Acasă Conferinte, Dezbateri Jurnalistul, încotro? Despre alegerile şi deciziile din cariera unui jurnalist de Ziua...

Jurnalistul, încotro? Despre alegerile şi deciziile din cariera unui jurnalist de Ziua Mondială a Presei, cu Tudor Communication (invitată Alice Iacobescu)

Notă. Libertatea presei constă în desfășurarea activităților specifice presei de strângere și transmitere de informații de interes public prin intermediul canalelor media, fără intervenția guvernului. Libertății de expresie i se atribuie, dintr-o perspectivă istorică, un rol esențial în influențarea pozitivă a calității vieții cetățenilor, datorită modului în care susține practicile sociale ale democrației, pieței libere și investigației științifice și jurnalistice, responsabile pentru competitivitatea națiunilor.

Libertatea presei este un drept fundamental al omului recunoscut și protejat prin lege în majoritatea statelor moderne. Acest drept este strâns asociat cu libertatea de exprimare și este o componentă a acesteia.

Pentru ca libertatea presei să fie reală, publicul și mass-media necesită acces neîgrădit la informații. Accesul la informații împuternicește publicul să dezvolte o imagine adecvată și să-și formeze o opinie critică și realistă cu privire la societatea în care trăiește și la autoritățile care îl guvernează încurajează participarea corect informată a acestui public la chestiunile care îl privesc, prezintă capacitatea să impună transparență la nivelul instituțiilor publice în ceea ce privește gestionarea fondurilor publice și tragerea la răspundere a funcționarilor publici, expunerea și sancționarea corupției și să legitimeze administrația ca serviciu public.

Ziua Internațională a Libertății Presei

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat 3 mai a fi Ziua Internațională a Libertății Presei sau Ziua Mondială a Presei, observată pentru a conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor obligația lor de a respecta și susține dreptul la libertatea de exprimare consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948 și care marchează aniversarea Declarației de la Windhoek, o declarație a principiilor presei libere elaborată de jurnaliștii din ziare africane în Windhoek în 1991.

De Ziua Mondială a Libertății Presei, în cadrul campaniei Respect jurnalistii, TUDOR Communication vă invită la un nou atelier de discuții, pe 3 mai 2022, ora 18h00, prin aplicația Zoom (Meeting ID: 867 4384 1711, Passcode: 069306)
În cele aproape 30 de traininguri din Academia Jurnaliștilor, experimentați colegi de breaslă s-au oferit voluntar să împărtășească din experiența lor ziariștilor din comunitatea 2valuereporters. De data aceasta, Alice Iacobescu, jurnalist cu 30 de ani de experiență în presa audiovizuală, vorbește despre condiția jurnalistului și alegerile din propria sa carieră.

Tema: Jurnalistul, încotro? Despre alegerile şi deciziile din cariera unui jurnalist

Subiecte discutate (dezbătute)

  •  Solidaritate și spirit civic în jurnalism;
  • Midcareer crisis–cum se reinventează un jurnalist după 20 de ani de experiență;
  • Alegeri, opțiuni, exit;
  • Valorile la care ne raportăm ca jurnaliști, mai ales pe timp de criză;
  • Ce ar trebui să se întâmple astfel încât jurnalismul și jurnaliștii să fie respectați?.

Locurile sunt limitate, iar înscrierea se va face în ordinea cronologică. Așteptăm confirmarea până cel mai târziu 2 mai, ora 18.
Vă puteți înscrie pe site la Formular de înscriere. Cursuri și Traininguri

Nota redacției