul Capsului Soyouz 40 și al Laboratorului spațial Saliout 6, ca membru al expediției Saliout 6, sub comanda cosmonautului rus Leonid Popov, devenind, astfel, cel de-al 103-lea cosmonaut în lume.

Brașoveanul Dumitru – Dorin Prunariu. Primul zbor al unui român în spațiul cosmic cu 4 decenii în urmă.

Nota redacției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.