Acasă Culturale si Altele Tragica poveste a poetului brașovean Ștefan Octavian Iosif

Tragica poveste a poetului brașovean Ștefan Octavian Iosif

 

 

Născut la Brașov pe 11 octombrie 1875, poetul și traducătorul român, Ștefan Octavian Iosif, membru fondator al Societății Scriitorilor Români, este fiul lui Ștefan Iosif, directorul gimnaziului român din Șcheii Brașovului și al Paraschivei, fiică de preot. Acesta a urmat gimnaziul în orașul de la poalele Tâmpei și apoi liceul la Sibiu și București. Tânărul și-a luat bacalaureatul în anul 1895 și a început Facultatea de Litere și Fiolosofie la București de două ori, însă nu a reușit să își ia licența. Ca urmare, brașoveanul a primit un post de copist la Ministerul de Domenii, urmând să fie corector de ziar, custode al Bibliotecii Fundației Universitare și al Muzeului Theodor Aman, redactor la revista Sămănătorul, apoi la Adevărul, Adevărul ilustrat și Convorbiri literare.

S-au îndrăgostit de aceeași femeie

În 1901, Ștefan Octavian Iosif, în vârstă de 26 de ani, și poetul Dimitrie Anghel, în vârstă de 28 de ani, s-au cunoscut la Paris, unde ambii se aflau la studii. Curând aceștia s-au împrietenit. Drama lor a început în momentul în care s-au îndrăgotit de aceeași femeie, prozatoarea Natalia Negru.

Tânăra l-a ales pe Șt. O. Iosif, cu care s-a logodit pe 1 mai 1903 cu inele făcute din două fire de iarbă. Tatăl Nataliei le-a construit o casă la Tecucel, urmând ca un an mai târziu, pe 2 mai 1904, cei doi să se logodească oficial, iar în iulie 1904 să se căsătorească. Corina, fiica celor doi, s-a născut pe 20 august 1905. Cu toate acestea, relația lor se răcește. Natalia este cea care intentează divorțul și alege ca în decembrie 1910 să plece la Paris împreună cu fetița. În încercarea de a-și salva căsnicia, aceasta îi scrie lui Șt. O. Iosif să vină după ea, dar acesta refuză. În schimb, după un timp, în Paris va veni prietenul soțului său, Dimitrie Anghel. Natalia se căsătorește cu acesta pe 3 noiembrie 1911, potrivit dosarelesecrete.ro.

Diagnosticat cu sifilis, se internează la Spitalul Colțea

Șt. O. Iosif se internează la Spitalul Colțea doi ani mai târziu, pe 21 iunie 1913, fiind diagnosticat cu sifilis. De pe patul de suferință, acesta aude soldații români mobilizați pentru cel de-Al Doilea Război Balcanic (16 iunie-18 iulie 1913) care plecau pe front. Ei cântau marșul patriotic pe care compozitorul Alfonso Castaldi (1874-1942, fost  compozitor, dirijor și profesor de muzică român de origine italiană, stabilit în România la vârsta de 20 de ani) l-a pus pe note după poezia „La Arme” pe care Șt. O. Iosif o scrisese în acel an:

„La arme, cei de-un sânge și de-o lege!
La arme, pentru neam și pentru rege!
Când Patria ne cheamă sub drapel,
Datori sunt toți copiii ei s-alerge,
Să-l apere, să moară pentru el!”

A murit din cauza unei congestii cerebrale

A doua zi, pe 22 iunie 1913, la doar 38 de ani, poetul va muri din cauza unei congestii cerebrale. Acesta va fi înmormântat la Cimitirul Șerban Vodă (Bellu) din București. Convoiul său funerar se va intersecta cu alte batalioane de soldați care se îndreptau spre Dunăre pentru a intra în războiul care izbucnise pe 16 iunie.

Între timp, mariajul Nataliei Negru cu Dimitrie Anghel se degradează din cauza certurilor violente provocate de gelozia acestuia. El o ținea pe Natalia îmchisă cu cheia în casă, întrucât nu dorea ca aceasta să părăsească locuința sau să primească pe cineva în vizită.

În dimineața zilei de 27 octombrie 1914, Dimitrie Anghel se împuscă în piept, cuprins de remușcări, după o ceartă pornită de la un incident minor. Inițial acesta trăsese un foc de armă care a rănit-o pe Natalia. Poetul moare de septicemie, provocată de infectarea rănii pe care singur și-o făcuse, pe 13 noiembrie 1914, la spitalul din Iași. Natalia avea să își piardă și fetița doi ani mai târziu, întrucât aceasta va muri pe 13 septembrie 1916 ucisă de o schijă provenită de la o combă aruncată asupra Bucureștiului din zeppelinul german. Prozatoarea va mai supraviețui 50 de ani, până pe 2 septembrie 1962.

      Bibliografie

Nota redacției

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.