Acasă Distincții cu caracter religios Festivalul de reconstituire istorică și educație pentru patrimoniu „Micia Rediviva” (Ediția...

Festivalul de reconstituire istorică și educație pentru patrimoniu „Micia Rediviva” (Ediția a IV-a)

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în parteneriat cu Primăria Comunei Vețel și Filiala Deva a Asociației Terra Dacica Aeterna organizează duminică, 28 august, Festivalul de reconstituire istorică și educație pentru patrimoniu „Micia Rediviva”. Aflat la cea de-a 4-a ediție, evenimentul își propune să atragă atenția asupra unui patrimoniu arheologic deosebit de valoros, dar și să transmită publicului interesat, într-un limbaj accesibil și atractiv, rezultatele cercetărilor arheologice de aici. Cu această ocazie, pe șantierul arheologic Micia se va desfășura și „Ziua  Porților Deschise”.

Programul evenimentului

  • 11h00–Deschiderea oficială
  • 11h30–Deschiderea taberelor militare și a atelierelor (gastronomie antică, jocuri romane, meșteșuguri)
  • 13h00–Ghidaj în situl arheologic Micia
  • 14h00–Concurs surpriză cu premii pentru cei mai mici participanți
  • 15h00–Reconstituirea unui ritual antic
  • 16h00–Prezentarea taberelor militare
  • 16h30–Gladiatori în arenă!

Vă așteptăm, așadar, duminică, 28 august 2022, pe platoul Amfiteatrului Roman din cadrul sitului de la Micia, com. Vețel, jud. Hunedoara.

Secția Relații Publice și Marketing Cultural 
Website: www.mnir.ro

Nota redacției. Terra Dacica Aeterna s-a înființat oficial la 1 iunie 2007 la Cluj-Napoca, la inițiativa unor pasionați de istorie antică. Chiar de la început în rândurile membrilor asociației s-au aflat istorici-arheologi specializați pe perioada antică, sau studenți care urmau acest drum. Astfel s-a început studierea documentației istorice legate de echipamentele antice, căutarea modalităților efective de recreere a acestora, precum și observarea fenomenului de „reenactment” în restul lumii, acolo unde acesta este o metodă efectivă de predare a istoriei. Apar astfel în cadrul asociației noastre primele replici după echipamente române din România, precum și primele replici după un echipament complet de dac din lume.

Terra Dacica Aeterna este prima asociație din România care se ocupă cu reenactment-ul legat de perioada antică. Reeenactment-ul este o modalitate prin care istoria este „retraită” la propriu, prin confecționarea de îmbrăcăminte, arme, unelte, locuințe, pe care pasionații de reenactment (reenactorii) le folosesc în cadrul unor momente mai mult sau mai puțîn regizate. Confecționarea echipamentului se face în urma studierii izvoarelor istorice legate de perioada de timp care se dorește a fi „reînviată”, astfel încât totul să fie cât mai aproape de realitatea acelor vremuri. Perioada istorică aleasă de pentru a fi prezentată publicului este cea în care s-au desfășurat conflictele militare dintre daci, români și sarmați, adică aproximativ secolele I i.Hr–II d.Hr.

Astfel, în cadrul asociației sunt prezente trei mari grupări: dacii, românii și sarmatii. În afară de aceste grupări, în asociație s-au recreat și echipamente ale unor aliați ai acestor popoare, cum ar fi celții, burii, palmyreenii, batavii. Sunt recreate atât momente din istoria militară a acestor popoare precum și cele din viață civilă sau religioasă. La ora actuală, Terra Dacica Aeterna  are în jur de 70 de membri din toată țară. Sediul oficial al asociației este în Cluj- Napoca, iar două filiale au fost înființate în Sibiu și Deva. Până în prezent, asociația a fost prezența în peste 100 de manifestări legate de prezentarea istoriei antice de pe acest teritoriu.