Acasă Interviu Politicienii trebuie să fie glasul poporului, Interviu cu Președintele Academiei Române, Acad....

Politicienii trebuie să fie glasul poporului, Interviu cu Președintele Academiei Române, Acad. Prof. Ioan – Aurel Pop

273
2

Ceea ce nu înțeleg  unii oliticienii de astăzi, este că acceptând delegarea puterii de la popor, și-au asumat o misiune, iar această misiune este să fie purtătorii glasului poporului. Glasul Poporului Român, în acest moment și în istoria să este un popor creșțîn. Poporul Român, este un popor Creștin Ortodox. Jurământul depus nu este în numele meu cum că eu am să respect ceva. Jurământul depus este în primul rând în numele celor care te-au trimis. Tu nu ai voie să refuzi jurământul pe Cartea Sfântă sau să spui „Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, pentru că cei care te-au trimis sunt și ei creștini.

Eu nu cunosc cu excepția reprezentantului în Parlament, al turco-tătarilor, să spunem al musulmanilor, sau cu reprezentantul evreilor, care sunt alte religii, nu alte confesiuni, sunt alte religii, nu cunosc vre un motiv că un reprezentant al poporului acestuia care trăiește între granițele României și care cuprinde și minorități etnice sau cum să le spun, comunități naționale, altele decât cea Română, nu cunosc vre un motiv, de a nu recunoaște, fiind că neacceptând să spui „Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, deși Dumezeu este și musulman și evreu, știm această căci sunt nume diferite, suntem ecumenici și biserica noastră recunoaște acest lucru, nu cunosc vre un motiv decât, motive teribiliste, motive legate de adolescență întârziată, va rog să va uitați la conduită unor parlamentari, a unor oameni politici români și chiar a unor intelectuali, care nu fac politică dar vor să epateze, vor să iasă în evidență, așa cum vrea un adolescent de 16-17 ani să își uimească amicii sau pe cei mai mari și să fie el în centrul atenției.

Avem politicieni care nu s-au maturizat politic dar avem și politicieni ceea ce este foarte grav, care nu își înțeleg menirea și atunci, cum să câștige acești politicieni încrederea Poporului Român, care este un popor Creștin? Creștinismul ne poate apară identitatea noastră că popor român dar și identitatea Europei așa cum au cunoscut-o înaintașîi noștrii și cum am vrea și nu numai că am vrea, este imperativ necesar să o ducem și noi mai departe dacă vrem să fie Europa.

Dacă bănuim că se va numi altminter și că va avea la baza alte valori, atunci putem să predicam schimbarea totală, globalizarea, amestecarea și așa mai departe. Deocamdată suntem un popor de peste 20 de miioane, la Dunăre și la Carpați cu alte milioane prin lume și ar trebui să îi conștientizăm pe cei care ne reprezintă că au misiunea de a fi la fel cu poporul. Dacă nu înțeleg acest lucru, sunt liberi. Trăim într-o societate liberă și democratică, care atunci să trăiască liberi cu libertatea lor. Să nu își asume libertatea în numele unora pe care nu îi pot reprezenta. Asta este drama după părerea mea! Iar încrederea în asemenea politicieni va continuă să scadă fiindcă poporul în ansamblul lui, să zicem că poate fi păcălit odată.

Poate fi păcălit o parte din popor de mai multe ori dar nu poți să păcălești tot timpul întreg poporul! Nu se poate acest lucru! Popoarele au un simt deasupra simțului indivizilor care ne face să trăim că un subiect colectiv și poporul asta oricât de defecte ar avea, oricât lipsit de spirit, de solidaritate ar fi, oricât de mult individualism ar fi în noi, oricât de mult ne-am nimicnicii și ne-am critică și i-am critică pe toți, totuși are niște calități, care îl țîn încă împreună.

Și cred că de Ziua Națională nu putem avea alt mesaj decât acesta: Altminteri ne risipim cu voia noastră, dacă predică un vânt că să culegem furtună. Dacă spunem că creștinismul este ceva acolo, da, nu merită mare atenție, ne-am greșit menirea în calitate de conducători. Un particular poate să spună oricând ce vrea, sunt televiziuni radio-uri, Facebook, Instagram, care găzduiesc toate minunile de pe lumea asta, însă calitatea de om politic, membru al elitei conducătoare, incumbă anumite reguli pe care eu le-aș prelucra la intrarea în parlament. În clipa în care unul vrea să devină candidat, l-aș instrui în legătură cu misiunea pe care trebuie să o aibă!

Acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române (istoric român, profesor universitar  și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj între 2012 – 2020, membru titular, din 2010 și președinte, din 2018 al Academiei Române)

 

Lucrări științifice ale autorului publicate sub egida  Jurnalul Bucureştiului

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.