Acasă Oameni suntem Oameni suntem. Reflecții personale sub fomă de „tablete” despre sănătate. Corespondență de...

Oameni suntem. Reflecții personale sub fomă de „tablete” despre sănătate. Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)

sofia
SGK

  • Medicina modernă evoluează într-un ritm trepidant, noi și noi descoperiri asigură rezolvarea problemelor – odinioară considerate fatale. Specializările în teritorii din ce în ce mai restrânse ale domeniului conduc spre conturarea unor discipline noi, implicit la apariția tratării sui-generis  ale celor mai diverse părți ale corpului uman detașate de restul organismului. În cadrul reumatologiei – de pildă – te poți adresa doctorului care se ocupă exclusiv de vindecarea durerilor cauzate de deformările degetelor mâinilor; astfel toate bolile generate de reumatism vor primi terapia adecvată în conformitate cu localizarea lor, ca atare specialistul cunoscător al părții  respective al corpului va indica medicația potrivită. Rare sunt cazurile în care un medic are paleta largă a cunoștințelor și poate să răspundă multiplelor întrebări ivite. Cunosc un doctor de familie care este supra-solicitat fiindcă – după opinia celor care au avut norocul să fie pe lista sa – el nu tratează (numai) boala, el tratează pacientul…
  • În vederea întrunirii săptămânale a cercului nostru de amici, întrunire de la care nu lipsim decât în caz de boală, prietena mea, mi-a interzis să pun în discuție implantul căruia urmează să i se supună în curând. Fiind vorba de un cerc restrâns de cunoscuți, unde de ani de zile cei prezenți încearcă să se sprijine reciproc în diversele probleme care se ivesc, n-am înțeles reticența ei dar ea mi-a explicat : „când am trecut prima dată prin această experiență, am vorbit în prealabil despre subiect, în mod firesc, cu mai multă lume. Care a fost rezultatul ? Fiecare interlocutoare a cunoscut pe cineva în situație similară și fiecare – fără excepție – a avut de suferit, a leșinat, a avut dureri insuportabile, implantul nu i-a reușit sau a murit de septicemie…”
  • Încet – încet, se pare că revenim la viața anterioară „coronei” deși, după opinia multora, traiul nostru va fi diferit de ceea ce fusese înainte… Izolarea ne-a determinat să ne sălbăticim puțin, unii dintre noi dezvoltăm de-a dreptul un soi de ușoară paranoia. Comportamentul cu care ne-am obișnuit în răstimpul îndelungat al carantinei nu se va lăsa remediat cu ușurință. Suntem suspicioși unii cu alții, încercăm să nu ne apropiem prea mult de semenii noștri – ce-i sigur e sigur – suntem tentați să renunțăm la micile bucurii de odinioară. Sperăm, totuși, într-o oarecare ameliorare a situației actuale; poate  viața noastră se va întoarce la parametri timpului  de mult abandonat dar încă proaspăt și viu în memoria noastră ?
  • Trăim sub auspiciul „Coronei” cu noile reguli în speranța că ele nu se vor eterniza, deși, nimeni nu poate prevedea viitorul! Corona face parte din viața noastră, probabil are să mai rămână în preajmă un timp oarecare spre a ne prescrie criteriile potrivit cărora  să ne organizăm zilele; (și anii ?) Ar fi de dorit ca forurile internaționale de resort să tragă concluziile corecte de pe urma pandemiei care a afectat practic tot globul și să adopte – spre binele nostru al tuturor – o politică de reconciliere, de ajutor reciproc pe toate planurile. În ipoteza în care – printr-o minune – s-ar realiza o adevărată colaborare în lume, cu toții am avea doar de câștigat…

Sofia Gelman–Kiss (Dr. în Muzicologie, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)

Alte articole ale autoarei Sofia Gelman–Kiss în Jurnalul Bucureştiului

Articolul precedentMarile Loji Masonice din România
Articolul următorDeschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Complexul Muzeal Arad
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.