Acasă Informatii Protectia Consumatorilor Vasul de teflon

Vasul de teflon

Iubit de gospodine, apreciat de bărbații puși să spele vase, ar părea accesoriul ideal din orice bucătărie. În timp au apărut tot felul de minunăiîi: tăvi mari pentru plăcintă, pentru cozonac, forme haioase pentru cei mici, tigăi de toate dimensiunile și formele. Și totuși … .

Este teflonul atât de sănătos încât să înlocuim crătițele smălțuite sau vasele de pământ ars de pus în cuptor, de la bunica, că erau de o mie de ori mai sănătoase cu vasele teflonate moderne și ieftine?

Din punct de vedere chimic, teflonul este inert și nontoxic, la temperaturi mai joase, dar începe să degaje produși toxici de la 230 de grade Celsius în sus – adică temperatura la care ajunge o tigaie pusă pe foc, după două-cinci minute. Diverse experimente au arătat că, peste 350 de grade Celsius, tigaia produce emisii cu efect mortal asupra păsărilor de companie (canari, perusi, papagali etc.), deoarece acestea (gazul, particulele emise) se fixează în plămâni, producând ceea ce se numește “febra polimerilor” (precum gripă la om). Dacă dețineți o pasăre de companie să știți de acum înainte că o va ucide. Expunerea păsărilor la fumul degajat de o tigaie de teflon, la o temperatura de maxim 400 de grade, îi poate provoca simptome asemănătoare cu gripă la om Această este cunoscută sub denumirea de febra fumului de polimer, teorie respinsă de DuPont inventatorul tigăilor cu teflon. Așa că nu țineți păsările în bucătărie, dacă vreți să le aveți pentru mai mult timp.

Produsele chimice cu nume lungi, cum ar fi acidul perfluorooctanoic (PFOA) sunt substanțele chimice eliberate în incinta dacă va supraîncălziti țigăile de teflon la flacăra mare, fără a avea nici un preparat în ele. La doar 600 de grade, tigăile de teflon eliberează mai multe substanțe chimice cancerigene cât și poluante. La 1000 grade, Teflonul eliberează PFIB (substanță toxică utilizată în conflictele armate), care este, de asemenea, extrem de toxic, cât și politetrafluoretilena, o substanță care a fost inițial un produs secundar de deșeuri de producție al freonului.

Tigăile de teflon vin uneori cu un avertisment de a ține păsările departe de zona de emisie (bucătărie), însă consumatorii sunt din păcate neinteresați de pericolele respective. Medicii veterinari raportează sute de decese de păsări în fiecare an, de la intoxicația cu teflon – de multe ori, proprietarii de păsări nu au avut nici o idee că un astfel de element comun, din viață de zi cu zi ar putea fi atât de periculos pentru prietenul lor cu pene.

Grăsimile – uleiul, untul – încep să ardă în jurul temperaturii de 200 de grade Celsius, un studiu evidențiind că tigaia de teflon este mai puțin toxică dacă se folosește fără niciun pic de grăsimi, chiar la temperaturi mari, decât dacă se folosesc grăsimi supraîncalzite. În pofida suspiciunilor, până în anii 2000, nu s-a putut constată o legătură directă între folosirea tigăii de teflon și vreun efect negativ asupra sănătății.

Teflonul cu care este acoperit vasul la încălzire emană gaze toxice, se scurg diverși compuși din el în mâncare și odată ajunși acolo numai bine nu fac organismului. PFOA face parte din poluanții organici persistenți, care nu se descompun (sau se descompun foarte puțin) în natură, este bioacumulabil (se depune, la om și la animale, în țesutul adipos, dar și în scoarță arborilor, în cochiliile moluștelor etc.), găsindu-se astfel de urme la Poli, la urșii polari, la viețuitoarele din mari și oceane, în ficatul păsărilor sălbatice și în alte locuri din natură.

Vasele cu teflon, în special cele foarte ieftine sunt un real pericol pentru sănătatea oricui în special datorită emanațiilor emise și a scurgerilor în mâncare, așa că mai bine le evitați cu desăvârșire.

În 2005, Agenția de protecție a mediului înconjurător (EPA), din Statele Unite ale Americii, a descoperit că un acid folosit pentru fabricarea teflonului (PFOA/C8 – acid Perfluoro-octanoic) este cancerigen, aspect care încă nu este lămurit pe deplin nici în prezent. Mai mult, compania DuPont a fost acuzată că a încercat să mușamalizeze această situație, încercând să ofere 16 milioane de dolari autorităților sanitare din SUA, care susțineau că tigaia teflon este periculoasă. Pe de altă parte, 60 000 de persoane, care locuiesc în apropierea uzinelor americane DuPont, au acționat firma în instanța, iar DuPont a fost condamnată să plătească 345 M$US despăgubire pentru riscul la care i-a expus pe locuitori, fiind obligată, în același timp, să sisteze deversarea deșeurilor cu PFOA, în apele și pe solul din apropiere. Respectivii locuitori observaseră o creștere anormală a cazurilor de cancer de prostată și de leucemie.

Medicii susțin că PFOA se acumulează mai ales în țesutul adipos și, în 2007, o analiză a sângelui ombilical a 300 de nou-născuți din Baltimore, a arătat o contaminare intră-uterină generalizată (adică în toate cele trei sute de cazuri). PFOA se transmite de la mama la făt și poate provoca deformațîi faciale. În 2010, un alt studiu efectuat pe muncitori care lucrau cu teflon a demonstrat o corelație între prezența PFOA în sânge și nivelurile crescute de colesterol, o diminuare a imunității, hipotiroidism, rezistență la insulină etc.

Sub astfel de presiuni, DuPont a anunțat intenția de a suprimă emisiile de PFOA, până în 2015, căutând alternative la această situație extrem de complicată și care vizează, de exemplu, și alte produse finite – ambalaje, lentile de contact, piese de vestimentație (materialul impermeabil Gore-Tex), materiale de acoperire a solului etc.

Spre deosebire de unele contaminări chimice, substanțele chimice eliberate de teflon pot face rău omului pe termen lung. Unele studii arată că odată cu îmbătrânirea vaselor, cantitatea de ingrediente chimice eliberate crește, ele ajungând din ce în ce mai mult în alimente. Deci, dacă mai aveți în casă tigăi vechi de teflon, nu doar respirați fumul toxic degajat, ba mai mult ingerați de fapt substanțele toxice care se strecoară în alimente. Acest lucru poate face contaminări periculoase, atât în mediul în care trăiești cât și în dietă ta.

De fapt, majoritatea americanilor au unele substanțe chimice din teflon în sângele lor.
Din păcate, în prezent nu există reglementări guvernamentale pentru vasele din teflon.