Acasă Expoziții cultural-artistice Evenimente de artă plastică ale săptămânii de 27 martie – 2 aprilie...

Evenimente de artă plastică ale săptămânii de 27 martie – 2 aprilie 2023 recomandate de către UAP (Uniunea Artiștilor Plastici din România) – partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului

Pentru săptămâna 27 martie–2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP) vă recomandă mai multe evenimente:

  • Luni 27 martie, la ora 18, Galeria de Artă „Nicolae Mantu” (Galați, Strada Domneasca nr. 19) găzduiește deschiderea unei manifestări de tradiție-Salonul de primăvară al Filialei Galați a Uniunii Artiștilor Plastici din România . Lucrările a zeci de artiști vor putea fi admirate până pe 17 aprilie.
  • Marți 28 martie, la Muzeul Național al Literaturii Române din București (Calea Griviței nr.64-66) va avea loc de la ora 18h00 vernisajul expoziției de fotografie „El camino”. Fotografiile lui Călin Piescu documentează El camino, drumul de aproape 800 de km, pe pe care artistul l-a făcut mergând pe jos spre Santiago di Compostela. Expoziția, axată pe două concepte fundamentale ale creștinității: ospitalitatea și iubirea, sugerează că drumul ca mijloc de inițiere, poate fi mai important decât atingerea punctului final al pelerinajului: catedrala care adăpostește mormântul Sfântului Iacob. Expoziția va putea fi vizitată până pe 21 aprilie, iar curator este Ruxandra Dreptu.

Notă. Călin Piescu s-a născut la Timișoara, a urmat cursurile Liceului Nikolaus Lenau, iar apoi a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicatii. Din 1990 a emigrat și a lucrat ca inginer atât în Germania, cât și în Austria. În 2012 a absolvit un master la Facultatea de Arte și Design, secția Foto Video. De atunci a început să facă fotografii artistice, pe care le-a expus în mai multe expoziții. Anul acesta, (2021) a fost prezent la Ziua Timișoarei, și a adus la Casa de Cultură a Municipiului, o serie de fotografii reunite sub titlul „Călător între Timișoara și Viena” .

  • Joi 30 martie, la ora 16, la Galeria de Artă din Ploiești (Piața Victoriei nr. 4) va avea loc vernisajul expoziției de sculptură: „Oul și sfera” a artistului Gabriel Sitaru. Evenimentul este dedicat Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu” ed. a XXXIII-a, iar lucrările vor putea văzute până pe 5 aprilie 2023.

Galeria Brăteanu din Timișoara (Strada Lucian Blaga Nr. 8) vă invită joi, 30 martie 2023, ora 18h00, la deschiderea expoziției „Efemer” a artistei Sanda Buțiu. „Pictura Sandei Buțiu aruncă o privire senină, optimistă, lumii înconjurătoare. Descoperă în cotidian nebănuite resurse de frumusețe și taină, în cele mai umile, obișnuite lucruri sau flori, ocolind cu grijă orice urmă de solemnitate”, spunea istoricul de artă Doina Mândru. Lucrări se vor afla pe simeze până pe 12 aprilie.

  •  Vineri 31 martie, ora 17h00, Galeria Artelor a Cercului Militar Național din București (Strada Constantin Mille, nr.1) găzduiește vernisajul expoziției „Intersecții” a pictoriței Rodica Toth Poiată. Printr-o expoziţie de pictură şi grafică, artista Rodica Toth Poiată, îşi propune să aducă în faţa iubitorilor de artă subiecte care reflectă caracteristica efemeră a ipostazelor secvențiale în care expresivitatea realităţii, trecătoare şi vulnerabilă, este supusă transformărilor în fiecare moment. Acest demers este exprimat distinct de către autoare în mesajul artistic al lucrărilor din ultima perioadă ce vor forma subiectul expoziţiei care este deschisă în perioada 27 martie – 13 aprilie
  • Sambata 1 aprilie, la ora 14, Muzeul de Artă din Constanța (B-dul Tomis nr. 82–84) va găzdui vernisajul expoziției „Confesiuni”, cu lucrări semnate de pictorul Aurelian Broască. Evenimentul este dedicat memoriei graficianului Marian Voinea. Prezentarea o va face criticul de artă Roxana Bărbulescu, care a declarat despre artist: „Înzestrat cu un mare rafinament de redare cromatică și desenator desăvârșit, artistul Aurelian Broască ne propune în această expoziție o serie de compoziții de grafică și de pictură în ulei în care a înfățișat cu finețe, dar foarte sugestiv, expresii caracteristice oamenilor care doresc să le împărtășească și altora amintiri ce i-au marcat viața.”

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți.

Articole asociate

Evenimente (expoziții, vernisaje, simpozioane) de artă plastică în săptămâna 6 -12 martie 2023 recomandate de către UAP (Uniunea Artiștilor Plastici din România) – partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului

Recomandări evenimente ale UAP (Uniunii Artistilor Plastici) – partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului.

Recomandări ale UAP (Uniunea Artiștilor Plastici) din România, partenerul cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului

Recomandări ale UAP (Uniunea Artiștilor Plastici din România – partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului) pentru spătămâna 20 – 26 februarie

Nota redacției