Acasă Opinii Alegerile parlamentare din România în plină Pandemie de Covid-19 (Corespondenţă de la...

Alegerile parlamentare din România în plină Pandemie de Covid-19 (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), a cărui Preşedinte Fondator sunt, eu autorul acestui articol, a monitorizat aceste alegeri prin observatorii OADO, acceptaţi, în urma acreditării nr. 28091/21.11.2020 de către Autoritatea Electorală Permanentă, cu reprezentanţi în întreaga ţară şi în străinătate, în ţările unde MAE, a organizat secţii de votare. Au fost înscrişi pe listele electorale un număr de 18.191.396 de cetăţeni români cu drept de vot. S-au deschis circa 19.000 de secţii de votare, dintre care 1200, numai, în Bucureşti, pentru algerea a 136 de senatori şi 329 de deputaţi. Participarea la vot, a fost una foarte slabă determinată şi de atmosfera deosebit de alarmantă, creată de organele sanitare, responsabile de epidemia de Covid-19. De altfel, toate secţiile de votare, au fost dotate cu necesarul minim de dezinfecţie, şi desigur prin, obligarea purtărilor măştii. Prezenţa la vot a fost de fapt cea mai mică, din ultimii 30 de ani cu un procent de 31,84%, din numărul electorilor.

În general, votarea s-a desfăşurat, în condiţii oarecum civilizate, identificându-se doar un număr de numai 17 sesizări ale unor posibile incidente electorale. Ce mai, suntem un popor cuminte şi obedient, care uşor de tot poate fi manipulat, manevrat şi minţit. Dar hai să vedem cu ce fel de contravenţi şi infracţiuni ne-am confruntat, în aceste alegeri, parlamentare. De  fapt, cele 17 sesizări, se refereau la lipsa unor ştampile sau la sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze. Cu mici incidente, alegerile s-au încadrat în limita normalităţii. Am avut, totuşi, un bătrân care a murit în faţa unei secţii de votare care, din oraşul Curtea de Argeş şi o secţie de votare a fost închisă din cauza a 2 cazuri de Covid-19 în persoana, a unui vicepreşedinte şi a unui membru din comisia electorală. Un bărbat din Vâlcea care a făcut scandal după ce a venit la vot, fără mască, a fost amendat la secţia de poliţie cu 3500 de lei.

Procesul de votare a fost întrerupt în comuna Schit, Jud. Olt, ca urmare a opririi furnizării de curent electric. S-a dat o amendă în valoare de 500 de lei pentru apelare abuzivă la numărul unic 112. S-au întocmit, dosare penale pentru distrugerea în comuna Călăraşi, Jud. Botoşani, unde în ţeava de eşapamennt a unei maşini, au fost puse substanţe incendiare. A fost de asemenea făcut dosar penal pentru infracţiunea de fraudă electorală în comuna Cristeşti unde o persoană a votat de 2 ori, în doua secţii diferite şi s-a mai făcut un alt dosar penal pentru fals şi uz de fals. Toate astea s-au întâmplat în acelaşi judeţ, sus menţionat.

Toţi politicienii, reprezentanţi ai principalelor partide politice, de dreapta şi de stânga, dar şi Preşedintele ţării, au dat declaraţii cu iz electoral, în faţa camerelor de luat vederi, imedita după ce şi-au depus votul. De exemplu, PNL – la unison a chemat votanţii să-i voteze pe ei, pentru, dezvoltarea României. În timp ce PSD –  a invitat susţinătorii, şi nu numai, să vină la vot şi să voteze pentru schimbare.

Rezultatul alegerilor, a fost unul mai mult decât neaşteptat şi a dat un gust amar Partidului Naţional Liberar dar şi USR-  Plus, care în mod neaşteptat au fost devansate de PSD, actualul câştigător de altfel. Partidul lui Victor Ponta Pro România şi al lui Călin Popescu Tăriceanu- ALDE, nu au reuşit să facă pragul de 5% pentru a intra in parlament. Şi curiozitate maximă, partidul condamnatului pentru infracţiunea de poliţie politică, un fost preşedinte, Băsescu, nu a mai intrat în parlament, fără să-i mai ciuiruiască, pe adversari săi, aşa cum o făcea cu ani în urmă, la alegerile pentru Preşedinte. Se pare că prietenii lui din servicii nu i-au mai acordă nici un credit, chiar dacă din punct de vedere vocal, de mult timp încoace, ne-a plictisit cu declaraţiile lui sforâitoare, lipsite de conţinut serios, dar de cele mai multe ori, pline de minciuni şi perversităţi. Adio şi rămâi cum am stabilit, pe dinafară!

În schimb a intrat în parlament ca deobicei UDMR şi un partid antisistem AUR (Alianţa pentru Unirea României), nou creat şi pentru prima oară participant la nişte alegeri, oricare au fost ele. Este de sorginte u partid, gurile rele, vorbesc de un partid, extremist de dreapta, care nu-şi doreşte niciun fel de alianţă. Practic, în procente, după algerile din 6 decembrie 2020, partidele stau în următoarea ordine: PSD- 30%, PNL- 25%, USR- PLUS- 15%, AUR- 9,5% şi UDMR- 6,5%.

Actualmente, în viaţa politică românească am mai avut, o surpriză, un Premier, Ludovic Orban, care şi-a depus mandatul la sfârşitul zilei de 07 Decembrie 2020. Aşteptăm cu interes un nou executiv, un nou Premier şi noi politici guvernamentale care să mai facă şi bine acestui popor, în locul unor minciuni frustrante şi a unor promisiuni neacoperitoare. Şi ca să închei această sinteză, într-o manieră de glumă, a alegerilor general din 06 Decembrie 2020, aş spune că naţiunea română, împreună cu etnia maghiară, din 4 în 4 ani facem alegeri să vedem cu cine face guverne UDMR.

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached, Organization for the Defense of Human Rights – United Nations)

Articolul precedentMărirea şi decăderea cârciumii româneşti
Articolul următorPovestea bărbatului care a înfiat o fetiță de 6 ani pentru ca mai apoi să se căsătorească cu ea!
Fizician teoretician și matematiciancian de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.