Acasă Opinii Comunicat din partea lui Marius – Eugen Opran (Director, The Center of...

Comunicat din partea lui Marius – Eugen Opran (Director, The Center of excellence for Technology Transfer and Innovation, Administrator & Scientific Coordinator Defense, Security and Critical Space Infrastructure Programs)

170
0

Comunicat

Prof. Dr. Vasile Astărăstoae–o personalitate care, alături de Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel și de Prof. Dr. Alexandru Rafila, nu mai au nevoie de nici o prezentare deoarece reprezintă trioul de vârf al profesioniștilor români în domeniul bolilor infecțioase, care între timp a mai crescut încă un specialist de mare valoare prin includerea și a Dr. Tudor Ciuhodaru  în această categorie de excepție, un merituos nou inclus pentru efortul sau profesional permanent și al managementului de înalt nivel prestat în cadrul sistemului de sănătate al Jud. Iași, precum și a modului în care activează și lupta efectiv pentru susținerea și promovarea intereselor României la Brussels în calitate de membru al Parlamentului European !

Recent Dr. Astărăstoaie a ridicat o întrebare deranjantă, dar perfect justificată, autorităților responsabile la nivel național de lupta împotriva pandemiei: de ce nu s-au și nu se efectuează necropsii în cazul tuturor celor care au fost internați deoarece au fost testați că purtători activi de virus și care, în caz de deces, sunt raportați automat că fiind victime ale Coronavirusului, deși marea majoritate a acestora, indiferent de vârstă, prezentau comorbidități inclusiv cronicizate și ajunse în faza terminală. În cazul acestora este foarte posibil că necropsia să arate că decesul s-a datorat în totalitate comorbiditatii independent de infectarea cu Coronavirus, situații în care raportările privind numărul victimelor pandemiei sunt umflate artificial.

În același timp este demn de remarcat faptul că subconștientul tuturor, în special a celor aflați în stare de izolare de peste o luna de zile, este influențat de isteria generată substanțial de mass media în ansamblul sau pentru care pandemia a devenit subiect acaparator al tuturor programelor 24 ore pe zi, fiind întreruptă doar de comunicatele guvernului care includ obligatoriu aberația cu cei de +65 care trebuiesc ocrotiți prin impunerea interdicției de părăsire a locuinței devenită domiciliu forțat.
La solicitarea de informare transmisă autorităților de Dr. Astărăstoaie privind obligativitatea efectuării necropsiei celor declarați decedați datorită Coronavirusului pentru a se obține confirmarea științifică dacă diagnosticul menționat este corect sau nu, având în vedere că un mare număr dintre aceștia din toate categoriile de vârstă sufereau de comorbidități în faza terminală.

În acest mod, plecând de la datele statistice privind cazuistică anuală a deceselor celor peste 260.000 de români. dintre care cca 238.000 din motive de sănătate, iar restul în accidente auto și de altă natură, sinucideri etc., Ministerul Sănătății va putea elabora o strategie națională pentru eradicarea bolilor cauzatoare de decese pe scară largă, abordând o tratare de tip prioritar a programelor dedicate acestora, funcție de ierarhia dată de numărul de decese generate de fiecare dintre cauza. A cunoaște cu exactitate ierarhia bolilor generatoare de decese reprezintă o necesitate indiscutabilă pentru că Ministerul Sănătății să poată evalua și dispune măsurile necesare, inclusiv modul de alocare a fondurilor în vederea reducerii mortalității pentru fiecare tip de boală care produce victime umane.

Astfel, în mod logic cea mai mare importantza în domeniul medical ar trebui acordată cancerului, care în anul 2018 a produs în România 83.461 cazuri noi și o rată a mortalității la 100.000 locuitori de 426,2 pentru cea crudă de incidența și de 222,4 pentru cea standardizată de incidența. În același an, numărul de decese datorate cancerului în România a atins cifra de 50.902.
Prevalența diabetului zaharat și prediabetului în populația adultă din România: în anul 2017, la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulți cu vârste între 20 și 79 de ani.

Nu-mi pot explica de ce aceste două maladii menționate, plus celelalte două menționate pe locurile 3 și 4 și pe care nu le mai amintesc, dar care generează fiecare dintre ele pierderi de vieți umane incomparabil mai mari decât cel al victimelor pandemiei sunt tratate într-un anume fel, fiind indexate începând cu locul 2, pe primul loc tronând Coronavirusul deși cu un număr de victime semnificativ mai mic.

Nu pot înțelege diferența în ceea ce privește importantă acordată și mobilizarea făcută în cazul Covidului, sumele enorme cheltuite pentru profilaxia și tratarea acestei pandemii, distrugerea economiei naționale într-o măsură pe care o vom putea evalua după ce vom stabili ce se mai poate recupera, deteriorarea relațiilor sociale și problemele conexe generate de cei peste 1 milion de șomeri, blocarea marilor proiecte de infrastructură și energie – inclusiv cel referitor la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, dezastrul adus societăților din domeniul HORECA, din transporturi și din categoria IMM-urilor, creșterea exponențială ce va urmă a numărului suferinzilor de boli psihice și ale sistemului nervos etc., etc., până la întreruperea și nefinalizarea campionatului național de fotbal!

Marius – Eugen Opran, Director, The Center of excellence for Technology Transfer and Innovation, Administrator & Scientific Coordinator Defense, Security and Critical Space Infrastructure Programs 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.