Ei și tocmai am ajuns la problema numărul 1, adică exact la ce ne doare mai tare: Borșul. Pentru eliminarea oricărui dubiu și consultand ce altceva decât un dicționar explicativ al limbii române, aflăm că: există (2) borșuri, 1. Zeamă acră preparată din tărâțe de grâu, de secară sau de sfeclă de zahăr fermentate în apă. 2. P. ext. ciorbă preparată cu această zeamă. ◊ Expr. A-i suflă (cuiva) în borș sau a suflă în borșul cuiva = a se amestecă (neîntrebat) în treburile cuiva. (Fam.) A mânca borș=a minți. A-i da (cuiva) borșul=a-i țâșni cuiva sângele din nas. A se face borș = a se înfuria. ♦ (Arg.) Sânge.–Din rus., ucr. borșci. Sursă: Dex ’09 (2009)
Pentru o ciorbă gustoasă ne trebuie un borș proaspăt, și aici încep să apară problemele. Producătorii de borș natural sunt relativ puțini, gospodinele nu mai au timpul necesar să-l prepare în casă așa că acest mic neajuns a fost extrem de repede sesizat de producătorii de aditivi la plic, care cu ingeniozitatea oferită de sinteză au început să copieze până că și borșul, asta dacă profitul este cel scontat. Așa au apărut pe piață numeroși producători de borș la plic, cu compoziții care mai de care mai elaborate și mai sofisticate dar care nu mai au nimic de-a face cu sanatosul borș de odinioară. Cităm din realizările lor toxice și pline de aditivi:
- Delikat Borș Magic cu Smântână 40 g-Zer (lapte), maltodextrină, grăsime vegetală (de palmier), lactoză, făînă de grâu, acidifianți (acid citric, acid lactic), smântână pudră 5% (grăsime din lapte, lapte degresat, antioxidanți (ascorbil palmitat, alfa tocoferol), potențiator de aromă (monoglutamat de sodiu), zahăr, regulator de aciditate (lactat de calciu), rădăcină de leuștean (1,1 %), tărâțe de grâu (1%), pătrunjel (1%), semințe de țelină, făînă de porumb (0,1%), arome.
- Delikat Borș Magic cu Verdețuri 70 g-Sare, zahăr, făînă de grâu, acidifianți (acid citric, acid lactic), potențiator de aromă (monoglutamat de sodiu), tărâțe de grâu (5%), grăsime vegetală (de palmier), semințe de țelină, verdețuri (pătrunjel (0,4%), leuștean (0,3%), mărar (0,1%)), regulator de aciditate (lactat de calciu), praz (0,3%), făînă de porumb (0,1%), colorant (riboflavină).
- Delikat Borș Magic cu Legume 180 g-Sare iodată, acidifianți (acid citric, acid lactic), zahăr, potențiatori de aromă (monoglutamat de odium), amidon de porumb,tărâțe de grâu (4.5%), regulator de aciditate (lactat de calciu), morcovi (2%), rădăcină de leuștean (1,3%), grăsime vegetală (de palmier), pătrunjel, păstârnac (1%), semințe de țelină ( 0,9%), praz (0,5%), făînă de porumb (0,1%), colorant (riboflavină).
- Delikat Borș Magic Original 20 g Acidifianți (acid citric, acid lactic), amidon de porumb, regulator de aciditate (lactat de calciu), sare, rădăcină de leuștean (3,5%), semințe de țelină (3,2%), tărâțe de grâu (1,1%), grăsime vegetală (palmier), leuștean, extract de leuștean, făînă de porumb (0,1%).
- Vegeta Borș cu Legume 70 g-Sare (max. 39%), potențiator de aromă (glutamate de sodiu), acidifianți (acid citric, acid lactic), zahăr, amidon de porumb, maltodextrină, tărâțe de grâu 5%, corector de aciditate, (lactat de calciu), morcov deshidratat 1,5%, ceapă deshidratată 1,4, %, leuștean 1,1, %, țelină deshidratată 1%, ulei de palmier, praz deshidratat 0,3%, frunze de pătrunjel deshidratate 0,3%, făină de porumb 0,1%, colorant (riboflavină). Poate conține urme de lapte și ouă.
- Vegeta Borș cu Verdețuri 70 g-Sare (max. 39%), acidifianți (acod citric, acid lactic), potențiator de arome (glutamat de sodiu), amidon de porumb, făină de grâu, tărâțe de grâu 5,2%, maltodextrină, zahăr, ulei de palmier, corector de aciditate (lactat de calciu), mărar deshidratat, 1%, leuștean 0,8%, praz deshidratat 0,25%, frunze de pătrunjel deshidratate 0,2%, făină de porumb 0,1%, colorant (riboflavină). Poate conține urme de țelină, lapte și ouă.
- Vegeta Borș Original 20 g-Acidifianți (acid citric, acid lactic), maltodextrină, zahăr, amidon de porumb, sare (max. 10,5%), corector de aciditate (lactat de calciu), țelină deshidratată, ceapă deshidratată, ulei de palmier, tărâțe de grâu 1.5 %, leuștean 1.3 %, colorant (caramel simplu), făină de porumb 0,1%. Poate conține urme de lapte și ouă. Nu este de post!
- Maggi Borș 70 g–Sare iodată, făină de grâu 18%, corector de aciditate (acid citric), amidon de cartofi, zahăr, legume deshidratate în proporții variabile 5,8% (morcov, ceapă, Frunze de țelină, ardei gras roșu, păstârnac), drojdie deshidratată (făină de secară, corector de aciditate (acid citric), ulei vegetal de floarea soarelui, potențiatori de aroma (glutamat monosodic, 5- ribonucleotida disodica), extract de drojdie, arome (conțin țelină), condiment (turmenic), colorant (riboflavine). Poate conține urme de lapte, ouă și pește. Nu este de post!
- Fuchs Borș 20 g-Acidifiant acid citric, amidon modificat din porumb, sare (12%), potențiator de aroma monoglutamat de sodium, țelină, extract de drojdie, pătrunjel, morcov, ceapă, leuștean, ulei vegetal de rapiță, aroma. Poate conține urme de: făină de grâu, ouă, soia, lapte, muștar, susan. Nu este de post!
- Fine Life 20g, fabricat pentru Metro Cash & Carry Romania Srl-Acidifianți (acid citric și acid lactic), amidon din porumb, tărâțe de grâu, făină din porumb, sare neiodată, țelină, grăsime vegetală de palmier, corector de aciditate(lactat de calciu), leuștean.
Observatiii extrem de importante
1. Majoritatea conțin Monoglumatat de Sodiu–neurotoxic, cancerigen. Induce stări de greață, dureri de cap, amețeli, palpitații, slăbiciune și oboseală. Este interzis în Australia, însă este tolerat în Statele Unite
2. Unele nu sunt de post (zer, smântână, lapte), departe de rețeta tradițională; conțin chiar ou, ou care în mod cert nu are nimic de-a face cu rețeta de borș tradițional
3. Unii coloranți introduși sunt produși de organisme modificate genetic
4. Antioxidanții utilizați în marea lor majoritate sunt toxici
5. Apar compuși exotici (ulei de palmier)
6. Mare atenție la acidul citric obținut fie prin sinteză clasică, fie prin utilizarea de microorganisme modificate genetic. Nu este sănătos!
7. Amidonul în mod sigur provine din plante superioare modificate genetic
8. Ascorbil palmitatul este o toxina pentru mediul înconjurător!
Și uite așa, ciorbă noastră dorită sănătoasă inițial, a devenit din nou, datorită „ajutorului neprețuit” acordat de marile companii alimentare, o sursă de aditivi, care otrăvesc și borșul și viață consumatorului. Astfel, ciorbă muncită acasă de dumneavoastră, menită să fie cât mai bună și mai sănătoasă ajunge să fie exact că cea pe care o găsiți ambalată la cutii metalice. Acum aveți însă posibilitatea să alegeți deoarece APC România v-a oferit înca odată informațiile de care aveți nevoie!
Dr. ing. bioch. Mihai Rissdörfer, Expert ANPC, Senior editor
Nota redacției. (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)
- Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.
- Cartea „Ils ont volé ma vie” (Dany Leprince & Bernard Nicolas) în carte Thomas Csinta este citat pentru rezultatele anchetelor sale alături de cei mai mari jurnaliști de investigație francezi (și europeni).
- Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
- Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…