Acasă Invatamant, Educatie România du dispune de statistci ale pacienților cu afecțiunea de Limfedem (edem...

România du dispune de statistci ale pacienților cu afecțiunea de Limfedem (edem limfatic) – de care suferă o mare parte a pacienților supuși unor intervenții chirurgicale oncologice

La nivel global, cca 40% dintre pacienții care au suferit intervenții chirurgicale oncologice sau care au parcurs scheme de tratament ce includ radioterapie și chimioterapie sunt afectați de apariția limfedemului secundar (acel tip de edem limfatic care apare într-o regiune a corpului, atunci când vasele limfatice ce au rolul de a colecta limfa din acea regiune, care erau sănătoase în precedență, suferă o leziune organică sau sunt suprasolicitate funcţional, la un moment dat, de-a lungul vieţii, astfel încât devin incompetente morfo-funcțional). Deşi este o afecţiune identificată la un număr ridicat de pacienţi, România nu are nici date statistice, nici proceduri clare în partea de prevenţie, diagnosticare şi gestionare a acesteia.

Notă. Limfedemul reprezintă o acumulare anormală a unui lichid bogat în proteine-limfă în interstițiu din cauza unui defect în sistemul de drenaj limfatic. Cel mai frecvent afectează extremitățile, dar poate implica fața, organele genitale sau trunchiul. Limfedemul este cauzat de sistemul limfatic compromis care împiedică sau diminuează întoarcerea limfei. Circulația limfei poate fi întreruptă și dacă nodulii (ganglionii) limfatici sunt afectați în următoarele feluri: au fost îndepărtați pe cale chirurgicală, s-a făcut radioterapie pe aria respectivă, celulele canceroase au blocat ganglionii. Limfa provine din lichidul interstiţial, transudat din capilarele sanguine. Reîntoarcerea din spaţiul interstiţial în circulaţie este asigurată de sistemul venos şi limfatic. Compoziţia limfei este asemănătoare lichidelor spaţiului extracelular, diferind foarte puţin de cea a plasmei sanguine. Limfa conţine: apă, electroliţi, proteine, fibrinogen şi protrombină, enzime, grăsimi (în perioadele digestive). Sistemul limfatic este alcătuit din: capilare limfatice, vase limfatice, ganglioni limfatici, trunchiuri limfatice. Limfedemul este o afecțiune cronică progresivă care are efect atât asupra sănătății fizice cât și psihosociale. Diagnosticul precoce și începerea intervențiilor în stadii incipiente duc la rezultate favorabile. Există și complicații care cresc morbiditatea precum: dezvoltarea celulitei recurente, infecțiile bacteriene sau fungice si limfangioadenita.

Statisticile de peste hotare arată că o parte considerabilă a pacienţilor supuşi unor intervenţii şi tratamente oncologice dezvoltă şi limfedem, o afecţiune ce duce la mărirea progresivă în volum a unei părţi a corpului (membru, trunchi, abdomen, zona genitală, cap, gât), cauzată de îngustarea, blocarea sau deteriorarea căilor limfatice. „În ţara noastră nu există niciun program de școlarizare oficial privind limfologia, iar afecţiunile sistemului limfatic sunt inexistente ca și materie universitară. De aici apare și problema generalizată în sistemul medical de la noi de a identifica și a diagnostica corect și la timp limfedemul, respectiv capacitatea de a-l gestiona.” spune Silvia Berţa, coordonator Physio Sport Therapy Academy. Prevenţia presupune proceduri de drenaj limfatic manual, precum şi respectarea mai multor reguli în materie de stil de viaţă, mişcare, nutriţie, imediat după efectuarea intervenţiilor chirurgicale oncologice.

Limfedemul nu se tratează, dar se poate ţine sub control. Odată apărut, limfedemul nu se poate trata, dar tratamentul este obligatoriu pentru ca lucrurile să nu degenereze şi să provoace complicaţii. Acesta presupune ședințe periodice de drenaj limfatic, bandajare pentru terapia decongestivă, ciorapi compresivi. Costurile medii ale unui astfel de tratament depășesc, în cele mai multe cazuri, 600 Ron/lună, tocmai de aceea este esenţială prevenţia şi descoperirea afecţiunii încă din stadiu incipient. Specialiștii recomandă și au făcut deja demersuri către Ministerul Sănătății, pentru compenasarea tratamentului de către Casa de Asigurări de Sănătate, lucru care se întâmplă deja în alte state, precum Spania și unele dintre provinciile din Canada.

Este esenţial să creştem doza de conştientizare în ceea ce priveşte această afecţiune, iar asta vine la pachet cu nevoia de specializare a cât mai multor terapeuţi, construirea unei rețele informative și de comunicare pentru terapeuți-medici-pacienți cu limfedem, precum și informarea cât mai clară a tuturor părților implicate privind această afecțiune. De aceea am decis să facem noi primul pas în acest sens prin lansarea primului manual dedicat medicilor, terapeuţilor şi pacienţilor cu limfedem” spune Silvia Berţa, coordonator Physio Sport Therapy Academy.

Ghidul „Cum învingem limfedemul?”, realizat de către Dr. Ivan Macarov, coordonatorul Institutului Științific „Limpha” din Moscova, în colaborare cu specialiştii Physio Sport Therapy Academy, a fost lansată recent (luna trecuta, în ziua de sâmbătă, 5 noiembrie 2022, în Bucureşti) şi a fost urmat de o serie de prezentări şi workshop-uri practice.

Nota redacției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.