Acasă Psiholog, Sociolog Cele zece obiceiuri deştepte pentru o zi de succes!

Cele zece obiceiuri deştepte pentru o zi de succes!

Ideile de mai jos sunt din propria mea experienţă şi sunt câteva mici schimbări pe care dacă fiecare din noi le-am face, ar schimba radical vieţile noastre.

1. Întâmpină orice problemă cu un zâmbet.

2. Fă exerciţii fizice dimineaţa! Musai. Citeşte aici un interviu cu un sportiv despre cum aduci antrenamentul fizic de la conştiinţă la obicei

3. Taci, de fiecare dată când te simţi “prea liber/ă” la vorbă. Atunci te apuci să îi critici pe alţii, să te crezi mai cu moţ în frunte şi începi să debitezi aberaţii. Nimeni nu a trecut de prost că şi-a ţinut gura. Citeşte şi acest articol, “Tu ştii când să taci şi când să vorbeşti?”

4. Ţine-ţi evidenţa cheltuielilor şi a veniturilor. Aşa vei avea o oglindă clară a investiţiilor şi risipelor. Recompensează-te pentru alegerile bune şi pedepseşte-te pentru deciziile ineficiente/ineficace. Citeşte despre metode de reducere a cheltuielilor şi taxelor aici.

5. Scrie în jurnal. Adică da, de mână. Analizează-ţi performanţele, visurile, trăirile. Când le pui pe hârtie, se vor lega mai bine

 6. Bea 5 pahare de apă  zilnic. OK. Măcar 3. Dar să fie mari!

7. Fii generos/oasă! Nu spun să dai mărunţiş la ţigani, mă refer la a-ţi cultiva compasiunea şi bunăvoinţa în relaţiile cu ceilalţi ca pe un dat firesc, iar nu ca pe un titlu de glorie.

8. Foloseşte suplimente nutritive. Oricum nu ai timp pentru o alimentaţie sănătoasă. Aşa că vei avea nevoie de: calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, Vitaminele B6, D3, E, C, A, acid folic. Fă-ţi analizele şi cere-i medicului de familie să îţi facă dozajul şi schema pentru a şti cantitatea şi cât timp să iei şi când în fiecare zile. Nu te apuca să arunci bani pe fereastră pe produse din MLM care sunt de 2-3 ori mai scumpe decât cele din plafar! Informează-te, înainte să cumperi. Asta o faci o dată. Apoi devine un obicei, şi nu va fi nevoie să faci un drum la plafar decât o dată pe lună, cu lista pregătită.

9. Nu mai răspunde la telefon, e-mail, facebook, twitter decât atunci când îţi aloci timp special pentru asta. Nu eşti sclavul telefonului. Fă-ţi timp pentru gestiunea e-mailurilor. Nu eşti dependent de Facebook decât dacă asta îţi aduce bani. Dacă eşti pe Facebook pentru socializare, scoate-ţi nasul din ecran şi întâlneşte-te cu un prieten, nu există nimic care să substituie comunicarea autentică! Nu eşti un om aşa de important cum îţi place să te consideri. Ai nevoie să te odihneşti, să mănânci şi să te concentrezi. Nu renunţa la aceste drepturi de bună voie, altfel ceilalţi or să ţi le facă şvaiţer!

10. Fă-ţi un raft cu cărţi de (re)citit – şi nu mă refer la romane, ci la cărţi practice, de specialitate, care te ajută să înţelegi şi să te descurci mai bine în viaţă sau în carieră (şi nu, aici nu intră cărţile pentru dezvoltare personală – va trebui să alegi o tematică ceva mai concretă). Păstrează mereu câte o carte interesantă la tine, pe care să o citeşti atunci când eşti în transport, când aştepţi la un rând, la casă la hypermarket, când găteşti, etc…

Dacă îţi faci un obicei din a face oricare din astea, viaţa ta se va schimba. Garantat! Ca să îţi (re)formezi un obicei, trebuie să îl practici cel puţin 21 de zile la rând.

În sfârşit,  sa nu uiţi că “toată nenorocirea omului vine din incapacitatea de a sta liniştit cu sine însuşi într-o cămăruţă” (Victor Hugo)