Acasă Retete culinare Din rețetele lui tanti Nuți: piftie românească de curcan

Din rețetele lui tanti Nuți: piftie românească de curcan

Eu cum simt că vine frigul afară, cum pun un curcan în oală și-l gătesc de-i merg fulgii! – zice tanti Nuți din al cărei caiet cu rețete se inspiră fiicele, rudele, orice cunoștință care a venit cel puțin o data în vizită și a fost cucerit de gustul unic al bucatelor sale.

-Dar ce pui bre în mâncare? e întrebată de fiecare dată…

-Ce să pun mamă? Câte ceva din toate și dragul de a-i vedea pe cei dragi strânși la masă, mai cerând o porție. Asta-i bucuria mea și de-aia într-o viață de om am învățat și născocit mii de rețete: de greu,  de examen, de duminică dimineața, de inimă părăsită, de lingoare de dragoste, de mâncat în pat înaintea tezei, de pofta de ceva dulce…

Dar ce n-am făcut?! se pierde tanti Nuți în explicații în timp ce mâinile-i merg repede-repejor pentru a pregăti rețeta pentru care ne întâlnirăm astăzi: piftie de curcan.

Apăi prin părțile Moldovei se cheamă răcitură, dar indiferent cum îi zici, o bucată de piftie de curcan cu un pic de hrean proaspăt ras e a mai faină mâncare din lume dacă faci și o mămăligă vârtoasă pe lângă dânsa.

Ce-ți trebuie pentru piftia de curcan

O jumătate de kilogram de carne de curcan, câțiva morcovi mai mândri, 2-3 cepe albe de mărime mijlocie, că dau așa un gust bun la zeamă, o țelină mică, 20 grame gelatină la plic, o căpățână zdravănă de usturoi, un gogoșar acru pentru ornat și sare.

Cum se face piftia de curcan

Spală bine bucățile de carne – poți să pui aripi, gât, dar și piept și pulpe. Se pune apă cam cu o palmă deasupra conținutului și se dă la fiert. Se curăță și se aruncă spuma adunată din prima fierbere și se pune ceapa, morcovul, țelina, toate așa întregi cum sunt, la foc. Se lasă pe aragaz la flacără medie până când carnea se desprinde de pe oase. Pui sare după… citește continuarea o site-ul de lifestyle Aqui Ahora, click aici