Acasă Evenimente culturale Zona Metropolitană Sibiu intră în galeria „Citadelelor culturale” (Corespondență de la Sebastian...

Zona Metropolitană Sibiu intră în galeria „Citadelelor culturale” (Corespondență de la Sebastian Crăciun, Expert PR al UAP – Uniunea Artiștilor Plastici din România, Preşedintele Asociatiei „Pro Valores”)

Începutul lunii septembrie înseamnă și continuarea proiectului „Citadele culturale”, care are particularitatea de a îmbina muzica și arta plastică. Cel de-al 23-lea județ cucerit de acest concept, este Sibiu. Astfel, pe 2 și 10 septembrie 2023 la Arpașu de Jos, Bazna și Avrig (Zona Metropolitană Sibiu-Adi Pol Dezvoltasre Sibiu, format din 19 localități) vă veți putea bucura de arta interpretativă a unuia dintre cei mai interesanți chitariști români–Tudor Niculescu Mizil și de creațiile spectaculoase, realizate prin îmbinarea sticlei și a metalului, de unul dintre cei mai originali și valoroși artiști plastici contemporani – Ioan Tămâian.

Evenimentele sincretice vor avea loc după următorul program: Sâmbătă 2 septembrie, ora 15, la Casa de Cultură din Arpașu de Jos, localitate care sărbătorește împlinirea a 800 de ani de atestare documentară, fiind consemnată in actul “Rivulum qui dicitur Arpas”; Duminică 10 septembrie, ora 12, la Biserica Evanghelică Fortificată din Bazna, în cadrul unui tradițional festival, ajuns la a VIII-a ediție și în care se celebrează gastronomia și cultura locului, și tot pe 10 septembrie, dar de la ora 18, la Biblioteca orășenească din Avrig, în avanpremiera seriei de manifestări dedicate împlinirii a 200 de ani de la trecerea în eternitate a fondatorului învățământului în limba română din Țara Românească – Gheorghe Lazăr.

Chitaristul Tudor Niculescu-Mizil este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București și a cursurilor de master ale Academiei de Muzică din Maastricht (Olanda). Este solist și profesor. A fost invitat în cadrul unor proiecte artistice de lungă durată, derulate de prestigioase instituții culturale românești. Este directorul artistic al concursului international de chitară clasică „Talente în afirmare”, ajuns în anul 2023 la cea de-a XI-a ediție. În perioada 2017-2020 a publicat trei cărți de specialitate la Editura Muzicală, iar în anul 2015, cd-ul său- „Romantic guitar”, s-a bucurat de apreciare unanimă. Printre succesele anului 2022 se numără și recitalul său din cadrul Festivalului „Gheorghe Petrașcu–150”, un eveniment desfășurat la Tecuci, orașul natal al primului mare pictor devenit membru al Academiei Române, iar în iulie 2023 a participat, împreună cu actrița Lamia Beligan, la un spectacol înclus în cadrul evenimentului „Memorialul Ocnele Mari”.

Artistul-sticlar Ioan Tămâian, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, este discipolul profesorilor Maria Margareta Nemeș și Cornel Ailincăi. În 1982 se stabilește la Avrig, jud. Sibiu și timp de 10 ani lucrează la fabrica de sticlărie, unde, împreună cu un colectiv de creatori și muncitori, poziționează fabrica din Avrig pe primul loc în topul fabricilor în domeniu. Din 1985 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Sibiu. În 1992 înființează Atelierul „Ion Art Glass” cu sediul în Șelimbăr, Sibiu, primul atelier de sticlărie artistică din țară. În această perioadă de peste patru decenii, își dezvoltă un stil propriu, participând la multe expoziții și simpozioane naționale și internaționale. Este prezent cu lucrările sale în toate țările din UE (Germania-Messe Frankfurt, Franța, Anglia, Austria, Olanda, Belgia, Danemarca, Ungaria), dar și în Rusia la Salonul „Ambiente” de la Moscova, S.U.A la Corning Museum of Glass din New York, participă la Târguri de Artă din: S.U.A în Atlanta și San Francisco, Japonia – Kanazawa, China, țările arabe.

Iată ce spunea prof. univ .dr Cornel Ailincăi: Ioan Tămâian este un artist consacrat mixajelor tehnico-oculte, ce conțin o specie de semioză ascunsă în varii asamblaje și în inserții metalifere născătoare de expresivități insolite. Registrul tematic al operei sale evoluează bogat și divers, cu abordări ce țin de heraldică, totemic, mandalic, simbolic și figurativ. Dincolo de polifonia acestui univers de plăsmuiri formal-expresive radiante, ivite din materia sticloasă, se află un “egregor colectiv al tuturor obiectelor”, o conversație globală vibrantă, care definește o complexă operă de artă.”

Organizatori: Primăria Orașului Avrig, Primăria Comunei Arpașu de Jos și Primăria Comunei Bazna. Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu. Parteneri: Ovalsart, Asociația Pro Valores și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Articole asociate

Atracții sincretice la Brăila – „Concept și expresivitate” Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila

Marele pictor Gheorghe Petrașcu onorat de orașul natal la 150 de ani de la naștere. Simpozionul „Gheorghe Petrașcu–150″. Laureații Concursului Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” (Corespondență de la Sebastian Crăciun – Preşedintele Asociaţiei Cultural Sportive Pro Valores)

„Memorialul Ocnele Mari 2023” – un spațiu al cinstirii memoriei martirilor (Corespondență de la Sebastian Crăciun, Expert PR al UAP – Uniunea Artiștilor Plastici din România, Preşedintele Asociatiei „Pro Valores”)

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Piatra Neamț – „Eternul Eminescu” (Corespondență de la Sebastian Crăciun – Președintele Asociaţiei Cultural – Sportive „Pro Valores”)

Nota redacției

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)