Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Fungicide și pesticide care provoacă cancer și probleme cu glanda tiroidă aplicate...

Fungicide și pesticide care provoacă cancer și probleme cu glanda tiroidă aplicate pe citricele vandute in Romania

imageImazalil (E233) este o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante. Utilizarea acestei substanțe în agricultură este interzisă de legislaţia UE. Portocalele, lămâile, mandarinele sau alte citrice tratate cu substanţe periculoase pentru om sunt importate mai ales din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Si totusi aceasta substanta se regaseste la citricele din Grecia, Italia, Spania, tari ddin UE!

De Turcia numai de bine, astia pun din toate cu toptamul, sa fie, ca ei oricum nu sunt afiliati niciunde si nu-i controleaza nimeni!

imageDe foarte mult timp diferite pesticide și fungicide, unele extrem de periculoase sunt pulverizate pe citricele aflate in trazit astfel încât acestea să nu putrezească în perioadele de timp lungi in care sunt transportate și depozitate.

Citricele expuse la aceste pesticide sunt marcate pe cutii cu un mesaj ceva de genul: “Tratate pentru a li se menține prospețimea în tranzit cu una sau mai multe din următoarele variante: Imazalil, Orthophenylphenate, Tiabendazol. Acoperită cu substante petroliere uzuale pentru alimentele vegetale, petrol, ceară de albine, sau shellac pe bază de ceară sau rășină, pentru a menține prospețimea.”

Ce este totusi Imazalilul?

imageUtilizat pentru a preveni mucegairea și dezvoltarea ciupercilor la citrice, Imazalil este produs în Statele Unite și în străinătate. Imazalil este un fungicid extrem de frecvent utilizat și, totodata si un cunoscut produs cancerigen. Este, de asemenea, o toxina care afecteaza dezvoltarea și reproducerea. Imazalil este toxic pentru pești și pentru mediu.

Cât de mult fungicid Imazalil  se afla pe o portocală?

imageLa Agenția De Protecție A Mediului (EPA – SUA) s-au stabilit nivelurile de expunere pentru fungicidul Imazalil. La o persoana adulta aceste niveluri sunt cuprinse între 1750 și 3500 de unități pe zi pentru un individ de 70 kg, de sex masculin. Limitele pentru un copil de 20 kg sunt de 50 de unități pe zi, pentru o expunere cronică (continua), și de 333 pentru un copil în criză acută de admisie (adica la un moment dat). Reziduul din această substanta chimica toxica la portocale a fost testat ca fiind cuprins între 8 micrograme si 79 micrograme în 0,10 kg portocale pentru piața internă de portocale.

Pentru portocale de import, valori cuprinse între 15 și 74 micrograme au fost găsite. imageLa portocalele organice și ecologice produse intern (SUA) au arătat ca NU exista niveluri de contaminare cu aceasta substantă chimica. Portocalele organice de import nu au fost testate.

Asteptam cu viu interes si studiile ce vor veni candva de la cei de la ANSVSA…. La fel ca si studiile de la agentia de monitorizare a activiatilor nucleare, agentie care afla din presa ca sunt radiatii! Ca asa-i la noi!

Cât de multe portocale expuse la pesticide este sigur să mănânci odata?

imageConform statisticilor prezentate de către EPA și Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, Programul de Monitorizare al Pesticidelor, cea mai mare cantitate de portocale , care este sigur pentru copii sa fie ingerata într-o singură zi este de 0.4 kilograme.

Cantități de toxine la o portocala sau lamaie diferă de la fruct la fruct, de la furnizor la furnizor. Dacă pe piața internă de portocale conține doar 9 micrograme la 100 de grame de portocale veți fi în condiții de siguranță si veti putea manca mai multe portocale, cu toate acestea, în testarea a peste 700 de probe de portocale, atât americane cat și importate, portocalele conțineau toxina la niveluri variind de la 9 la 79 micrograme în 0,10kg citrice.

Pentru a fi în siguranță, trebuie să presupunem că nivelurile superioare de toxine posibile sunt pe o singura portocală!

imagePentru a mânca în condiții de siguranță portocale fără supradozare si favorizarea aparitiei cancerului -inducerea produsa de toxina Imazalil, informațiile de la USDA, Programul de Monitorizare a Pesticidelor arata că 0.4 kg de portocale ar putea fi pragul maxim de toxicitate pentru un copil de 20 de kg, daca sunt consumate la un moment dat. Pentru un adult, cantitatea de portocale este de aproximativ 0,63 kilograme. O portocala cantareste aproximativ 0.2 kilograme. De cele mai multe pesticidele sunt pe pielea fructului. Acestea fiind spuse, consumul a două portocale ar putea provoca o suprasarcină toxica de Imazalil pentru un copil, și trei portocale ar putea fi toxice pentru un adult.

Care sunt nivelurile sigure de expunere la pesticide și toxine?

imageDepartamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA),  Programul de Monitorizare al Pesticidelor (PDP) , a declarat cantitatile de produse chimice și pesticide ce contin o cantitate tolerabilă ca să fie luate si consumate pentru perioade lungi de timp, ceea ce ei numesc nivel cronic, și, de asemenea, cantitatile acute de doză, ceea ce înseamnă suma tolerabila pentru ingestie la un moment dat. Aceasta este măsurată în unități numite PAD, care vine de la Doză Ajustată la Populație. Prin Quality Food Protection Act  (FQPA) se recunoaște faptul că, copiii sunt mai sensibili la toxine, astfel încât acestea sunt mandatate la o testare separata pentru ei.

Aberatia zilei

image“Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!”

Autorul celebrei fraze nu ne spune insa in ce conditii si cu ce anume am putea indeparta substanta toxica!

Daca folosim apa calda, substanta aflata in porozitatile citricelor va deveni lichida si va fi impinsa in interior ajungand astfel la pulpa fructului!

Presupunand prin absurd ca aceasta nu a ajuns deja in timpul stagnarii de dupa aplicare, ceea ce este o iluzie, fie vorba intre noi, dat fiind faptul ca un fruct este in sine o fiinta vie, fiinta care respira, se transforma, traieste intr-un cuvant, in timpul spalarii cu apa calda mai rau l-am contamina.

imageSolutia ar fi nu incalzirea prin spalare cu apa calda ci racirea pe cat posibil a fructului (urmarind practic solidificarea substantei IMAZALIL), curatarea cojii cu manusi fine, albastre, de laborator (prietenii stiu de ce), evitarea pe cat posibil a atingerii pulpei in timpul curatarii, impiedicand trecerea particulelor solide de pe suprafata cojii pe suprafata pulpei fructului, spalarea cu apa rece ca ghiata, spalarea pe maini (daca nu ati folosit manusi) si abia apoi consumul! Procedand astfel sansele de supravietuire cresc exponential!

 

Cu apa calda?

In nici un caz!

Mare atentie

imageLa temperaturi relativ ridicate – 50oC substanta devine lichida! Pulverizarea ei se face deci la o temperatura mai mare sau egala cu 50oC, fierberea IMAZALIL producandu-se la 347oC.

Deci incalzirea favorizeaza raspandirea in corpul fructului!

Doza letala medie, LD50, este de 227 mg/kg (la soarice – administrare orala), 4200 mg/kg (iepure, contact dermic) si de 16 mg/l/4 h (la soarice – prin inhalare).

Solubilitatea in apa – 1400 mg/L (20 °C), este relativ scazuta.

SUBSTANTA TOXICA; prin inhalare, ingestie sau contact cu pielea cu material poate provoca vătămări grave sau deces. Contact cu substanța topită  poate provoca arsuri grave ale pielii și ochilor. Evita orice contact cu pielea. Efectele cauzate de contact sau inhalare pot fi intârziate. Focul poate produce substante iritante, corosive și/sau gaze toxice. Scurgerile de control al incendiului sau diluarea cu apă pot fi corosive și/sau toxice și poluante. (ERG, 2016)

Sinonime:

  • 1-(2-(2,4-DICHLOROPHENYL)-2-(2-PROPENYLOXY)ETIL)-1H-IMIDAZOL
  • ENILCONAZOLE
  • IMAZALIL

 

Concluzie

imageLegislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură. Dar în multe ţări din UE si din afara UE nu există limite pentru fermieri. Si asta se vede si din etichetele ce insotesc articolul! Intr-adevar legislatia UE e respectata in mai toate tarile! Dar nu acum!

Citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman! Substanța este cancerigenă. Atacă preponderent ficatul şi rinichii.

Daca nu aveti dexteritati speciale de decojire mai bine le lasati la pastrare pe rafturi!

Mult mai bine pentru dumneavoastra si pentru copii dumneavoastra.

 

Surse bibliografice:

 

http://www.pesticideinfo.org

http://gestis-en.itrust.de/nxt/gateway.dll?f=id$t=default.htm$vid=gestiseng:sdbeng$id=496439

http://whatsonmyfood.org/level.jsp?food=OG&pesticide=604

http://www.ams.usda.gov/AMSv1.0/pdp

http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=activesubstance.detail&language=EN&selectedID=1465

https://www.naturalnews.com/040339_imazalil_pesticides_oranges.html