Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Casa verde, un pic mai altfel

Casa verde, un pic mai altfel

Cand te gandesti la o casa cu energie regenerabila te gandesti la ceva durabil, placut si perfect integrat in … peisaj.

O casa verde adevarata nu poate exista la bloc, sau undeva la oras, chiar daca acesta poate insa beneficia de cateva facilitati, sa le spunem mai “green”.

La viteza de “sponsorizare” oferita de sistem (prima etapa acum vreo 5 ani, acum a doua etapa, la fel de scurta ca si prima) ma tem ca acest proiect va ramane insa doar un deziderat ca multe altele. Si e tare pacat.

 

Observatie: Ca orice proiect “promovat de statul roman” e si el usor … atins de filoxfera coruptiei.

*

Este insa bine ca fiecare element de energie ales sa fie la randul lui dublat sau mai sigur, chiar triplat in solutia finala. De aceea sistemele cu doar un singur element, sisteme propuse de obicei de programul Casa Verde, un program viciat, ca de obicei, de diverse tertipuri si coruptie, sunt doar “parti” dintr-un proiect, un pic cam … inutil. Sau util doar pentru unii! Cei care nu stau de obicei la rand si merg direct la bani.

*

Sa presupunem deci ca aveti la dispozitie un teren de casa, suficient de mare, undeva la tara, si vreti sa iesiti definitiv din jungla de beton a orasului. Si va doriti acest lucru. Pentru ca altfel e doar un vis.

Primul lucru la care trebuie sa va ganditi este … istoricul climatic al zonei geografice in care va mutati (ploi, vanturi, zile cu soare, zile de iarna, tot adica). Apoi cu creionul in mana se tabeleaza datele si se trag concluziile initiale de … proiectare.

 

Ce solutii am avea la indemana la ora actuala?

Curent electric:

1. panouri fotovoltaice, tigle fotovoltaice

2. conversie biogaz – curent electric

3. instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

4. Eoliene

5. Micro-hidrocentrale

[youtube https://youtu.be/4sfwDyiPTdU ]

 

Apa calda/rece:

1. geotermic (0 – 16C maxim)

2. biogaz / centrala peleti (20 – 100C/60 – 100C)

3. compost cu recuperator caldura (60C)

4. panouri solare (5 – 90C)

5. instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

 

[youtube https://youtu.be/Kh5jtNE4J10 ]

 

Racire/Incalzire casa

1. geotermic

2. curent electric – panouri voltaice/instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

3. Microhidrocentrale

 

Pentru confort sporit

Bucatarie/Baie

1. gaz natural – biogaz

2. curent electric – panouri

3. instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

 

[youtube https://youtu.be/xZWvGKl8H6o ]

 

Apa potabila, facilitate absolut necesara

Daca aveti de gand sa va construiti casa intr-un loc retras, atunci va trebui sa va ganditi la acest aspect. Daca sunteti la munte si aveti o microhidrocentrala treaba poate merge struna. Exista solutii de dezinfectie numeroase si relativ ieftine.

Daca insa locatia are apa la adancime, trebuie sapate puturi si tratarea apei astfel obtinute ar putea fi ceva mai problematica daca acviferul este puternic mineralizat sau poluat.

 

Deseuri menajere, o problema

Colectarea si sortarea gunoiului va reduce foarte mult cantitatea de gunoi finala. Din pacate o parte tot va ajunge la groapa de gunoi.

La tara, unde marea majoritate a gunoiului este de origine vegetala, acesta poate fi folosit rapid la compost sau mai bine la biogaz.

*

Cel mai bine este deci sa utilizezi tot ce-ti ofera zona dar tot timpul sa ai in vedere cel putin un sistem de rezerva pentru un sistem ante-ales. Asa chiar nu ai cum sa gresesti. Si nici nu o sa ramai cu ochii in soare, ceea ce e esential.

Trebuie sa tii seama de un aspect aproape esential. Vremea este in continua schimbare, unii cu incalzirea globala, altii cu racirea globala, dar tot schimbare se numeste. Asa ca, ar fi bine sa alegi cat mai multe variante care sa functioneze in paralel.

 

[youtube https://youtu.be/c5jtDZ-MFZc ]

Daca pe unele deja le-am analizat anterior in cateva articole succinte, pe altele urmeaza sa le analizam in continuare, ca pe o serie dedicata de articole din Coltul specialistului.

Proiectele incluzand biogaz si compost, cu toate facilitatile obtinute, sunt ieftine si usor accesibile tuturor. Pretul de cost al realizarii acestor instalatii este minim iar beneficiile ar trebui sa incurajeze promovarea lor de catre stat prin linii de finantare directa, ceea ce nu se intampla deocamdata.

Proiectele ce includ panouri fotovoltaice au costuri ridicate si tinand cont de durata de “viata” a panoului, acestea pot fi mai mult sau mai putin rentabile.

Ultimele masuri excesiv de protectioniste din UE au determinat cresterea excesiva a costurilor panourilor, in timp ce calitatea si durata lor de viata a ramas cam aceeasi. Judecati si singuri eficienta actiunii …

Microcentralele eoliene necesita intretinere cu personal calificat si inalt calificat. Sunt avantajoase doar in zonele cu perioade lungi in care exista curenti activi de aer. In restul au rol strict decorativ.

Panourile fotovoltaice si cele solare cu apa depind de numarul de zile cu soare, numar ce se poate schimba drastic de la un an la altul, va aduceti aminte ca au fost ani in care o luna si ceva nu a aparut … soarele.

 

[youtube https://youtu.be/a6XVmHQoBqM ]

 

Centralele cu peleti sunt tot o forma mascata de continuare a distrugerii suprafetelor de padure. Pentru ca majoritatea peletilor sunt realizati si obtinuti din rumegus si alte deseuri lemnoase! E drept sunt unele care ard deseuri menajere prelucrate si vandute ca … peleti. Oare cata dioxina rezulta din acestea si cat de verde poate fi considerata energia astfel obtinuta?

*

Vom reveni asupra chestiunilor din acest articol si vom continua sa abordam toate solutiile green existente si, pe baza cererilor si scrisorilor dvs, vom detalia eventualele aspecte ale acestor idei. Pana atunci insa …

 

Ce ziceti? Suna bine?

Daca da, atunci asteptam propunerile de colaborare, cererile de proiectare, implementare, si modernizare a unei astfel de instalatii.

De asemenea, gandurile, ideile si sfaturile dumneavoastra sunt importante pentru noi si le asteptam cu viu interes pe adresa noastra de e-mail:

 

office@jurnalul-bucurestiului.ro

.