Acasă Citate Ce este înţelepciunea

Ce este înţelepciunea

Începutul înţelepciunii e frica de Dumnezeu, iar cunoaşterea e bună pentru toţi cei ce o săvârşesc. (Proverbe 1: 7)

Ochii înţeleptului văd mai departe (proverb românesc). Zece înţelepţi nu pot să descurce ceea ce un nebun a încurcat. (proverb românesc). Acela care e adevărat înţelept, care de la toţi învaţă (proverb românesc). Ochiul lui Dumnezeu nu doarme (proverb românesc)

Începutul înţelepciunii e frica de Domnul, iar sfatul celor sfinţi e cunoaşterea (Proverbe 9:10). Domnul este Cel ce dă înţelepciunea şi din El izvorăsc înţelegerea şi cunoaşterea (Proverbe 2:6). Domnul îl ceartă pe cel pe care-l iubeşte şi-l bate pe fiul căruia-i poartă de grijă (Proverbe 3:12). Iubeşte-o şi ea te va păzi. Începutul înţelepciunii este a-ţi câştiga înţelepciunea. (Proverbe 4:6-7)

Mai preţioasă e înţelepciunea decât nestematele şi nimic din ce e scump nu-i cu ea deopotrivă (Proverbe 8:11). Deschide-i înţeleptului o cale, şi el va fi mai înţelept; învaţă-l pe cel drept să cunoască, şi el multă pricepere va dobândi. (Proverbe 9:9),Omul lipsit de minte nu are nevoie de înţelepciune, că mai bine o duce cu nebunia.(Proverbe 18:2). Înţeleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.(proverb turc). Cine nu este înţelept la tinereţe, nu va fi nici la bătrâneţe. A fi inteligent presupune a folosi si inteligenta altora.(Richard Aladjemoff)

Analfabetul viitorului nu va mai fi cel care nu stie sa citeasca, ci cel care nu stie sa inteleaga.(Alvin Toffler). Avem 40 de milioane de motive pentru a gresi, dar o singura scuza. (Rudyard Kipling)

Cei care gresesc se impart in doua categorii: Aceia care au acţionat fără să gândească si cei care au gândit fără să acţioneze. (John Charles Salak). Isteţimea este cum si când sa faci un lucru (notă explicativă la Biblia ediăia Septuaginta Sinodală). Căpătăm întţelepciune din esec mai mult decât din succes. Adesea descoperim ce vom face, descoperind ceea ce nu vom face. (Samuel Smiles). Esecul e doar o alta cale de a incerca din nou, de data asta cu mai multa inteligenta. (Henry Ford). Nu am lăsat niciodată şcoala să se amestece prea mult în educaţia mea. (Mark Twain). Omul simplu da crezare fiecarui cuvânt, dar istetul vine la gândul de-pe-urma (Proverbe 14:15). A face pe prostul la timpul potrivit este cea mai mare intelepciune.Cicero. Împotriva necredinciosului nu exista întelepciune, nici curaj si nici sfat (Proverbe 21:30). La urechea celui fara minte nu spune nimic, ca nu cumva, de câte ori îi vine, sa-si râda de cuvintele tale întelepte (Proverbe 23:9). Nu-i raspunde nebunului dupa nebunia lui de teama sa nu-i devii asemenea, ci raspunde-i nebunului dupa nebunia lui, ca nu cumva lui sa i se para ca e înţelept. (Proverbe 26: 4-5). Oamenii rai nu înţeleg judecata; dar cei ce-L cauta pe Domnul vor întelege totul. (Proverbe 28:5). Nemintosul îsi da pe fata toata mânia, dar înţeleptul, numai o parte. (Proverbe 29:11)

Nu este ucenic mai presus de învatatorul sau; dar orice ucenic desavârsit va fi ca învătătorul sau (Iisus Hristos, Luca 6:40). În orice desert e greu să găsesti iesirea. (Ph. Alexandre). Cum gasesti leul care te-a înghitit? Cel viclean face răul, când se împreunează cu voinţa de îndreptăţireDacă trăim şi dacă murim, ai Domnului suntem (Romani 14: 7-8). Orice schimbare are nevoie de un început şi de un preţ care s-o facă posibilă. (Hornbach). Ignoranţa nu este lipsa cunoaşterii, ci iluzia ei.

Înţelesul pe care îl dai cuvântului „acceptare” determină cât de mult decizi cu adevărat să te transformi.

Cel ce-si întoarce urechea sa nu audă legea, chiar el îsi defaimă rugaciunea (Proverbe 28:9)

Nu numai cu pâine va trai omul, ci cu tot cuvântul lui Dumnezeu (Luca 4:4)

Transformările majore se realizează printr-o schimbare la nivelul convingerilor (Anthony Robbins)

Adevăratul înţelept nu este acela care vede, ci acela care văzând cel mai departe, iubeşte cel mai profund oamenii (M. Maeterlinck)

Acesta este lucrul cel mai important: să fii în stare, în orice moment, să sacrifici tot ce ai pentru ceea ce ai putea deveni. (Charles Dubois)

Tinere, când te uiţi în oglindă, caută înţelepciunea pe care o vei avea atunci când frumuseţea îţi va fi dispărut.

Prostul nu ştie ce spune, iar înţeleptul nu spune ce ştie.

Pe nebun nu-l aduci la cunoştinţă (proverb românesc). Nerodul la orice fie pe loc zice că îl ştie. Înţelepciunea nu intră în sufletul viclean şi nu sălăşluieşte în trupul supus păcatului (Înţelepciunea lui Solomon 1:4)

Înţelepciunea este un duh al iubirii de oameni (Înţelepciunea lui Solomon 1:6). Cine nu e înţelept la tinereţe, nu are cum să fie înţelept la bătrâneţe.

Voinţa, raţiunea, simţirea şi entuziasmul sunt armele pentru adevărata creştere spirituală

Multor oameni le este frică pentru că le lipseşte informaţia. Ei sunt în starea de adult contaminat, deoarece frica se scurge de la copil la adult.. De aceea, o întrebare puternică pentru cineva care este înfricoşat este: „Ce ai nevoie să ştii?” (Anne deGraaf). A refuza să cunoşti adevărul înseamnă laşitate şi autodistrugere (Philip C. McGraw)

Fiţi înţelepţi precum şerpii şi blânzi precum porumbeii (Iisus Hristos)

Acei ce-şi pun credinţa în El vor înţelege ce este adevărul, cei credincioşi ai Săi cu El vor sta-n iubire, căci harul şi-ndurarea sunt pentru-aleşii Săi (Înţelepciunea lui Solomon 3:9)

La om, înţelepciunea e cărunteţea lui şi viaţa ne-ntinată îi este bătrâneţea (Înţelepciunea lui Solomon 4:9)

Vraja răutăţii întunecă ce-i bun şi ameţeala poftei subjugă mintea clară (Înţelepciunea lui Solomon 4:12)

Înţelepciunea este-ntru tot strălucitoare şi nu se ofileşte; cu uşurinţ-o văd acei ce o iubesc, iar cei ce-o caută o află. Acelor ce-o doresc le iese înainte şi ea se-arată prima. Acel ce-o caută din zori nu se va osteni: şi-o va afla la poartă. S-o ai în gând înseamnă desăvârşirea minţii; (Înţelepciunea lui Solomon 6:12-15)

Înţeleptul e un simplu om, dar înţelepciunea îl ridică deasupra (Înţelepciunea lui Solomon capitolul 7)

Într-adevăr, se află în ea [înţelpciune] un duh deştept şi sfânt, fără pereche, cu multe căi, subţire, pătrunzător şi sprinten şi fără nicio pată şi limpede, statornic şi iubitor de bine, gata oricând, năvalnic şi binefăcător şi iubitor de oameni, de neclintit, temeinic, lipsit de-ngrijorări; el, cel ce poate totul şi peste tot veghează, străbate ca un fulger prin duhurile toate cele deştepte, limpezi şi oricât de subţiri. Fiindcă-nţelepciunea se mişcă mult mai iute decât orice mişcare: de vreme ce-i curată, străbate şi pătrunde prin toate, pretutindeni. (Înţelepciunea lui Solomon 22-24). Înţelepciunea însă i-a scos din suferinţă pe credincioşii ei (Înţelepciunea lui Solomon 10:9)

Dumnezeu urăşte, deopotrivă, pe cel nelegiuit şi nelgiuirea lui, iar lucrul şi lucrătorul vor fi deopotrivă pedepsiţi (Înţelepciunea lui Solomon 14: 9-10). Sufletul i-a fost dat omului cu împrumut (idee din Înţelepciunea lui Solomon cap 15)

Toată înţelepciunea e de la Domnul şi cu El este în veac (Înţelepciunea lui Isus, Fiul lui Sirah 1:1)

Înţelepciunea a fost zidită înainte de toate, iar priceperea minţii vine din adâncul vremii. Izvorul întelepciunii e cuvântul lui Dumnezeu întru cele înalte, iar căile ei sunt porunci veşnice” (Înţelepciunea lui Isus, Fiul lui Sirah 1:4-5)

Culegere de citate realizată de Marcus – Victor Grant (Consultant & trainer in communication strategy and human resources), consilier în carieră (Global Career Development Facilitator), analist grafolog, critic literar-artistic, cofondator al Asociaţiei Române de Coaching (ARC)