Acasă Economie Ioana Arsenie, Strateg financiar-Trusted Advisor: Simulatorul de Business este o armă pentru...

Ioana Arsenie, Strateg financiar-Trusted Advisor: Simulatorul de Business este o armă pentru IMM-urile care știu că scenariile multiple fac parte din normalitate

Ce facem când ipotezele de lucru luate în considerare la început de an la construcția bugetară se modifică? Ioana Arsenie, strateg financiar Trusted Advisor Strategy & Finance, oferă recomandări pentru IMM-uri, din perspectiva strategică și financiară.  În situații de volatilitate accentuată, fie că este vorba de creștere accelerată sau de degradare agresivă a activitații, cuvântul cheie este agilitatea. Viteza de reacție a strategului financiar este esențială în situații precum:

  • Calculul managerial al prețurilor, ajustate în raport cu materii prime, costuri de producție (salarii, regie), costuri de logistică și distribuție; în final – focus pe marjă.
  • Politica de discount și credit comercial
  • (Re)dimensionarea corectă a liniilor de finanțare și actualizarea costului finanțării
  • Control accentual pe liniile de costuri din buget cu variații de peste 15-20%
  • Întărirea guvernanței și a aplicării cu rigurozitate a politicilor din companie pentru a preveni accidente și pierderi suplimentare (credit comercial cu risc, stocuri blocate, nevandabile, pierderi în ciclul de producție, risc valutar, securitatea datelor).

Ce pot face IMM-urile pentru o poziționare câștigătoare în mediul economic instabil? Pregatim scenarii de recesiune?

Spre deosebire de un context previzibil, relativ constant sau cu evoluție sezonieră, urmând aproximativ același model de la un an la altul, indexat cu o creștere „normală”, controlabilă, într-un context de volatilitate procesele din zona de finance și operațiuni sunt diferite:

  • Monitorizarea rezultatelor trebuie făcuta în timp real. Chiar dacă se lucrează cu un nivel de precizie mai mic este esențial să fie efectuate ajustări asupra claselor principale de venituri și cheltuieli din buget, respectiv de încasări și plăți din cash-flow.
  • Abordarea pesimistă: cel mai slab/pesimist scenariu de profit / cash net.
  • Includerea unor „rezerve” în buget și cash-flow necesare evitării blocajelor.

Astfel, recomand antreprenorilor să realizeze un Buget și Cash-Flow dinamic–respectiv un Simulator de Business–în care să actualizeze permanent cifrele, conform informațiilor noi și respectând principiile de prudență de mai sus. Se lucrează în minim 2 variante:

  • Cel mai pesimist scenariu
  • Scenariul optimist

Și se analizează rezultatele lunare, cu maximă atenție pe cash-flow, nu doar pentru 1-2 luni, dar și în continuare, ținând cont de eșalonările contractate. De ce? Pentru că este necesar să te asiguri că iei deja măsurile care te vor ajuta să ai o situație favorabilă peste 3, 6, 12 luni..când va fi prea tarziu.

Simulatorul de Business este alternativa la bugetarea clasică, statică, complet inadecvată condițiilor actuale.

Am implementat acest instrument în companii din domenii diferite: HoReCa, medical, transporturi, comerț, agri, cu rezultate foarte bune. Antreprenorii constată cât de relevant este sprijinul din zona finance, adecvat, iar Simulatorul de Business este un instrument care vorbeste pe limba antreprenorilor și este foarte aproape de modul lor de gândire, bazat pe evaluarea permanentă a oportunităților și riscurilor și scenarii variate de lucru”, adaugă Ioana Arsenie. Mai mult, am construit Tusted App-aplicație accesibilă pentru firmele până la 1M€, în care bugetarea și simulatorul de business sunt funcționalități prietenoase și cu un minim de ghidaj, oferă autonomie antreprenorilor în conducerea businessului dpdv al managementului financiar.

Financial Strategist, ACCA
(+40) 727 765 520

Ioana Arsenie, strateg financiar–fondator Trusted Advisor Strategy & Finance a început cariera în consultanță, într-o firmă românească, cu clienți antreprenori români, și ulterior într-o firmă străină, unde a lucrat pentru companii străine, preponderent clienți francezi. Astfel, primii 4 ani au definit standardele în profesie, alături de calificarea ACCA. Ulterior, în rolurile de management operațional și strategic, în România și regiune, Ioana Arsenie a descoperit cât este de important ca funcția financiară să fie dublată de implicarea în strategia de business. A fost iness Partner în multinațională și a coordonat, în calitate de membru non-executiv proiectele de strategie ale companiei, în vederea dublării rezultatelor în 7 ani. Din 2015, Ioana Arsenie a decis să pună la dispoziția IMM-urilor tot ceea ce știe să facă, prin servicii integrate de strategie financiară și contabilitate, în cadrul firmei proprii, Trusted Advisor Strategy & Finance și ajută companiile să aibă strategii financiare sănătoase și clare, prin profesionalism și digitalizare. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați site-ul Trusted Advisor

Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) este o organizație globală de experți contabili (fondată în Marea Britanie și cu sediul la Londra care conferă calificarea profesională de Chartered Certified Accountant  pe plan mondial) și una din cele mai mari organizații de contabili din lume având  în prezent una dintre cele mai rapide rate de creștere a numărului de membri și studenți (peste 122 000 de membri și 325 000 de studenți și afiliați în 170 de țări), fiind membru fondator al International Federation of Accountants (IFAC). Pe lângă sediul central din Londra, ACCA mai deține un centru administrativ la Glasgow și 80 de birouri locale, dintre care unul la București. ACCA este Termenul de „Chartered” din calificarea ACCA se referă la Carta regală conferită în 1974 de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit. Întrucât titlul de Chartered Certified Accountant este protejat legal, persoanele care îl folosesc pentru a se desemna trebuie să fie membri ai ACCA și, dacă desfășoară misiuni de expertiză contabilă sau audit, trebuie să respecte reglementări adiționale, cum ar fi cele care instituie necesitatea de a deține un certificat de liberă practică, obligația de a încheia asigurări de răspundere civilă și obligația de a se supune la controale din partea ACCA.

Notă. A se vedea și celelalte articole despre Trusted Advisor în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției