Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Cele mai bune soluții de filtrare a apei din apartamente și vile

Cele mai bune soluții de filtrare a apei din apartamente și vile

Știu că, în România totul se reduce la preț, dar când în joc e sănătatea noastră și a copiilor noștri, probabil că ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a gândi și acționa conform acestei uzanțe adânc încetățenită în conștiința românilor.

Distingem soluții

– locale – doar pentru un robinet, de obicei în bucătărie;

– generale – sisteme de filtrare în baterie, menite să trateze absolut toată apă care întră într-un apartament, astfel încât să nu existe decât apă tratată la robinet și la dus.

Cele două variante au evident avantaje și dezavantaje. Principalul dezavantaj al acestei metode este durata de viață a filtrului respectiv, perioada care este cuprinsă între 3 și 6 luni. În cazul tratării locale, avem o singură sursă de apă cu adevărat potabilă în toată casă. Asta înseamnă un preț redus și o soluție facilă.

În cazul tratării totale nu riscăm nimic, iar starea de sănătate este menținută în perfectă stare. A avea o apă tratată și la dus e o necesitate, dar la WC sigur merge și apă obișnuită! Din păcate asta înseamnă o investiție în plus, un by-pass la intrare. Per ansamblu soluția este destul de costisitoare, dacă nu cea mai costisitoare.

Acestea fiind precizate, ne vom concentra în primul rând pe soluțiile locale, sunt  necesare: un robinet, un by-pass și un filtru simplu sau multimedia.

Filtrele simple, din cărbune activ, probabil cele mai iefftine și mai răspândite au și ele limitările lor. În funcție de “calitatea” desăvârșită a apei potabile furnizată de distribuitorul local, și pentru a ne proteja investiția principala, adică filtrul, putem monta în aval de acesta o trapă cu filtru sită din inox. Acesta are rolul de a elimina rugină, nisipul, alte impurități, evident solide și a evita astfel colmatarea filtrului. De aceea recomand această soluție dacă, înainte de montarea filtrului ați observat prezența acestor impurități solide în toată frumusețea lor. Ținând cont de “investițiile”  nemaipomenite în modernizarea rețelei de distribuție, este necesar și în cazul intervențiilor de peticire, atunci când în apă apar cu predilecție urme de pămnât argilă, rugină, nisip, ciment, etc. Deci, rămâne stabilit, prefiltrul este absolut necesar!

Filtrele simple de cărbune activ le recomand doar în zonele în care captarea de apă se face din zone puțîn spre deloc poluate. Nu este cazul Bucureștiului! Așa că, vom trece la adevăratele filtre, cele multimedia, conțînând mai multe straturi de material filtrant și absorbant, inclusiv cărbune activ. Acestea sunt adevăratele soluții, gândite special pentru apă “potabilă” municipală.

Dar să vedem ce anume ar trebui să reținem. Pentru asta ne vom uită la un buletin de analiză real, făcut într-un laborator independent și corect dotat. Detaliile acestuia relevă prezența unor contaminanti pe care, de obicei, veți dori să-i eliminați din apă furnizată la robinet:

1.    Metale toxice (plumb, mercur, aluminiu, cadmiu, crom, cupru, etc.)
2.    Aditivi (clor, cloramină, fluorură)
3.  Produși de clorinare obținuți în timpul dezinfecției cu clor a apei (trihalometanii sau THMs)
4.  Compuși organici volatili (COV) și alți compuși organici (pesticide, erbicide, produse farmaceutice, combustibili)
5.    Bacterii și viruși (giardia, Cryptosporidium sp., etc.)
6.  Substanțe radioactive (Radon și uraniu, etc., rezultate în urmă destul de deselor accidente nucleare – de exemplu Cernobal ‘86)

Dacă utilizați apă municipală, această este în cele mai cazuri contaminată cu următoarele substanțe pe care sigur le veți regăși în orice buletin de analiză oficial:
•    clor;
•    cloramină;
•    fluorură;
•    THMs;
•    COV și compuși organici.

Dacă utilizați o apă de bună calitate (de la o sursă naturală nepoluată) sau o altă apă nemunicipala, acestea sunt de cele mai multe ori contaminate cu următoarele substanțe pe care sigur le veți găși în buletinele de analiză:
•    pulberi în suspensie;
•    bacterii și viruși;
•    COV și compuși organici;
•    substanțe radioactive.

În ambele cazuri niște filtre cu adevărat bune va vor scuti de toate aceste neplăceri. În următorul articol voi prezența o analiză comparativă a filtrelor de pe piață și totodată un tabel cu avantajele și dezavantajele fiecărui tip de filtru multimedia existent.

Lucrări publicate sub egida Jurnalul Bucureştiului