Acasă Evenimente Consiliul Consultativ SUERD marchează Ziua Dunării

Consiliul Consultativ SUERD marchează Ziua Dunării

În contextul aniversării Zilei Internaționale a Dunării, precum și a 10 ani de la semnarea Tratatului SUERD (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării) Fundația Eurolink – Casa Europei prin Catedra Internațională Onorifică „Jean  Bart” împreună cu USH Pro Business, Secretariatul executiv al Consiliului Consultativ SUERD, au organizat reuniunea de bilanț „Stadiul actual al aplicării Strategiei Regiunii Dunării și oportunitățile geo-economice oferite României în următorul deceniu”, în data de 28 iunie 2021. La eveniment au participatreprezentanți ai instituțiilor: Biroul SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Asociația „Împreună pentru România Modernă”, universități, institute de cercetare-inovare, asociații profesionale, clustere, ONG -uri, mass-media.

Prezentări și mesaje au transmis: George-Sabin Cutaș, Consilier, Biroul SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Mircea Barna, Președinte, Asociația Împreună pentru România Modernă”, universități, institute de cercetare-inovare, agenții de consultanță, asociații profesionale și mass-media, Prof. Asoc. Sever Avram–Catedra Internațională Onorifică Jean Bart” (CIO-SUERD), Conf. dr. Costin Lianu– Coordonatorul Secretariatului Executiv al Consiliului Consultativ SUERD, Director USH Pro Business, Conf. dr. Dumitru Borţun, SNSPA, Cătălin Țibuleac, Președinte, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Psiholog Drd. Gabriel Bulboacă.

Dezbaterea a fost una  evaluativă.  Au fost prezentate rezultatele de până în prezent ale aplicării SUERD, cu accent pe îndeplinirea rolului instituțiilor abilitate în acest sens și a rolului jucat de Consiliul Consultativ SUERD, precum și de membrii acestuia, în impulsionarea transpunerii în practică a obiectivelor Strategiei Dunării. Participanții, inclusiv reprezentantul MAE, au apreciat activitatea CC (Consiliul Consultativ) SUERD si a Secretariatului Executiv al acestuia, pentru eforturile depuse fără vreo finanțare publică, de a aduce mai aproape de cetățeni și de societatea civilă, Stategia SUERD.

De asemenea, au fost indicate minusurile, blocajele,  nerealizările înregistrate în cei zece ani ai tratatului macroregiunii SUERD. Reprezentanții societății civile au formulat o serie de nemulțumiri legate de lipsa de comunicare a coordonatorilor ministeriali de arii prioritare cu CC (Consilioul Consultativ) SUERD, practic activitatea acestora nefiind comunicată membrilor CC (Consilioul Consultativ) SUERD. De asemenea, în prezent nu există răspuns din partea autorităților cu privire la o serie de proiecte fanion formulate de CC (Consiliul Consultativ) SUERD si nici răspunsuri concrete cu privire la modul de evaluare a relevanței în SUERD a unor proiecte eligibile prin programe operaționale.

Totodată au fost făcute  propuneri de sprijinire a strategiei. Printre acestea se numără transparența instituțională, colaborare strânsă cu reprezentanții societății civile, identificarea și depășirea cauzelor blocajelor înregistrate la nivelul cadrelor mentale naționale și transnaționale, printr-o filozofie a scopului comun aplicată Strategiei Dunării și o contribuție proactivă a decidenților și a  întregii societăți românești.

În calitate de coordonator al Secretariatului Executiv al CC (Consiliul Consultativ) SUERD, ne bucurăm de aprecierile cu privire la bilanțul prezentat de noi. Deși am contribuit la o mai bună cunoastere a SUERD, credem că este nevoie de mai multă comunicare. Ziua Dunării, care ar trebui să fie un moment important pentru cultura națională, pentru toți românii, este oarecum eclipsată de un noian de evenimente mult mai puțin semnificative pentru noi. De aceea, dorim, prin Forumul Dunării să extindem în viitor, formele de comunicare cu cât mai mulți cetățeni implicati sau nu în Consiliul Consultativ SUERD” a declarat Conf. dr. Costin Lianu– Coordonatorul Secretariatului Executiv al CC (Consiliul Consultativ) SUERD, Director USH Pro Business.

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

USH Pro Business (Evenimente, Comunicare și Internaționalizare)
A se vedea și articole conexe

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.