Acasă Agricultură & Industrie Ecologice Colaborările strategice între retaileri și producători de produse ecologice din România. Colaborarea...

Colaborările strategice între retaileri și producători de produse ecologice din România. Colaborarea transfrontalieră în sectorul clusterelor (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX, președinte Wallachia eHUB, director Proiect Wallachia eHUB)

Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose!Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: a) Democracy cannot exist without opposition, b) Elected representatives are our representatives and not our masters, c) Criticism fosters progress, d) Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

  •  Colaborările strategice între retaileri și producători de produse ecologice din România, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie 2024 la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări strategice cu marile rețele de distribuție din România.

Au fost prezentate doleanțele fermierilor privind accesul la raft în condiții de echitate și la un preț stimulativ pentru eforturile lor, supraviețuirea sectorului fiind, în opinia multor fermieri, o chestiune de suveranitate și securitate alimentară națională. S-a solicitat reconsiderarea politicii actuale a lanțurilor de supermarket pe principiile suveranității alimentare, conform practicilor europene de promovare a produselor autentice românești, după modelul recent de intervenție în piață în Franța, de protejare și stimulare a producătorilor autohtoni. Inter-Bio, prezentă la dezbateri, s-a pronunțat în favoarea unei abordări realiste care să țină cont de interesele actorilor din piață, dar și de promovarea colaborărilor inovative dintre aceștia, evocând comportamentul supermarketurilor din țările scandinave și Elveția de premiumizare a produselor ecologice ca branduri care să fie stimulate la raft.

Spune Franța adio globalizării?

„Ar trebui ca și supermarketurile din România să se inspire din aceste forme de colaborare și să combată manipularea verde a unor producători care maschează, prin etichetare, conținutul neecologic și nesănătos al produselor lor. Există un număr tot mai mare de colaborări strategice între retailerii europeni și grupurile ecologice care ajută la stimularea angajamentului față de produsele ecologice, și poate că de aici ar trebui pornit dialogul structurat. Clusterele Inter-Bio din România susțin expansiunea pieței prin împărțirea mai corectă a beneficiilor pe lanț, care poate fi profitabilă. De aceea, orice inițiative ar trebui cuplate cu prețuri atractive pentru a stimula atât consumul, cât și veniturile fermierilor. Având în vedere că mulți politicieni au regresat în ceea ce privește politicile emblematice de sustenabilitate ale UE–reducerea pesticidelor, noile OMG-uri și reducerea emisiilor climatice–colaborările între producătorii ecologici și comercianții cu amănuntul pot oferi o mai mare încredere consumatorilor”,  a declarat Conf. dr. Costin Lianu (președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, președintele Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015, coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri).  Sondajele recente au arătat că sprijinul consumatorilor pentru acțiunile climatice și politica alimentară durabilă este adesea mult mai puternic decât doresc politicienii să recunoască. Atunci când consumatorilor li se oferă posibilitatea de a „vota” la casă, aceștia își stabilesc propria agendă pentru schimbări pozitive.

  • Colaborarea transfrontalieră în sectorul clusterelor: Experiențe și perspective între România și Republica Moldova

În data de 9 iulie 2024 a avut loc, în cadrul programului Cluster Management Training, o întâlnire a reprezentanților din Republica Moldova cu reprezentanții clusterelor românești Clustero, Inter-Bio și Wallachia eHub, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În cadrul evenimentului, a fost prezentată experiența USH Pro Business și Inter-Bio în coagularea atât a consorțiilor regionale de clustere (Wallachia Hub pentru regiunea Sud Muntenia), cât și a consorțiului tematic Inter-Bio dedicat agro-ecologiei la nivel național. Au fost prezentate obiectivele agroecologiei și agriculturii bio în România, precum și modalitățile prin care managerii de clustere, reuniți în consorții tematice, pot inova pe lanțul valoric, atât în domeniul producției și procesării, cât și al internaționalizării.

De asemenea, au fost trecute în revistă detalii despre proiectele cu finanțare europeană accesate de unele din clusterele românești, precum Prosme-Een, WeH sau Agroecology-Transect. Reprezentanții din Republica Moldova au fost familiarizați cu conceptele de digitalizare, tranziție verde, Digital Maturity Assessment, dar și cu alte instrumente și bune practici utilizate de clusterele din România. În final, participanții au discutat liber despre oportunități de colaborare și schimb de experiențe în viitor, privind modul de managerizare a unui cluster sau consorțiu de clustere.

„Nu este prima dată când consorțiile sus-amintite au făcut schimb de experiență cu colegii din Republica Moldova și îmi face plăcere să amintesc că, în perioada 20 – 21 ianuarie 2022, o delegație de producători din Republica Moldova a vizitat facilități de producție din județul Prahova prin implicarea consorțiilor noastre de clustere. Vom continua să colaborăm cu colegii noștri moldoveni pentru a putea dezvolta împreună soluții inovative care să permită afirmarea membrilor clusterelor din ambele țări pe plan internațional”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu (președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, președintele Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015, coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri, autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010 și co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012, Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair/2008-2021, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH).

Cu cărțile pe masă, cu artistul vizual Claudiu Victor Gheorghiu, Senior editor al Jurnalului Bucurestiului și cu ocazia unei ședințe de lucru având ca obiectiv principal, promovarea culturii și civizatiei franceze prin intermediul faptului divers, precum și a sistemului (ultra)elitist de învățământ superior al școlilor superioare franceze de înalte studii (Les Grandes Ecoles).

Notă. Alte articole ale Conf. dr. Costin Lianu în Jurnalul Bucureștiului

Lucrari intelligence


Nota redacției

Noua reformă a Justiției franceze. Curtea Criminală – o „prelugire prin continuitate” a Curții Corecționale (printr-o „tranziție de fază”) – „aproape” o Curte cu Jurați dar fără jurați, „mărginită” de Curtea Corecțională și Curtea cu Jurați concepte fundamentale ale Jurisdicției franceze în care magistrații sunt „sclavii” unui șir aritmetic de numere întregi impare (pentru a evita orice îndoială favorabilă inculpatului)

Mihail Moruzov și Mișcarea Legionară (Corespondență de la Lect. dr. Tănase Tiberiu, secretar al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria & Filosofia Științei & Tehnici – Academia Română, directorul revistei „Intelligence Info” – partener al Jurnalului Bucureștiului)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…