Acasă Concurs național și internațional de Artă Concursul Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” devine un eveniment al comunității...

Concursul Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” devine un eveniment al comunității (Corespondență de la Sebastian Crăciun – Preşedintele Asociaţiei Cultural Sportive Pro Valores)

Patru antreprenori locali din jurul orașului Tecuci se alătură eforturilor de organizare a primei ediții a Concursului Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”. Competiția este prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la nașterea, la Tecuci, a marelui pictor, primul academician provenit din rândul artiștilor plastici. Cei 4 antreprenori, păstrători ai rețetelor tradiționale, bazate pe produse 100% naturale, vor oferi premii deosebite laureaților. Aceștia sunt: Stupina Avram, Zmeură–Rubin Parfumat, Lavanda–Dealul mov și Cămara lu’ Mamaie. Competiția este organizată de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores și se adresează artiștilor plastici deosebit de talentați.

Concursul se desfășoară exclusiv on-line, iar participanții, împărțiți pe două categorii de vârstă, pot trimite fotogragiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii, până pe 10 noiembrie 2022, pe adresa electronică a concursului: concursulgheorghepetrascu@gmail.com. Amănunte despre conditiile de participare la acest concurs găsiți pe site-ul Asocieției Pro Valores.

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu (1 decembrie 1872-1 mai 1949), personalitate de primă valoare a artei românești, devenit, în 1936, primul membru al Academiei Române provenit din rândul artiștilor plastici. Absolvent al Şcolii de BelleArte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia Julian de la Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român,  a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin cromatică și prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior. 

Concurenții vor putea trimite lucrări inspirate de următoarele teme în care a excelat maestrul omagiat: natură statică, peisaj, nud, flori și portret. Creațiile premiate în urma hotărârii unui juriul condus de academicianul Mircia Dumitrescu, vor intra în colecția Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și vor putea fi admitrate în cadrul unei expoziții permanente. Trofeul Concursului „Gheorghe Petrașcu” va fi realizat de magicianul sticlei românești, artistul Ioan Tămâian. Premiile care îi așteaptă pe artiști se ridică la valoarea de peste 13.000 lei.

Stupina Avram produce din 2015 miere de albine, un aliment minune, cu proprietăţi terapeutice și pentru a avea un produs final de cea mai bună calitate, combină mierea de albine  netratată termic, numai cu ingrediente naturale 100%, de calitate superioară. Astfel au apărut: mierea cu propolis, mierea cu sirop cu cătină, mierea cu scorțișoară de Ceylo, mierea cu ciocolată, care conține pudră de cacao Criollo, mierea cu nucă sau mierea cremă.

ZmeurăRubin Parfumat este o plantație de 4.000 mp, înființată în anul 2019 în Comuna Cudalbi Județul Galați. Antreprenorii reușesc să transforme fructele mari și gustoase din soiul Laska și în gem, sirop sau vin din zmeură. Astfel pofticioșii se pot bucura o perioada mai lunga de timp de aroma parfumată de zmeură produsă la Cudalbi.

Lavanda–Dealul mov sau cultura de lavandă de lângă Tecuci, care începând cu anul 2014 a schimbat de destinul a doi oameni. Din minunea mov, prin distilare în curent de vapori, producătorii obțin ulei esențial pur și apă florală de lavandă. De asemenea, fiind pasionați și de frumusețea lucrului manual, lavanda le oferă posibilitatea de a strânge toată mireasma ei în săculeți dolofani, perne decorative umplute cu florile mov, iar pentru diferite evenimente realizează aranjamente din lavandă şi alte flori naturale uscate.

Cămara lu’ Mamaie este inițiativa unor gospodari din comuna Cosmești, de pe malul Siretului, care pregătesc cu drag bunătăți din curtea proprie pentru o masă cu adevărat gustoasă. Ei sunt păstrători de rețete tradiționale românești, în care folosesc numai produse naturale. Pe rafturile lor se găsesc dulcețuri, gemuri, bulion, zacuscă, sosuri de roșii.

De asemenea Asociația Culturală „Ervant Nicogosian” va oferi un premiu special, în valoare de 2.000 de lei, celui mai valoros concurent născut în afara granițelor României, Fundația Pelin va onora cea mai bună lucrare din concurs tot cu un premiu de 2000 de lei, iar Ameropa Grains va oferi cadouri tuturor laureaților. Regulamentul complet al concorsului poate fi vizualizat pe site-ul Aociației Pro Valores

Parteneri: Primăria Tecuci, Fundația Culturală Pelin, Asociația Culturală „Ervant Nicogosian”, Ovalsart, Ameropa Grains, Stupina Avram, Zmeură–Rubin parfumat, Lavanda–Dealul mov și Cămara lu’ Mamaie. Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM, Agentia de Carte, România Pozitivă, Bucuresteni, Roportal. 

Nota redacției

8 COMENTARII