Acasă Anchete private Green House Residence, un pic mai altfel…

Green House Residence, un pic mai altfel…

Când te gândeșți la o casă cu energie regenerabilă te gândești la ceva durabil, plăcut și perfect integrat în … peisaj. Pentru că, o casă verde adevărată nu poate există la bloc, sau undeva la oraș, chiar dacă acesta poate însă beneficia de câteva facilități, să le spunem mai „green”. La „viteza de asponsorizare” oferită de sistem (prima etapă acum vreo 5 ani, acum a două etapă, la fel de scurtă că și prima) mă tem că acest proiect va rămâne însă doar un deziderat că multe altele. Și e tare păcât. Că orice proiect „promovat de statul român” e și el ușor … atins de filoxfera corupției.

Este însă bine că fiecare element de energie ales să fie la rândul lui dublat sau mai sigur, chiar triplat în soluția finală. De aceea sistemele cu doar un singur element, sisteme propuse de obicei de programul Casa Verde (Green House Residence), un program viciat, că de obicei, de diverse tertipuri și corupție, sunt doar „părți” dintr-un proiect, un pic cam …inutil. Sau util doar pentru unii! Cei care nu stau de obicei la rând și merg direct la bani.

Să presupunem deci că aveți la dispoziție un teren de casă, suficient de mare, undeva la țară, și vreți să ieșiți definitiv din junglă de beton a orașului. Și va doriți acest lucru. Pentru că altfel e doar un vis. Primul lucru la care trebuie să va gândiți este…istoricul climatic al zonei geografice în care va mutați (ploi, vânturi, zile cu soare, zile de iarnă, tot adică). Apoi cu creionul în mâna se tabeleaza datele și se trag concluziile inițiale de … proiectare.

Ce soluții am avea la îndemână la ora actuală?

Curent electric: 1. panouri fotovoltaice, țigle fotovoltaice, 2. conversie biogaz-curent electric, 3. instalație de producere a energiei termice pe baza de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, 4. Eoliene, 5. Micro-hidrocentrale

 

Apă caldă/rece: 1. geotermic (0–16C maxim), 2. biogaz / centrală peleți (20-100C/60 – 100C), 3. compost cu recuperator căldură (60C), 4. panouri solare (5-90C), 5. instalație de producere a energiei termice pe baza de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Răcire/Încălzire casă: 1. geotermic, 2. curent electric-panouri voltaice/instalație de producere a energiei termice pe baza de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, 3. Microhidrocentrale

Pentru confort sporit

Bucătărie/Baie: 1. gaz natural–biogaz, 2. curent electric–panouri, 3. instalație de producere a energiei termice pe baza de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

 

Apă potabilă, facilitate absolut necesară

Dacă aveți de gând să va construiți casă într-un loc retras, atunci va trebui să va gândiți la acest aspect. Dacă sunteți la munte și aveți o microhidrocentrală treaba poate merge strună. Există soluții de dezinfecție numeroase și relativ ieftine. Dacă însă locația are apă la adâncime, trebuie săpate puțuri și tratarea apei astfel obținute ar putea fi ceva mai problematica dacă acviferul este puternic mineralizat sau poluat.

Deșeuri menajere, o (mare) problemă

Colectarea și sortarea gunoiului va reduce foarte mult cantitatea de gunoi finală. Din păcate o parte tot va ajunge la groapă de gunoi. La țară, unde marea majoritate a gunoiului este de origine vegetală, acesta poate fi folosit rapid la compost sau mai bine la biogaz.

Cel mai bine este deci să utilizezi tot ce-ți oferă zona dar tot timpul să ai în vedere cel puțîn un sistem de rezervă pentru un sistem ante-ales. Așa chiar nu ai cum să greșești. Și nici nu o să rămâi cu ochii în soare, ceea ce e esențial. Trebuie să țineți seama de un aspect aproape esențial. Vremea este în continuă schimbare, unii cu încălzirea globală, alții cu răcirea globală, dar tot schimbare se numește. Așa că, ar fi bine să alegi cât mai multe variante care să funcționeze în paralel.

 

Proiectele incluzând biogaz și compost, cu toate facilitățile obținute, sunt ieftine și ușor accesibile tuturor. Prețul de cost al realizării acestor instalații este minim iar beneficiile ar trebui să încurajeze promovarea lor de către stat prin linii de finanțare directă, ceea ce nu se întâmplă deocamdată. Proiectele ce includ panouri fotovoltaice au costuri ridicate și țînând cont de durata de „viață” a panoului, acestea pot fi mai mult sau mai puțîn rentabile. Ultimele măsuri excesiv de protecționiste din UE au determinat creșterea excesivă a costurilor panourilor, în timp ce calitatea și durata lor de viață a rămas cam aceeași. Judecați și singuri eficientă acțiunii …

Microcentralele eoliene necesită întreținere cu personal calificat și înalt calificat. Sunt avantajoase doar în zonele cu perioade lungi în care există curenți activi de aer. În restul au rol strict decorativ. Panourile fotovoltaice și cele solare cu apă depind de numărul de zile cu soare, număr ce se poate schimbă drastic de la un an la altul, va aduceți aminte că au fost ani în care o luna și ceva nu a apărut … soarele.

 

Centralele cu peleți sunt tot o formă mascată de continuare a distrugerii suprafețelor de pădure. Pentru că majoritatea peletilor sunt realizați și obținuți din rumeguș și alte deșeuri lemnoase! E drept sunt unele care ard deșeuri menajere prelucrate și vândute că … peleți. Oare câtă dioxină rezultă din acestea și cât de verde poate fi considerată energia astfel obținută?

Ce ziceți? Sună bine? Dacă da, atunci așteptăm propunerile de colaborare, cererile de proiectare, implementare, și modernizare a unei astfel de instalații. De asemenea, gândurile, ideile și sfaturile dumneavoastră sunt importante pentru noi și le așteptăm cu viu interes pe adresa noastră de e-mail: office@jurnalul-bucureștiului.ro

Dr. ing. bioch. Mihai Rissdörfer, Expert ANPC, Senior editor

Bibliografie

Nota redacției