Acasă Expoziții cultural-artistice Expoziție – eveniment „We Are Half”, care atrage atenția asupra inegalității de...

Expoziție – eveniment „We Are Half”, care atrage atenția asupra inegalității de gen, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene de la București

Dacă femeile ar participa la economia mondială în aceeași proporție ca bărbații, 13 trilioane de dolari ar fi generați suplimentar în anul 2030, adică nu mai puțin de 12 % din nivelul PIB-ului global, arată un studiu McKinsey („A collection of stories about our people, our capabilities, our research, and the ever-changing face of our firm”). Pentru a atrage atenția asupra inegalității de gen, Asociația Solidaritate și Egalitate, prin intermediul Tudor Communications și Feminism for Real și în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europeană la BucureștiAgenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și Agerpres, a lansat luni, 6 martie 2023, expoziția eveniment „We are half”–ce prezintă portretele și poveștile unor femei remarcabile din domenii precum știință, tehnologie, inginerie, medicină, antreprenoriat social, artă și cultură sau din apărarea drepturilor femeilor, dar și fotografii ale unor femei care s-au aflat în situații (deosebit de) tragice (război, exil, violență domestică, diverse tipuri de discriminare etc). Evenimentul face parte dintr-o amplă campanie „We Are Half–Stop Cutting Off Women!”, ce își propune să aducă în agenda publică discriminarea de gen sub toate formele sale.

„Provocările rămân structurale în ceea ce privește accesul femeilor la educație, la piața muncii, buna reprezentare a femeilor în politică samd. Suntem jumătate (N.R. din populație), dar cred că de multe ori spunem doar adevărurile pe jumătate, poate astăzi și în această săptămână, și în această lună, reușim să creăm un spațiu în care spunem hotărât, cu calm, că mai avem foarte mult de lucrat. La nivelul Comisiei Europene, la nivelul abordării europene, știți foarte bine, există o strategie europeană pentru egalitate de șanse, există o viziune orizontală – însemnând că toate politicile publice, toate finanțările europene vin la pachet cu o condiționalitate pe tema egalității de șanse. Inclusiv în planul național pentru redresare și reziliență, aveți acolo câteva elemente, mai ales care țin de accesul femeilor la educație”, a declarat Excelența Sa Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București.

„Agenția noastră are ca obiectiv două mari domenii de intervenție: egalitate de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice. Sunt două domenii copleșitoare în care sunt foarte multe lucruri de făcut și în care trebuie să avem o coeziune socială și să lucrăm împreună. Noi venim cu politici publice în special și cu intervenții care se centrează pe servicii, pe sprijin direct pentru femeile aflate în situații dificile, situații de risc, pentru victimele violenței domestice și violenței de gen. E nevoie de două principii care să ne anime în continuare – forță și solidaritate. Forța de a gândi și de a avea o voce comună și solidaritate în a lupta împreună, de a fi din ce în ce mai aproape și legate în suroritate”, a declarat Monalisa Cîrstea–directoare al Direcției pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Domestice din cadrul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), reprezentanta oficială a Luminiței Popescu, secretar de stat ANES.

„Dacă în 2015, ONU a lansat inițiativa HeForShe, cred că e timpul să adoptăm și noi SheForShe. Cred că aici e cu adevărat susținerea, cred că trebuie să avem mai mult curaj în a ne afirma în profesia noastră de jurnaliști, în a crede în propriile forțe. La nivelul instituției sunt primul director femeie. N-am știut asta decât atunci când am fost întrebată, nu a contat pentru mine acest lucru. Am lucrat deopotrivă cu directori bărbați în toate instituțiile în care am activat, dar am realizat doar atunci când o femeie mi-a spus acest lucru. Revin, cred că SheForShe ar trebui să înceapă acum. Și sunt convinsă că în drumul acesta al nostru și bărbații vor fi alături de noi,” a spus Claudia Nicolae – Directoare Generală Agerpres.

Campania WeareHalf are la bază numeroase studii și cercetări asupra fenomenului, precum și povești remarcabile. „Am pornit această campanie de egalitate de gen prin care ilustrăm conceptul de procente discriminatorii într-un mod metaforic, arătând că indiferent de câtă inechitate încă există în societate, sunt femei care au reușit lucruri incredibile, ce au schimbat comunități, ale căror fețe nu sunt cunoscute. Ca mamă și antreprenoare în serie, le admir și vreau să le facem poveștile vizibile, pentru a inspira și generațiile ce vin la solidaritate. Este o campanie în care îi privim pe bărbați ca parteneri egali și prin care ne dorim să creăm o dezbatere publică pentru a educa și a aduce mai multă prosperitate la toate nivelurile”, a spus Mihaela Raluca Tudor, fondatoarea Asociației Solidaritate și Egalitate și CEO Tudor Communications.

Câteva dintre statisticile recente

 • Cca 25% din românce au fost agresate fizic sau sexual de actualul sau fostul partener (Centrul Filia);
 • Sub 2% dintre angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență sunt femei (Sursa: ISU);
 • Cca 70% dintre medicii activi sunt femei. Chirurgia rămâne încă dominată de bărbați (Institutul Național de Statistică);
 • Peste 11% femei din Europa vor face cancer de sân (Societatea Europeană de Oncologie Medicală);
 • Doar 7,5% dintre piloții militari sunt femei-estimează Forțele Aeriene Române;
 • Doar 1/3 din absolvenții STEM (Science Technology Engineering Mathematics) din Europa sunt femei (raportul Comisiei Europene, Women in Digital Scoreboard 2021);
 • Sub 12% femei militar prezente în armatele membre NATO (Sursa: NATO);
 • Cca 11% dintre antreprenori, la nivel global, sunt femei (GEM 2020/21 Women’s Entrepreneurship Report);
 • Femeile de etnie romă reprezintă grupul minoritar cel mai vulnerabil din UE (Sursa: Comitetul Economic și Social European);
 • Doar 7,3% dintre cei mai apreciați dirijori ai lumii sunt femei (Studiu întocmit de portalul Backtrack);
 • Doar 7% dintre cei care au primit premiul Nobel sunt femei (Sursa: Nobel Prize Gender Gap);
 • Cca 40% din persoanele care lucrează în sectorul știință și inginerie din România sunt femei (Eurostat, 2020);
 • Ccca 67% dintre persoanele cu dizabilități nu au putut accesa o instituție publică pentru că nu sunt accesibilizate  (Studiul Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități, 2021);
 • Un lucrător din industria textilă câștigă în România de 14 ori mai puțin decât ceea ce e considerat un salariu decent la nivel european. (Raportul campaniei „Haine curate”);
 • Aproape 50% din totalul angajaților MAE (Centrală și Serviciul Exterior) sunt femei. (Ministerul Afacerilor Externe)

Expoziția prezintă 25 de fotografii, care ilustrează femei cu realizări deosebite, ale căror povești pot fi urmărite și pe platforma Asociația Solidaritate și Egalitate.

 • Simona Maierean este locotenent comandor, prima femeie din România care a pilotat un avion supersonic. Ea este și prima femeie pilot, din Europa, care a obținut certificarea de pilot comandant instructor pe aeronava C17 Globemaster din cadrul Grupului de Transport Strategic al SAC (Strategic Airlift Capability), o organizație internațională militară de transport aerian în domenii de importanță strategică.
 • Andreea Ingrid Vârlan a fost admisă la Academia Militară West Point, cea mai prestigioasă academie militară din SUA și una dintre cele mai importante în lume. Absolventa Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, din Breaza, a ocupat singurul loc alocat pentru România în anul 2022/ pentru promoția 2026, după un proces de admitere extrem de competitiv și selectiv.
 • Prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu este primul profesor universitar și primul conducător de Doctorat în Medicina de Urgență din România, reprezentanta României la Consiliul European de Resuscitare, președinta Comisiei de Medicină de Urgență al Ministerului Sănătății și a Colegiului Medicilor din România. Continuă să trateze pacienții din Unitățile de Primiri Urgențe și să efectueze misiuni cu echipajele SMURD.
 • Rodica Molnar din Târgu Mureș, fondatoarea Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID). Pornind de la propria experiență de mamă a unui copil cu diabet juvenil, Asociația sprijină copiii și aparținătorii acestora, oferindu-le consiliere medicală, psihologică și juridică, dar mai ales a schimbat politici de sănătate în domeniul diabetului juvenil în România.
 • Plutonierul adjutant Olivia Roxana Pop este paramedic, comandant în cadrul Detașamentului de pompieri Reghin-Punct lucru SMURD Ibănești, județul Mureș. Acum 20 de ani a devenit membră a primului echipaj SMURD din ţară înfiinţat în mediul rural. Serviciul acordă bolnavilor şi răniţilor asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească în zone foarte greu accesibile.
 • Organizația Femeilor Motocicliste din România, organizează annual marșul caritabil „Pink Ride”, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare asupra cancerului de sân-cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer la femei şi principala cauză de deces prin cancer la femeile din Europa. Fondurile colectate merg către pacientele din Asociația R.O.Z. 
 • Timea Farkas este o tânără ingineră română, doctorandă și asistentă de cercetare în cadrul Centrului de Cercetare în Tranziție Energetică, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Este câștigătoare a categoriei Young Energy Trailblazer în timpul Săptămânii Europene a Energiei Durabile din septembrie 2022.
 • Aurora Simionescu este cercetătoare română, doctor în astrofizică, unul dintre cei 13 români incluși în topul celor 100 de lideri ai inovației din Europa Centrală și de Sud. A activat în patru țări de pe trei continente diferite, în cele mai înalte structuri de cercetare și este multiplu premiată pentru eforturile în domeniul popularizării științei. 
 • Aurora Constantin este profesor la Universitatea din Edinburgh și membră a Institutului de Inteligență Artificială și Aplicațiile Acesteia (AIAI). Pentru munca sa de cercetare a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetare Științifică”.
 • Angelica Rădulescu (Manole) a fost muncitoare la o fabrică de confecții. Și-a dat angajatorul în judecată după numeroase abuzuri financiare și a câștigat definitiv procesul. După victoria obținută, alături de un grup de jurnaliste, a pus bazele ONG-ului „Haine curate” ce militează pentru drepturile femeilor din industria textilă.
 • Simona Mirela Miculescu este prima femeie cu rang diplomatic de ambasador din istoria diplomației românești, prima femeie care a condus Misiunea permanentă a României pe lângă ONU, prima femeie care conduce Delegația permanentă la UNESCO în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar și prima femeie purtător de cuvânt al MAE. A fost vârful e lance al campaniei diplomatice desfășurate de ministerele afacerilor externe și ministerele culturii din România și Republica Moldova, care a condus la înscrierea dosarului „Arta cămășii tradiționale cu altiță: un element de identitate culturală în România și Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial, în data de 1 Decembrie 2022, de Ziua Națională a României.
 • Anna Ungureanu este din anul 2014 dirijoarea principală a Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”. Ea a avut curajul să își asume acest rol, în ciuda faptului că în anii de studiu i s-a spus adesea că acesta este un domeniu al bărbaților. În 2022, Anna Ungureanu a fost aleasă reprezentanta României în World Choir Council.
 • Angela Achiței, președinta asociației „Alături De Voi” România și antreprenoare socială, a fost nominalizată în Top 100 Femei din Întreprinderile Sociale 2022.  Este unul din promotorii legii economiei sociale din România și a antreprenoriatului social din Republica Moldova.
 • Carmen Gheorghe, preşedinta E-Romnja (organizație feministă romă, apolitică și non-profit care luptă pentru drepturile fetelor și femeilor rome) a fost premiată de Departamentul de Stat al SUA pentru promovarea drepturilor femeilor rome. Titlul Women of Courage recunoaște femeile care au dat dovadă de curaj și leadership excepțional în susținerea păcii, justiției, drepturilor omului, egalității de gen și promovării femeilor, prin sacrificii personale, punându-și adesea viața în pericol. 

Fotografii care ilustrează femei aflate în situații-limită de viață

 • Instalația centrală Locuri uitate ale inimii mele-  Cuvinte sparte, creată de artista plastică Elena Andrei, ilustrează pe obiecte de porțelan pictat poveștile a peste 30 de femei care i-au încredințat traumele lor legate de violența domestică. Artista descrie inclusiv propria ei istorie de abuz emoțional și experiențele de violență verbală prin care a trecut. 
 • Flashmob Până când violența domestică și moartea ne vor despărți, în fața Camerei Deputaților.
  Membrii Comunității Declic au creat imaginea dramatică a voalurilor roșii care simbolizează efectele devastatoare ale abuzurilor fizice, pentru a atrage atenția asupra zecilor de femei ucise de partenerii lor. Acțiunea a avut efectul scontat. Legea privind monitorizarea electronică a agresorilor a fost promulgată.
 • Protest femei Ambasada Iranului la București  
  Zeci de persoane, majoritatea femei, au demonstrat la sediul Ambasadei Iranului din Bucureşti după ce Mahsa Amini a fost arestată, la Teheran, pentru că nu și-a acoperit părul în public, așa cum prevede codul vestimentar local. După uciderea femeii, Iranul a fost zguduit de manifestaţii şi proteste soldate cu zeci de morţi. 
 • Toată lumea pregătită pentru război! O tânără cu o manichiură impecabilă și foarte veselă mânuiește o armă în timpul unui antrenament de luptă pentru civili,  înaintea invaziei de către trupele rusești. Aceste instruiri au fost organizate de Unitatea Forțelor Speciale Azov, aparținând Gărzii Naționale a Ucrainei, în Mariupol, regiunea Donețk. 13 februarie 2022

 • O polițistă ucraineană este copleșită de emoție după ce a asistat populația civilă evacuată din Irpin, la periferia orașului Kiev, Ucraina.
 •  O refugiată din Ucraina stă în dreptul ferestrei unui tren cu destinația Lvov, la Kiev, Ucraina. Oamenii fug din Ucraina, pentru început în vecinătate, în Republica Belarus. Animăluțele de companie îi însoțesc pe mulți refugiați în această destinație către necunoscut. 
 •  Valentyna Konstantynovska, o ucraineancă în vârstă de 79 de ani, învață să folosească o armă în timpul antrenamentului de luptă pentru civili, organizat de Unitatea Forțelor Speciale Azov, aparținând Gărzii Naționale a Ucrainei, la Mariupol, regiunea Donețk, estul Ucrainei, duminică, 13 februarie 2022, înaintea invaziei rusești.
 •  O femeie devastată de suferință deplânge casele avariate de un atac aerian rusesc, potrivit localnicilor, în Gorenka, în afara capitalei Kiev, Ucraina, miercuri, 2 martie 2022. Milioane de cetățeni ucraineni au rămas fără locuințe ca urmare a invaziei ruse.
 • Oleksandra Matviiciuk, avocată din Ucraina, președinta ONG-ului „Centrul ucrainean pentru libertăți civile”, este laureata Premiului Nobel pentru pace 2022. Matviichuk și echipa ei, formată din aproximativ 20 de persoane, au luptat la propriu pentru drepturile omului în Ucraina. 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 6-8 martie, orele 09h00-17h00, în sediul Casa Europa (House of Europe) din Strada Vasile Lascăr, nr. 31. Intrarea este liberă.

Nota redacției