Acasă Rubrică de Claudiu Victor Gheorghiu Expoziția de pictură „gestuar” de Nora Blaj la Galeria Romană

Expoziția de pictură „gestuar” de Nora Blaj la Galeria Romană

Articolul face parte din ciclul „La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureștiului. Expoziția de pictură ”gestuar” de Nora Blaj la Galeria Romană, 12 - 27 octombrie 2021. Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor, 12 octombrie 2021. Notă: cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media ai Galeriei Romană (Jurnalul Bucureştiului şi Intell News din 2016, Ultima Oră din 2019).

Afișul expoziției de pictură ”gestuar” de Nora Blaj la Galeria Romană

Articolul face parte din ciclul „La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureştiului. Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor, 12 octombrie 2021. A se vedea și : Supliment cultural, La pas prin galeriile bucurestene. Notă: cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media ai Galeriei Romană (Jurnalul Bucureştiului şi Intell News Romania din 2016, Ultima Oră din 2019).

Galeria Romană: Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 1, sector 1, București

Arta între poezie și pictură: Vernisajul expoziției de pictură „gestuar” de Nora Blaj

Comunicat de presă

Marți, 12 octombrie 2021, cu începere de la ora 19, la Galeria Romană din București (B-dul Lascăr Catargiu nr 1, sector 1) va avea loc vernisajul expoziției „gestuar” al artistei Nora Blaj. Artist internațional care trăiește și pictează în Marea Britanie, Nora Blaj revine în România cu o serie de expoziții personale, primele având loc la București și la Timișoara.

„Mă pictez pe mine însămi, în diferite etape ale vieții mele” spune Nora Blaj și vă invită să descoperiți cel mai recent ciclu de lucrări intitulat gestuar: „„gestuar este un cuvânt căutat. El vine din nevoia mea de a aduna, ca în copilărie într-un ierbar, sub un nume, o colecție nu de flori și frunze, ci de gesturi învălmășite în mine prin ochi și inimă și transpuse, firesc, ca într-o autodictare, pe pânză sau hârtie; „gestuar” este un vârtej de emoții care, sper, au puterea să vă cuprindă.””

Nora Blaj este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru al European Artists e.v. Association, cu sediul în Velbert, Germania. Absolvă, la Timișoara, în anul 1993 Colegiul de Design Vestimentar și în anul 2000 Facultatea de Arte Plastice, la clasa profesorului Romul Nuțiu.

Nora Blaj are numeroase expoziții personale în România, Austria, Germania, Olanda şi Rusia şi participă la expoziții de grup în țară şi în străinătate. Lucrările sale se află în colecții private şi publice din Europa, America și Asia. Colaborează cu galerii de artă din Europa și participă la târguri de artă în Elveția, Belgia, Austria, Italia şi România. În 2008 obține premiul pentru cel mai bun artist al anului la Timișoara, iar în 2020 este decorată de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria „Artele plastice”.

Marca stilistică a Norei Blaj, spunea Dan Mircea Cipariu, este roșul cu linii de forță, un roșu al tensiunilor ce se așteaptă eliberate, un roșu cu pulsiuni între cromatici, semn al unui expresionism rafinat: Roșu de Nora.

„Mă inspiră tot ce adun în mine, bun sau rău, fără să le conștientizez pe loc. Ce văd. Ce aud. Ce simt. Ce aș vrea să simt. Ce mă răvășește. Toate disperările și toate bucuriile le adun până când nu mai au loc și atunci știu că a venit momentul să le pun pe pânză. Nu sunt fidelă unui stil de a face pictură, dar îmi sunt fidelă mie însămi când pictez. Mă pictez pe mine și picturile mele sunt etape din drumul meu, fiecare din ele importantă, unele picturi nefiind altceva decât „amprente”, receptacole pentru stări emotive, mai la începuturi febrile, optimiste, tonice, de la o vreme mai căutate, melancolice pe alocuri, culoarea mai lipsită de asprime.”

Parteneri ai evenimentului: Catena pentru Artă, Senso TV, Evenimentul Zilei, TVR 1, Jurnalul BucureştiuluiIntell News Romania, Ultima oră, Modernism, Agenția de Carte, Propagarta.

Program de expunere: 12 – 27 octombrie 2021.

Program de vizitare: de luni până vineri, între 10:00 – 18:00, iar sâmbăta între orele 10:00-15:00

Contact

Galeria Romană, office@galeriaromana.ro (tel: +40.31.107.92.75) Nora Blaj: norablaj.art/contact@norablaj.art (tel: +40.744.644.645/+44.7 935.443.605).

Participarea fizică la eveniment este permisă în număr limitat, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la  finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, dezinfectarea mâinilor și păstrarea distanței fizice sunt obligatorii. Vernisajul va fi transmis și online pe paginile de Facebook si Instagram ale Galeriei Romană.

A consemnat pentru Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”): Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției